Mooie afbeeldingen

Hoe kom je (gratis) aan mooie afbeeldingen voor je blogs?

Mooie afbeelding hier, fancy graphic daar en ta-dah, je blog ziet er meteen een stuk gezelliger uit. Er is alleen één probleem: hoe kom je aan die mooie afbeeldingen? Door zomaar een afbeelding van het internet te gebruiken, kun je een fixe boete ontvangen (been there, done that). Gelukkig zijn er nog veel andere manieren om (gratis) aan goede afbeeldingen voor je blog te komen. In dit artikel zet ik ze voor je op een rijtje. 

Is het verstandig om (gratis) stockfoto’s te gebruiken voor je blog?

Laten we beginnen bij het begin. Stockfoto’s. Veel ondernemers zweren erbij. Maar is het wel slim om stockfoto’s te gebruiken? Ja en nee. 

Stockfoto’s brengen veel voordelen met zich mee. Met stockfoto’s is het mogelijk om binnen één minuut een mooie afbeelding te vinden om op je blog te plaatsen. Als je alle foto’s zelf moet maken of laten maken, kost dat veel meer tijd. 

Het nadeel van stockfoto’s is echter dat er heel veel andere websites zijn die ook gebruik maken van de standaard afbeeldingen. Vooral de gratis stockfoto’s zie je overal op het internet terug. Confession: ik ben er ook schuldig aan. 

Wanneer jij dezelfde foto’s gebruikt als concurrenten, val je niet op. En ook in Google doen stockfoto’s niet zoveel voor je website. Unieke afbeeldingen kunnen je juist wél helpen om niet alleen in de zoekresultaten, maar ook in Google Afbeeldingen zichtbaar te worden. 

Stockfoto’s zijn dus heel handig, maar uniek zijn en jezelf onderscheiden is ook wat waard. Het is aan jou om deze afweging te maken. Ik kies er zelf voor om het te combineren. Voor mijn wekelijkse blog gebruik ik veel stockfoto’s, maar de afbeeldingen op mijn Home en Diensten pagina’s gebruik ik foto’s van een fotoshoot bij een fotograaf. 

Gratis stockfoto’s

We beginnen met een van de meestgebruikte manieren: gratis stockfoto’s. Normaal betaal je voor een stockfoto al snel 3 euro per foto. Niet erg als je één foto nodig hebt, maar als je meerdere keren per week blogt en meerdere afbeeldingen per blog wilt gebruiken, lopen de kosten per maand al snel op. 

Gelukkig zijn er ook websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Unsplash, Pexels en Pixabay zijn mijn favorieten. De foto’s op deze websites zijn rechtenvrij, waardoor je ze zonder problemen kunt gebruiken op jouw websites. 

Stockfoto abonnementen

Als je stockfoto’s per losse foto koopt, lopen de kosten heel snel op. Maar wist je dat er ook websites zijn waar je een abonnement op stockfoto’s kunt nemen? Voor een vast bedrag per maand mag je onbeperkt stockfoto’s downloaden. 

Het nadeel van de gratis stockfoto’s is dat heel veel mensen ze gebruikt. Je ziet overal op het internet dezelfde foto’s terug. De foto’s die je kunt downloaden via stockfoto abonnementen zijn een stuk origineler. 

Er zijn verschillende websites waar je een stockfoto abonnement kunt afsluiten. Zelf gebruik ik Social Squares en ben hier heel tevreden over. Andere goede partijen zijn onder andere Styled Stock Society en Social Curator. Bij deze drie abonnementen kun je een onbeperkt aantal stockfoto’s downloaden. 

Gratis afbeeldingen

Zelf foto’s (laten) maken

Als je foto’s nodig hebt voor je blog, kun je deze natuurlijk ook gewoon zelf maken. Zo zijn je blogs sowieso uniek, waardoor je extra opvalt tussen andere ondernemers. Het is hiervoor wél handig dat je de nodige fotografie skills en een degelijke camera hebt. Goede afbeeldingen verrijken je blog. Maar foto’s van slechte kwaliteit kunnen een averechts effect hebben. Als je foto’s niet scherp zijn of er amateuristisch uitzien, geeft dat juist een negatief signaal af aan je lezers. 

Ben je zelf niet zo’n fotografie talent, maar wil je wel mooie unieke foto’s voor je blog? Of wil je misschien foto’s van jezelf gebruiken om te bouwen aan je personal brand? Overweeg dan eens om een fotograaf in te schakelen. Dan ben je zeker dat de foto’s op je blog professioneel én origineel zijn. 

Illustraties (laten) maken

Tot nu toe hebben we het vooral gehad over foto’s, maar je kunt ook illustraties gebruiken voor je blog. Het fijne aan illustraties is dat je er heel sterk je eigen stijl mee kunt neerzetten. Door constant illustraties in dezelfde stijl te gebruiken, zorg je dat mensen je blog uit duizenden gaan herkennen. 

Als je zelf een tekentalent bent, is het een heel goed idee om je blogs te verrijken met je eigen illustraties. Illustreren niet zo jouw ding? Dan kun je altijd iemand anders inschakelen om mooie illustraties te maken voor jouw blog. 

Plaatjes maken in Canva

Canva, een van mijn favoriete tools om mooie plaatjes te maken. Met Canva kun je heel makkelijk mooie graphics maken, ook als je totaal geen design ervaring hebt en misselijk wordt van alle opties en functies in Photoshop en Illustrator. 

Je kunt Canva op verschillende manieren gebruiken om mooie afbeeldingen te maken voor je blog:

Gratis stockfoto’s aanpassen

De foto’s die je kunt downloaden op gratis stocksites zie je overal op het internet terug. Maar door de foto’s via Canva aan te passen, geef je er een eigen twist aan. Je kunt bijvoorbeeld de titel van je blog over de foto heen zetten, de foto bijknippen of een quote in de afbeelding zetten. 

Graphics maken

In Canva kun je niet alleen afbeeldingen aanpassen, maar ook hele nieuwe graphics maken. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie quote maken. Dat doe je heel eenvoudig door een template te kiezen, je eigen quote toe te voegen en de kleuren aan te passen naar jouw huisstijl kleuren. Ook kun je Canva gebruiken om bijvoorbeeld een grafiek of diagram te maken. Dit kan een leuke manier zijn om de inhoud van je blog extra duidelijk te laten zien. 

Het gebruiken van de juiste foto’s is slechts een van de dingen die komen kijken bij het bouwen van een succesvolle blog. Meer leren over hoe jij jouw blog kunt inzetten voor jouw bedrijf? Download dan de gratis blog guide.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!