Blog header

Pinterest marketing, mijn geheime wapen voor meer websitebezoekers

“Hoe krijg ik meer bezoekers naar mijn website?” Dat is de million dollar question waar veel ondernemers mee kampen. Want meer bezoekers, betekent meer leads, meer klanten en meer omzet. Door je bereik te laten groeien, kun je ook je business laten groeien. 

In een snelle zoektocht op internet zie je van alles over optimaliseren voor Google, PR en elke dag posten op social media. Maar zal ik je een geheimpje verklappen? Het kan ook anders. En een stuk makkelijker. 

Hoe dan? Met Pinterest (wat je natuurlijk al lang wist dankzij de titel van deze blog). 

Nog maar heel weinig bedrijven in Nederland maken actief gebruik van Pinterest voor hun online marketing. Zonde, want hierdoor lopen ze heel veel verkeer mis. Want hoewel ik mijn website actief optimaliseer voor Google en regelmatig actief ben op Instagram, komt zeker de helft van mijn websitebezoekers uit Pinterest. 

Ik weet zeker dat veel ondernemers geweldige resultaten kunnen behalen dankzij Pinterest. Daarom vertel ik je er in deze blog wat meer over. 

Waarom Pinterest marketing?

Laten we beginnen bij het begin. Pinterest is een zoekmachine, geen social media kanaal. Mensen gebruiken Pinterest om inspiratie te zoeken. Voor het interieur van hun nieuwe huis (guilty), voor recepten, maar ook steeds meer voor bijvoorbeeld hun business. En eigenlijk voor vrijwel alles wat je maar kunt bedenken. 

Daar zit meteen een groot voordeel. Mensen gaan niet naar Pinterest om doelloos te scrollen, maar omdat ze iets zoeken en geïnspireerd willen worden. Daarom is de kans heel groot dat iemand vanuit Pinterest doorklikt naar je website. Een stuk groter dan op social media. 

Wie zitten op Pinterest?

Veel mensen zien Pinterest vooral als een platform voor vrouwen. De laatste tijd weten echter ook steeds meer mannen hun weg naar Pinterest te vinden. Anno april 2021 bestaat 60% van de populatie op Pinterest uit vrouwen. Een paar jaar geleden was dat nog 70%. Daarom is het ook zeker de moeite waard om Pinterest in te zetten als je doelgroep niet voornamelijk uit vrouwen bestaat. 

Waar zoeken mensen op Pinterest naar?

Bijna alle zoekopdrachten op Pinterest (97%) zijn niet gericht op een specifiek merk. Dit laat zien dat mensen op Pinterest niet zozeer zoeken naar een merk, maar juist naar inspiratie en ideeën. Dit is goed nieuws voor kleine bedrijven. Wanneer jij die inspiratie kunt bieden, kun je op gelijke voet concurreren met de grote partijen. 

Om er nog een statistiek tegenaan te gooien: 77% van de gebruikers heeft minimaal één nieuw merk ontdekt op Pinterest. Daarbij heeft 80% van de Pinterest gebruikers wel eens iets gekocht op basis van content op Pinterest. Wanneer jij goede content deelt, is Pinterest een geweldige kans om te zorgen dat ook meer mensen jouw bedrijf ontdekken. 

Weinig concurrentie

Nog relatief weinig bedrijven en marketeers (28%) hebben Pinterest marketing ontdekt. Jammer voor hen, maar een voordeel voor jou. Op Pinterest heb je namelijk een stuk minder te maken met concurrentie dan op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. De populariteit van Pinterest marketing neemt snel toe. Door nu alvast aan de slag te gaan met het platform, bouw je een voorsprong op. Een mooie kans, als je het mij vraagt. 

Pinterest statistieken

Bron van deze statistieken: Oberlo

Wat is er nodig om met Pinterest aan de slag te gaan?

Wanneer je tot hier gekomen bent, begrijp je ongetwijfeld dat ik heel enthousiast ben over Pinterest marketing. Maarre… hoe doe je dat dan? 

Mensen zoeken op Pinterest naar inspiratie. Jij wilt ze die inspiratie bieden. Dat begint met heel goed weten wie jouw doelgroep is en de content te maken waar jouw doelgroep naar zoekt. 

Als het goed is, baseer je jouw content strategie al lang op wat jouw doelgroep graag wil lezen of zien. Door deze content te delen via Pinterest, kun je hier een groter deel van je doelgroep mee bereiken. Blogs zijn ideaal om te delen via Pinterest, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook podcasts, sfeerfoto’s van je producten, video’s of je social media posts delen via Pinterest. 

Content delen op Pinterest doe je in de vorm van Pins. Dat zijn plaatjes waar je een titel en omschrijving bij kunt zetten en – heel belangrijk – een link naar je website aan kunt toevoegen.

Zo ziet mijn Pinterest feed er bijvoorbeeld uit:

Pinterest is een heel visueel platform. Daarom is het design van je pins heel belangrijk. je wilt dat je pins in het oog springen en je lezer uitnodigen om erop te klikken. 

Niet zo’n designer? Geen probleem. Met de juiste templates en Canva kan iedereen mooie pins maken. Je hoeft alleen maar het plaatje te veranderen en de titel van je blog te typen. 

Tip: Meer weten over hoe Pinterest precies werkt? In deze blog leg ik het stap voor stap uit!

Hoe zorg je voor meer bereik op Pinterest?

Net als Google werkt ook Pinterest met een bepaald algoritme. Door zoekwoorden te verwerken in je titels en omschrijvingen zorg je dat het algoritme weet waar jouw pin over gaat. Om te zorgen dat Pinterest jouw content ook hoog in de zoekresultaten laat zien, is het belangrijk dat je actief blijft en consistent nieuwe pins post. 

Om je bereik op Pinterest te laten groeien, moet je consistent pins delen. Als het kan elke dag. 

“WAT?! Moet ik élke dag pinnen?!”

Het lijkt een hele klus, maar in de praktijk valt dat heel erg mee. Door gebruik te maken van templates heb jij in een paar minuten tijd een hele serie aan pins klaar. Even de foto veranderen, de titel aanpassen, misschien wat kleuren veranderen en ta-dah, jij hebt een nieuwe pin. 

Consistent posten op Pinterest wordt nog makkelijker wanneer je een tool als Tailwind gebruikt. Via Tailwind kun je meerdere pins tegelijk uploaden. Vervolgens geef je ze een titel en omschrijving én voeg je de link toe. Vervolgens plan je alles met één klik op de knop in. Tailwind verdeelt je pins vervolgens automatisch over verschillende tijdsloten verspreid over een dag, week of zelfs meerdere weken. 

Je kunt Tailwind gratis uitproberen voor 20 pins. Wanneer je je inschrijft via deze link, krijg je daarbovenop ook je eerste maand gratis. En oké, even een disclaimer: ook ik krijg een gratis maand. Zo hebben we een win-win 😉

De snelste manier om te groeien op Pinterest

De laatste anderhalf jaar heb ik volop geëxperimenteerd met Pinterest. Ik het verschillende strategieën, soorten content en Pins uitgeprobeerd. Op basis hiervan heb ik een Pinterest marketing workflow gevonden die goed werkt en waarmee ik binnen één uur mijn Pinterest content voor een hele maand maak én inplan. 

Centraal in mijn workflow staat het gebruik van templates. Door templates te gebruiken, kun je heel snel meerdere verschillende pins maken. Om het jou makkelijk te maken om met Pinterest aan de slag te gaan, heb ik iets leuks voor je: 20 gratis templates op basis van de pins die voor mij het beste werken.

Klik hier om de gratis Pinterest templates te downloaden

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!