fbpx
Blog succesvol 2021

Hoe zorg je dat jouw blog in 2021 een succes wordt?

Stel je eens voor… elke maand weten duizenden mensen hun weg naar jouw blog te vinden en jij mag ze stuk voor stuk inspireren. Mensen zien jou als een autoriteit in jouw vakgebied en de aanvragen voor leuke samenwerkingen stromen binnen. 

Klinkt goed, toch? Het mooiste aan dit alles is: ik weet zeker dat jij het kunt bereiken. Je hebt alleen wat doorzettingsvermogen en geduld nodig. En oké, het is ook wel handig als je een beetje leuk kunt schrijven. Hoewel dat laatste vanzelf goed komt als je regelmatig nieuwe blogs schrijft. 

Wat moet je doen om jouw blog tot een succes te maken? In dit artikel zet ik een aantal belangrijke tips op een rijtje. 

Is bloggen nog wel relevant?

We leven in een tijd van video’s, Stories en live video. Is bloggen nog wel relevant? Heeft het nog wel zin om tijd en moeite te steken in het opbouwen van een succesvolle blog? Ik weet zeker van wel. 

Weet je wat het nadeel aan social media is? Het is zo vluchtig. Een blog is stukken blijvender. Een artikel dat je nu schrijft, kan jaren later nog steeds bezoekers opleveren. Die social media post die je vandaag de wereld in stuurt, is binnen twee dagen alweer vergeten. 

En dat is nog maar een van de redenen waarom het zeker de moeite waard is om in 2021 te werken aan je blog. In dit artikel lees je nog veel meer redenen waarom bloggen óók in de tijd van social media hartstikke nuttis is.

Wanneer is een blog succesvol?

Ik kan hier natuurlijk met allerlei cijfers aankomen en volhouden dat je blog een succes is bij 10.000 lezers per maand. Maar uiteindelijk is er maar één iemand die kan bepalen of jouw blog een succes is: jij zelf. 

Bedenk van tevoren – het liefst nú – wat je graag wilt bereiken met je blog. Wil je je blog gebruiken om klanten aan te trekken? Om samenwerkingen met mensen binnen te slepen? Om een bepaald aantal mensen te inspireren? 

Bedenk voor jezelf wat jouw belangrijkste doel is met je blog en schrijf het op. Maak het zo concreet mogelijk. Bijvoorbeeld: Ik wil dat er elke maand drie nieuwe klanten voort komen uit mijn blog. Of: Ik wil volgend jaar in totaal tien samenwerkingen met merken binnenslepen. 

Zodra je weet wat jouw doel voor volgend jaar is, weet je ook wanneer jouw blog een succes is en waar je naartoe kunt streven. 

Zo maak jij jouw blog tot een succes

Wat kun je doen om te zorgen dat klanten of potentiële partners je blog vinden? Met deze 8 tips breng je de bezoekersstroom op gang. 

1. Optimaliseer je blogs voor Google

Een van de grootste voordelen van bloggen, is dat het je helpt om beter gevonden te worden in Google. Door je blog SEO-proof te maken, help je het algoritme van Google een handje bij het bepalen waar jouw blog over gaat. Zo zorg je dat jouw artikelen goed scoren voor de juiste zoekwoorden en dat je veel relevante bezoekers naar je website trekt.

2. Gebruik Pinterest om je blog te promoten

Veel ondernemers en bloggers maken nog geen gebruik van Pinterest. Zonde, want het brengt geweldige kansen mee om jouw blog onder de aandacht te brengen. Het fijne aan Pinterest is dat mensen er heen gaan voor inspiratie. Ze willen niet zomaar scrollen, maar zijn juist geïnteresseerd in wat jij te vertellen hebt. 

In tegenstelling tot een Instagram post, kan een Pin nog maandenlang nieuwe bezoekers naar je blog trekken. En als je Pin gerepind wordt, kan je bereik flink oplopen. Dat maakt Pinterest een hele goede, makkelijke en efficiënte manier om meer publiek naar je blog te trekken. Door gebruik te maken van een tool als Tailwind, kun je in een uurtje tijd Pins voor de hele maand inplannen. 

3. Step up your game: blog vaker en beter

Over het algemeen geldt: hoe vaker je een nieuwe blog deelt, hoe sneller je blog groeit. Heb jij de ambitie om in 2020 grote stappen te gaan zetten met je blog? Blog dan zo vaak mogelijk. Kies daarbij wel altijd een frequentie die je vol kunt houden en waarbij je kwaliteit kan blijven leveren. 

Niet alleen hoe vaak je blogt is bepalend voor je succes, maar ook de kwaliteit speelt een grote rol. Hoe beter jouw blogs zijn, hoe groter de kans is dat lezers je blogs delen, hoe hoger je scoort in Google en hoe vaker lezers terugkomen. Ga dus voor zoveel mogelijk kwantiteit én kwaliteit. 

4. Schrijf wat je doelgroep wil lezen

De tijden dat je zomaar kon schrijven over de dingen die je bezig houden zijn voorbij. Als je wilt dat mensen je blogs gaan lezen, moet je schrijven over de onderwerpen waar ze interesse in hebben. Schrijf daarom niet zomaar wat in je op komt, maar bedenk je bij elk artikel: wat zou mijn doelgroep willen lezen? 

5. Geef je blog een persoonlijke touch

Deze tip klinkt misschien een beetje tegenstrijdig na de vorige. Toch gaan ze heel goed samen. Schrijf je blogs voor je lezer, maar voeg wel wat persoonlijkheid toe. Dat kun je doen door je woordkeuze, door de anekdotes die je vertelt of door de informatie die je deelt te koppelen aan je eigen verhaal. Jouw persoonlijke touch is wat jou gaat onderscheiden van alle andere bloggers. 

6. Investeer tijd in tijdloze blogs

Wanneer je een artikel deelt over een onderwerp dat op dit moment een hot topic is, dan kan dat je een piek aan lezers opleveren. Maar zodra er weer iets anders in het nieuws is, zullen je lezers net zo snel weer dalen. Actuele content heeft een houdbaarheidsdatum. 

Door te schrijven over tijdloze onderwerpen gaan jouw blogs veel langer mee. Ze zijn nu relevant en over een jaar nog steeds. En ook over vijf jaar nog. Tijdloze blogs helpen je om op de lange termijn steeds meer bezoekers naar je blog te trekken. 

7. Wees geduldig en blijf volhouden

Het belangrijkste advies dat ik je wil meegeven is om vol te blijven houden. Je blog is niet van de ene op de andere dag succesvol. Was het maar zo’n feest. Het opbouwen van een succesvolle blog gaat stapje voor stapje. Door geduld te hebben en regelmatig nieuwe blogs te publiceren, zie je jouw blog stukje bij beetje groeien. 

Bonustip: Waarom wil jij dat jouw blog succesvol wordt? Wanneer je deze vraag vol overtuiging kunt beantwoorden, heb je al de eerste stap gezet naar blogsucces. Door te weten waarom je het doet, is de kans stukken groter dat je het bloggen volhoudt. 

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings