Pinterest online marketing

6 redenen om Pinterest te gebruiken in jouw online marketing (+ hoe je dat doet)

Pinterest alleen maar voor recepten en interieurinspiratie? No way! (Al kan ik tegenwoordig wel úren door Pinterest scrollen om inspiratie op te doen voor ons nieuwe huis) 

Wat veel ondernemers niet weten… is dat Pinterest een geweldige marketing tool kan zijn voor je bedrijf. Zonde, want het kan zomaar zijn dat je een paar hele mooie kansen laat liggen. Waarom Pinterest zo waardevol kan zijn voor je bedrijf? Dat lees je in deze blog!

Wat is Pinterest en hoe werkt het?

First things first… wat is Pinterest eigenlijk? Veel mensen zien Pinterest als een social media platform. Maar in essentie is het meer een zoekmachine. Je kunt zoeken naar onderwerpen die jij interessant vindt – of dingen waar jij inspiratie voor nodig hebt – en je krijgt een hele rits aan pins te zien die bij jouw zoekterm aansluiten. 

Naast dat je op Pinterest kunt zoeken, heeft het platform ook een startpagina waar je allerlei pins ziet die bij jouw interesses passen. De pins die je ziet op je startpagina zijn gebaseerd op de onderwerpen waar je naar hebt gezocht en welke pins je bewaard hebt. 

Misschien ga ik iets te snel… Even terug naar de basis. Pinterest is een online platform waarop je afbeeldingen kunt ‘pinnen’. ‘Pinnen’ houdt in dat je een pin bewaart op een bord. Je kunt op je profiel verschillende borden aanmaken. Bijvoorbeeld een bord waarop je recepten bewaard, één waarop je workouts opslaat én een bord waarop je allerlei leuke do-it-yourself projectjes verzamelt. Door de pins te bewaren, kun je later nog eens terugkijken naar wat je allemaal voor interessante dingen hebt gevonden. 

Pinterest staat erom bekend dat mensen het vooral gebruiken als inspiratieplatform voor recepten, knutselwerkjes of de nieuwe inrichting van hun huis. Maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. Steeds meer verschillende mensen weten hun weg naar het platform te vinden en er zijn borden over werkelijk élk denkbaar onderwerp. Daarom is het een goed idee om Pinterest te overwegen als onderdeel van je marketing strategie. 

Niet zeker of Pinterest iets voor jou is? Wellicht helpen de volgende feitjes je verder om je keuze te maken.

1. Pinterest is na Google een van de grootste zoekmachines

Je las het eerder in dit artikel ook al: Pinterest is geen social media platform, maar een zoekmachine. Na Google en YouTube is het zelfs een van de grootste zoekmachines ter wereld. 

Weet je wat zo fijn is aan zoekmachines? Je hoeft je klanten niet lastig te vallen wanneer ze doelloos op social media aan het scrollen zijn. Ze gaan al bewust op zoek naar iets wat jij te bieden hebt en dan – tadah – ben jij degene die ze vinden. 

Stel, je bent fotograaf en hebt een artikel geschreven over hoe je goed kunt posteren voor de camera. Dit artikel heb je samen met een paar mooie plaatjes gedeeld via Pinterest. Het kan heel goed dat iemand die een fotoshoot wil gaan doen eerst even op Pinterest zoekt naar hoe ze mooi op de foto kan staan. Ze komt uit bij jouw artikel, klikt op je pin, gaat naar je website, leest je blog en ziet meteen dat ze bij jou ook een fotoshoot kan boeken. Dat is slechts een van de vele manieren waarom Pinterest geweldig kan werken voor je bedrijf. 

2. Een pin blijft gemiddeld 3 maanden voor je werken

Die reeks stories waar je net een uur mee bezig bent geweest? Binnen 24 uur zijn ze weg. Bummer… En die Instagram post die je net online knalde? De eerste paar uur krijg je volop likes en leuke reacties. Maar twee dagen later ziet niemand je post nog. Terug naar de tekentafel voor een nieuwe post. Die ook binnen no-time zijn bereik heeft verloren. 

Instagram kan heel leuk zijn. Maar een beetje zonde is het wel, als die post waar je net zoveel moeite in hebt gestoken binnen een paar uur als is verdwenen onder honderdduizenden andere posts. Geef mij dan Pinterest maar. Waar de pin die je vandaag deelt over drie maanden nog steeds bezoekers naar je website oplevert. 

Sterker nog… soms zie ik dat pins die ik meer dan een jaar geleden plaatste alsnog opnieuw gedeeld worden. En daarmee ook nog altijd een steeds groter bereik krijgen. 

Wil jij dat de moeite die je nu in je marketing stopt over een paar maanden nog steeds zijn vruchten afwerpt? Dan is Pinterest het platform voor jou. 

