Wat is vrijheid?

Ondernemen en vrijheid: van tropisch strand in Australië tot je vrij voelen in je eigen huis

Toen mijn ondernemersavontuur begon met een roadtrip door Australië zag ik het helemaal voor me:

Smoothie in de hand. 
Met mijn laptop op het strand. 
Voetjes in het zand. 

(Terwijl ik dit typte, besefte ik me dat het een haiku werd. Dus why not… dit artikel begint met een gedicht)

Het leek me het perfecte leven. Vol met vrijheid, werken waar en wanneer ik maar wilde en lekker veel reizen. Idealistisch? Misschien. Maar laten we eerlijk zijn, het is wel waar ik destijds van droomde. 

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder, heb ik meerdere leuke klanten en kan ik volledig op afstand werken. Ik zou vandaag nog het vliegtuig kunnen pakken naar de andere kant van de wereld en vanaf daar kunnen werken. 

Toch doe ik dat niet. In plaats daarvan werk ik het grootste deel van de tijd op kantoor, meestal gewoon van 8 tot 5. Geen tropisch strand, maar wél een mooi uitzicht over Breda. De afgelopen maanden heb ik namelijk iets geleerd. 

Ik heb geen tropisch strand en exotische bestemming nodig om me vrij te voelen. Vrijheid is veel meer dan dat. In deze blog vertel ik je meer over mijn reis naar een vrij leven en hoe jij dat ook voor elkaar kunt krijgen. 

Wat is vrijheid?

Toen ik nog in loondienst werkte, voelde ik me niet helemaal happy. Dat vaste ritme, elke dag dezelfde werkplek en vooral het ‘moeten’ van dingen was niets voor mij. 

Ondanks dat ik mijn eigen bedrijf heb, ziet mijn leven er nog voor een groot deel hetzelfde uit als toen ik nog voor een baas werkte. Ik werk bijna altijd op kantoor en heb veel vaste afspraken, waardoor mijn weken er over het algemeen hetzelfde uitzien. Toch voel ik me vrijer dan ooit. Dat komt doordat ik heb geleerd dat vrijheid in de kleine dingen zit. 

Midden op de werkdag naar buiten

Zo ontdekte ik dit voorjaar een nieuwe passie: de racefiets. Zodra het zonnetje schijnt, stap ik zonder schuldgevoel midden op de werkdag op de fiets voor een fijne tocht. Die uren haal ik ‘s avonds wel in. 

En ook zonder racefiets stap ik regelmatig naar buiten. Even mijn hoofd leegmaken, zodat ik daarna met frisse energie door kan. Dat gewoon naar buiten kunnen wanneer ík dat wil – en niet vastzitten aan vaste pauzetijden – is misschien iets heel kleins, maar helpt zeker mee met dat vrije gevoel. 

Werken voor klanten en projecten waar ik blij van word

Toen ik nog voor een marketingbureau werkte, schreef ik voor duizenden verschillende bedrijven, vaak zonder daar echt een gevoel bij te hebben. Sinds ik als freelancer begon, pak ik dat anders aan. Ik schrijf alleen nog voor bedrijven waar ik blij van word en waar ik volledig achter sta. Het gevolg? Mijn werk is stukken beter én ik word een stuk vrolijker van mijn werk. 

Naast mijn werk voor klanten bouw ik ook aan mijn eigen projecten. Bijvoorbeeld door elke week te bloggen en door te werken aan een online cursus. Hierin kan ik mijn creativiteit kwijt, doen wat ik het leukste vind om te doen en bouwen aan mijn dromen. En als er íets vrijheid oplevert, dan is dat het wel 😉

Werken op gevoel

Soms heb je zo’n dat dat je écht geen zin hebt om naar buiten te gaan. Of dat je even geen zin hebt om in een hele drukke omgeving te zitten. (Ik in ieder geval wel.) Dat soort dagen ging ik vroeger met tegenzin naar kantoor, probeerde mijn werk zo goed mogelijk te doen en kwam nóg vermoeider thuis. 

Tegenwoordig vind ik het de meeste dagen hartstikke fijn om gewoon op kantoor te werken. Maar het idee dat ik ook gewoon thuis kan werken als ik dat wil (of in een koffietent, in het park of toch dat tropische strand) voelt wel heel vrij. 

Vrijheid zit in de kleine dingen

Hoewel mijn week verdacht veel weg heeft van een standaard 9 tot 5 baan, zijn het deze kleine dingen die een wereld van verschil maken. En hé, misschien geeft alleen al het idee dat ik alles achter me kan laten en zonder problemen vanuit Bali zou kunnen werken als ik dat echt zou willen stiekem al best wel wat vrijheid. 

Tips voor meer vrijheid in jouw bedrijf

De laatste tijd zit ik lekker in mijn vel en voel ik me vrij. Maar dat is ook wel eens anders geweest. Niet alleen in loondienst, maar ook binnen mijn bedrijf. Zo zei ik een tijd lang ‘ja’ tegen te veel klussen en liep ik constant op mijn tenen om al het werk af te krijgen. Of werkte ik maandenlang 40+ uur per week in een ‘kantoor’ van 6 vierkante meter. 

Om die vrijheid weer terug te vinden, ben ik vooral gaan kijken naar waar ik nu écht gelukkig van word en wat ik nu écht wil. En daar ben ik vervolgens meer van gaan doen. Easy as that

Kun jij wel wat meer vrijheid in je leven gebruiken? Deze tips helpen je alvast een heel eind op weg:

1. Kijk goed naar hoe je dagen er nu uitzien. Waar word je blij van? En wat vind je verschrikkelijk? Probeer je dagen zo in te delen dat je zoveel mogelijk dingen doet waar je blij van wordt. Kijk of je de dingen die je niet leuk vindt kunt schrappen. Kan dat niet? Misschien kun je het dan wel uitbesteden, automatiseren of zo efficiënt mogelijk aanpakken. 

2. Schrijf voor jezelf op wat je écht leuk vindt om te doen. Voor mij is dat bijvoorbeeld een mooie route rijden op de racefiets. Doe hier vervolgens meer van. Maak je vooral geen zorgen als je er tijdens je werkdag even tussenuit glipt. Als het jou helpt om beter in je vel te zitten, werk je ook productiever en is je werk beter. 

3. Bedenk wat jouw ideale ritme is. Werkt het 9 tot 5 ritme goed voor jou? Top, niets meer aan doen. Maar misschien merk je wel dat je het liefst ‘s morgens vroeg werkt of juist laat in de avond. Plan je werkdag in op een manier die bij je past. 

4. Time management. Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar hear me out. Als jij je werk goed inplant, je belangrijkste taken eerst doet en productief werkt, krijg je meer werk gedaan in minder tijd. Je houdt zo meer tijd over om op te laden en dingen te doen die jij leuk vindt. In dé klassieker onder vrijheidszoekers ‘The Four Hour Workweek’, lees je hier alles over. 

5. Investeer in processen die op de lange termijn voor je werken en automatiseer waar mogelijk. Bijvoorbeeld met een goede lead magnet, automatische e-mailfunnel en SEO-proof content op je website. Het kost even wat tijd om te zorgen dat dit alles goed werkt, maar zodra het werkt, levert het je nog jarenlang bezoekers en klanten op. Ook als je straks met die cocktail in je hand op het strand van Bali ligt. 

Download de gratis SEO Quickstart Guide om de eerste stap te zetten naar een business op de automatische piloot. 

6. Neem het allemaal niet te serieus. Natuurlijk is het belangrijk dat je je werk gewoon goed doet en kwaliteit levert aan je klanten. Maar neem het ondernemen allemaal niet té serieus. Het werk (en je leven) wordt stukken leuker als je het als een spelletje ziet. En een fijne bijkomstigheid: doordat jij minder gestrest bent en beter in je vel zit, wordt je werk alsnog beter. Neem het daarom allemaal niet té serieus en zorg dat het leven vooral leuk blijft. 

Wat betekent vrijheid voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!