SEO tool tip ubersuggest

SEO tool tip: Ubersuggest

Soms komt er een tool uit die alles op zijn kop zet. Ubersuggest is er zo een, als je het mij vraagt. Waar je vroeger nog allerlei dure tools nodig had om SEO een beetje professioneel in te zetten, kan het dankzij Ubersuggest gewoon gratis. Ik ben fan, maar dat had je misschien al wel verwacht.

Wat is Ubersuggest?

Ubersuggest is een gratis online SEO tool die je helpt om goede zoekwoorden te achterhalen. Vul een (algemene) zoekterm in en er rolt een lijst aan relevante zoekwoorden uit, inclusief handige data zoals het zoekvolume en de moeilijkheid van het zoekwoord. 

Hoe werkt Ubersuggest?

Je kent het waarschijnlijk wel: als je in Google iets begint te typen, doet Google automatisch suggesties voor mogelijke zoekopdrachten. Ubersuggest scant alle automatische aanbevelingen die Google doet en koppelt daar andere data aan, zoals het aantal keer dat er maandelijks naar wordt gezocht en hoe sterk de concurrentie is. 

Toen Neil Patel de tool overkocht, voegde hij er nog een hele hoop andere functies aan toe. Zo kun je Ubersuggest nu ook gebruiken om te checken hoe goed jouw site is geoptimaliseerd voor SEO, onderzoek te doen naar je concurrenten en inspiratie op te doen voor content. 

Waarom zou je Ubersuggest gebruiken voor jouw bedrijf?

Ubersuggest is een van de meest uitgebreide gratis SEO tools van dit moment. Reden genoeg om de tool op zijn minst uit te proberen, zou ik zeggen. Je kunt Ubersuggest gebruiken om de juiste zoekwoorden voor Google te bepalen. Zo weet je zeker dat alle energie die je stopt in het optimaliseren van je website ook de moeite waard is. 

De gegevens die je krijgt via Ubersuggest zijn een stuk gedetailleerder dan die je krijgt met bijvoorbeeld de gratis zoekwoordplanner van Google Ads. Ook niet onbelangrijk: Ubersuggest is heel makkelijk te gebruiken. Lees snel verder om te ontdekken wat je er allemaal mee kunt. 

Wat kun je ermee?

Zoekwoord ideeën

Oorspronkelijk is Ubersuggest vooral ontwikkeld om ideeën voor zoekwoorden op te doen. Nog altijd is de meest centrale functie. Je begint je zoekwoordonderzoek door een zoekterm in te typen op de homepage van Ubersuggest

Screenshot uit Ubersuggest

Nadat je op ‘Zoeken’ klikt, een aantal gegevens te zien over de zoekterm die je hebt ingevuld:

  1. Zoekvolume: hoe vaak de term per maand wordt gezocht
  2. SEO moeilijkheid: hoe moeilijk het is om organisch hoog te scoren voor dit zoekwoord
  3. Betaalde moeilijkheid: hoe moeilijk het is om via betaalde advertenties goed te scoren voor deze term
  4. Kosten per klik: wat de gemiddelde kosten per klik zijn als je via Google Ads adverteert voor dit zoekwoord

Onder de data zie je een grafiek staan. Hierin zie je hoe hoe vaak er de afgelopen maanden per maand is gezocht naar de zoekterm. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen desktop en mobiel. 

Ubersuggest screenshot

De info houdt niet op! Onder de grafiek zie je ideeën voor gerelateerde keywords, inclusief de nodige data. Op basis hiervan krijg je een idee van hoeveel er naar verschillende gerelateerde keywords wordt gezocht en kun je de beste optie uitkiezen. Klik ook op de verschillende tabjes, om zo nog meer ideeën te krijgen en alvast wat input op te doen voor de content die je gaat schrijven. 

Screenshot uit Ubersuggest SEO tool

Als je op een zoekwoord klikt, krijg je het zoekmachine overzicht te zien. Je ziet dan welke sites momenteel hoog scoren voor dat zoekwoord, hoeveel verkeer ze voor die zoekterm ontvangen, hoeveel links de pagina heeft en wat de domeinscore is. Uit deze gegevens kun je opmaken wat er voor nodig is om de concurrentie te verslaan. Heb je bijvoorbeeld nog minder links en een lagere domeinscore dan concurrenten op deze pagina? Dan wordt het tijd om iets met linkbuilding te gaan doen. 

Site audit

Naast een hele hoop informatie over zoekwoorden, biedt Ubersuggest ook de mogelijkheid om een scan te maken van jouw website. Via het dashboard kun je jouw website toevoegen en een site audit uitvoeren. 

Met een site audit krijg je onder andere een SEO-score van je website te zien. Ook zie je hoeveel bezoekers elke maand vanuit Google jouw website weten te vinden, voor hoeveel zoekwoorden je momenteel scoort en hoeveel backlinks je hebt. Heel leuk deze data, maar als je naar beneden scrollt kom je bij de gegevens waar je écht iets aan hebt. 

Je SEO-score wordt bepaald op basis van hoeveel gezonde pagina’s jouw website heeft ten opzichte van het aantal pagina’s met fouten. Wanneer je op de site audit-pagina helemaal naar beneden scrollt, zie je welke SEO-fouten er in je website zitten. Voor het gemak staat er meteen bij hoe belangrijk een bepaalde fout is en hoe moeilijk is om het op te lossen. 

Door de SEO-problemen één voor één aan te pakken, kun jij de Google posities van jouw site stukken verbeteren. 

Meer opties

De site audit en keyword ideeën zijn – als je het mij vraagt – de twee belangrijkste functies van Ubersuggest. Je kunt er echter nog veel meer mee. Zo kun je via ‘content ideeën’ inspiratie opdoen voor onderwerpen om over te schrijven en via ‘concurrenten’ kun je afkijken welke strategieën voor je concurrent goed blijken te werken.

Ik raadje vooral aan om Ubersuggest gewoon eens uit te proberen en te zien welke gegevens er voor jouw site (én die van je concurrent) uitrollen. Dat is uiteindelijk de beste manier om écht door te krijgen hoe alles precies werkt. En wil je er nog iets over vragen, dan mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen. 😉

De nadelen van Ubersuggest

Tot nu toe niets dan lof over Ubersuggest. Maar is er dan helemaal niets mis negatiefs over te zeggen? Helaas wel. Een beetje dan. Zo kun je de tool als gratis gebruiker maar beperkt gebruiken. Je kunt maximaal één keer per dag een website scannen en voor je het weet ben je door je gratis zoekwoord-checks heen. Balen, want nét toen je lekker bezig was, moet je je zoekwoordonderzoek staken tot de volgende dag. 

Ondanks de beperkingen, blijft Ubersuggest een geweldige tool om te gebruiken voor jouw zoekwoord onderzoek.

Loop je té vaak tegen beperkingen aan en wil je jouw SEO naar het volgende niveau brengen? Dan kun je de betaalde versie van Ubersuggest proberen. Deze biedt aardig wat extra opties en is een stuk goedkoper dan menig andere SEO tool. 

Haal meer uit jouw SEO

Wil jij slim gebruik maken van SEO, zodat jouw website hoger in Google komt en je meer bezoekers naar je site aantrekt? Dan is Ubersuggest een geweldige tool om te achterhalen welke zoekwoorden jouw aandacht verdienen. Zoektermen gekozen? Dan is het tijd om je content te schrijven én optimaliseren. Door de stappen uit de gratis SEO cheat sheet te volgen, is jouw content sowieso SEO-proof. 

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!