3. Mensen op Pinterest willen doorklikken naar je website

Er zit een groot verschil tussen mensen op Instagram en mensen op Pinterest. Waar mensen op Instagram vooral even zoeken naar afleiding en wat willen scrollen – en misschien af en toe een beetje sociaal doen door een comment achter te laten – hebben de mensen op Pinterest een doel: geïnspireerd worden. 

Dat verschil in mindset is cruciaal. Iemand die alleen even wat tijd wil verdrijven, zal minder snel de moeite nemen om naar je profiel te gaan en op de link in je bio te klikken. Maar iemand die concreet op zoek is naar inspiratie is juist wél geneigd om op je pin te klikken en op je website te kijken. 

Instagram kan geweldig zijn om je klanten te bereiken en leuke content te laten zien. Maar als je wilt dat mensen naar je website gaan, je blog lezen en actie ondernemen, dan is Pinterest the way to go

4. 87% van de Pinterest gebruikers heeft weleens iets gekocht via Pinterest

Tijd om met een statistiekje te gooien. 87% van de Pinterest gebruikers heeft wel eens iets gekocht via Pinterest. 87%! Dat komt doordat mensen met een ander idee op Pinterest zitten dan waarmee ze op social media zitten

Mensen op Pinterest willen geïnspireerd worden. Daarom staan ze ook meer open voor marketing. Ongeveer twee derde van alle content op Pinterest wordt geplaatst door bedrijven. En daar zijn Pinterest-gebruikers helemaal oké mee. Want merk of niet, het blijft leuk om je favoriete plaatjes en tips te verzamelen. 

Een belangrijke tip is hier wel: ook al zit je op Pinterest voor je bedrijf, deel vooral waarde. Mensen bewaren je pin alleen maar als ze het interessant en waardevol vinden. Kruip daarom eens in de huid van je ideale klant en probeer je te bedenken wat voor content zij interessant zou vinden om te verzamelen op Pinterest. 

5. Pinterest is enorm in opkomst

Het aantal gebruikers op Pinterest groeit al jaren. Tussen juli 2019 en juli 2020 groeide het aantal Pinterest gebruikers met 38,7%. Halverwege 2020 telde het platform 416 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Deze cijfers zijn van bijna een jaar geleden, dus waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal gebruikers inmiddels nog een heel stuk hoger. 

Pinterest is enorm in opkomst en groeit nog altijd. De kans is groot dat in de komende jaren steeds meer ondernemers hun weg naar het platform vinden. Door nu al te zorgen dat jouw Pinterest profiel on point is, heb je alvast een voorsprong. 

In dit artikel leg ik je uitgebreid uit hoe jij jouw Pinterest profiel opzet en gebruikt voor jouw bedrijf. 

Hoewel Pinterest sterk aan het groeien is, zitten er nu nog niet zo heel veel ondernemers op. Er is op dit moment nog niet zoveel concurrentie. Wanneer jij wél actief bent op Pinterest, is dat een mooie kans om op te vallen bij jouw ideale klant. 

6. Pinterest is super efficiënt

Wees eens eerlijk… heb jij ook ooit meer dan een uur gedaan over het maken van dé perfecte Instagram post? Confession: ik wel. En dit geldt voor de meeste ondernemers. Terwijl je zelf ook wel weet dat je wel wat beters te doen hebt dan uren rondhangen op Instagram. 

Wat dat betreft is Pinterest een stuk efficiënter. Zo plande ik net nog in een kwartiertje tijd meer dan 15 pins in. En het mooie is… die pins zijn niet binnen twee dagen opgeslokt door het algoritme, maar blijven – zoals je eerder in dit artikel las – zo’n 3 maanden bezoekers opleveren voor mijn website. Hallo efficiëntie!

Je kunt je pins handmatig inplannen via Pinterest zelf, maar je kunt nóg meer tijd besparen wanneer je gebruikmaakt van Tailwind. Met Tailwind kun je van tevoren instellen hoe laat jouw pins live moeten gaan. Vervolgens kun je een hele serie pins in één keer uploaden, een titel en beschrijving geven en met één klik op de knop inplannen. Zo plan ik in een half uurtje tijd pins voor twee weken in.

Pro tip: Door gebruik te maken van een template, kun je jouw pins nog sneller maken en inplannen. Download hier mijn gratis Pinterest Templates.

Natuurlijk maak ik zelf ook gebruik van Pinterest. Ik gebruik het voornamelijk om mijn blogs te delen én om interessante content van anderen te zien. (En oké, stiekem ook gewoon voor recepten en voor inspiratie voor de inrichting van mijn huis). Maak jij al gebruik van Pinterest voor jouw online marketing?

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!