SEO tools

3 nieuwe SEO-tools die ik het afgelopen jaar ben gaan gebruiken – (en één waar ik mee ben gestopt)

Ik ben dol op tools die helpen om SEO beter, gerichter en efficiënter in te zetten. Zodra ik op een nieuwe tool stuit, kan ik het niet laten om hem meteen uit te proberen. Ik vindt het fantastisch om te zien waar de technologie allemaal toe in staat is. 

Door allerlei verschillende tools te proberen – en er ook weer mee te stoppen als ik het niks vindt – schaaf ik mijn toolset steeds wat bij, zodat ik klanten kan helpen de allerbeste resultaten te behalen. En zodat jij níét alles hoeft te proberen, maar gewoon meteen de allerbeste kunt uitproberen. 

In dit artikel deel ik over 3 SEO-tools waar ik het afgelopen jaar fan van werd – en die ik inmiddels dagelijks gebruik. Ook vertel ik je met welke tool ik ben gestopt, maar waarom jij dat niet per se zou moeten doen. 

Lees je mee?

Drie SEO-tools om de eerste pagina van Google te bestormen

Laten we beginnen met the good stuff. De tools die ik sinds afgelopen jaar dagelijks gebruik. Komen ze…

SEO tools SE Ranking

1. SE Ranking

Als je één tool zou moeten kiezen om je SEO naar een hoger niveau te tillen, ga dan voor SE Ranking. Deze tool kan namelijk ontzettend veel en heeft alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse SEO-research. 

Met SE Ranking kun je:

  • Checken hoeveel er naar bepaalde termen wordt gezocht (en je krijgt meteen suggesties voor andere relevante zoektermen)
  • Inzien welke zoekwoorden jouw concurrenten het meeste verkeer opleveren
  • Controleren welke sites allemaal naar jouw site linken (of die van een concurrent)
  • Een website audit doen, zodat je de precieze stappen te zien krijgt waarop je je website SEO-technisch nog kunt verbeteren
  • Je posities in Google monitoren

Daarnaast kun je er nog veel meer mee, maar in bovenstaand rijtje vind je de functies die ik zelf het meest gebruik. 

Meer weten over hoe SE Ranking precies werkt? In dit artikel ga ik er nog veel verder op in. 

Er zit eigenlijk maar één nadeel aan deze tool: er is geen gratis versie van beschikbaar. Laat je daar echter niet door afschrikken, want voor een SEO-tool is SE Ranking best voordelig. Het goedkoopste pakket – wat genoeg is voor de meeste kleine bedrijven – kost je zo’n €14,- per maand. Via deze link kun je SE Ranking 14 dagen gratis uitproberen. 

SEO tools Surfer SEO

2. Surfer SEO

Surfer SEO helpt je om je teksten perfect te optimaliseren dankzij de kracht van artificial intelligence. De tool doet het volgende: wanneer jij een zoekwoord intikt, scant Surfer SEO de top 10 zoekresultaten voor dat zoekwoord. Op basis daarvan krijg jij te zien aan welke richtlijnen jouw tekst moet voldoen om goed te scoren in Google. 

Zo krijg je bijvoorbeeld suggesties te zien voor:

  • De lengte van je tekst
  • Het aantal tussenkoppen
  • Het aantal afbeeldingen
  • Hoe vaak het zoekwoord in de tekst zou moeten staan
  • Welke andere relevante termen in je tekst zouden moeten voorkomen

Je kunt Surfer SEO gebruiken bij het schrijven van nieuwe teksten, maar je kunt er ook bestaande pagina’s op je website mee scannen. Vervolgens krijg je suggesties te zien waarmee je de positie van die pagina kunt verbeteren. Ook kun je de tool gebruiken om onderwerpen te genereren of zoekwoorden te checken. 

Hoewel ik me vaak niet 100% aan de suggesties van Surfer SEO hou, vind ik het wel een hele fijne tool om mijn teksten beter te optimaliseren. Wil jij serieus aan de slag met SEO? Dan is Surfer SEO beslist een tool om uit te proberen. 

SEO tools Frase io

3. Frase.io

Moet ik binnenkort een nieuw vak kiezen? Met een tool als Frase.io zou dat zomaar eens kunnen. De tool doet voor een deel hetzelfde als Surfer SEO: het scant de zoekresultaten en geeft advies over hoe jij jouw tekst kunt optimaliseren. 

Toch werkt Frase.io net wat anders. Want waar Surfer SEO meer op de specifieke woorden zit, kun je met Frase.io juist heel makkelijk een outline voor je tekst maken. De tool scant het internet om te achterhalen wat er over een onderwerp wordt gezegd én welke vragen mensen online stellen. Deze info is superhandig als je een allesomvattend artikel wilt schrijven. 

En Frase.io gaat nog een stapje verder. Je kunt de tool namelijk niet alleen gebruiken in de researchfase van een artikel, maar ook bij het schrijven zelf. De tool bevat namelijk een artificial intelligence-functie die zelf stukken van een tekst schrijft. 

Een hele tekst laten schrijven door Frase.io is nog wat te hoog gegrepen. Wel kan de tool een definitie geven, een vraag beantwoorden of een intro schrijven. De kwaliteit? Die is best aardig. Er is nog veel verbetering mogelijk, maar eerlijk gezegd was ik aardig verbaasd over waar de technologie vandaag de dat toe in staat is. 

Toch denk ik dat AI-tools als Frase.io echte tekstschrijvers niet zo snel zullen vervangen. Toegegeven, de tool kan een aardig stukje tekst produceren. Maar het mist de persoonlijkheid die je zélf in een tekst kunt stoppen. Gebruik de AI-functies daarom alleen als ondersteuning, maar laat het niet het échte schrijven overnemen. 

Met deze tool ben ik gestopt

Het afgelopen jaar ontdekte ik veel nieuwe SEO-tools. Ook heb ik afscheid genomen van een tool waar ik altijd heel fan van was: Ubersuggest. De reden? SE Ranking doet ongeveer hetzelfde als Ubersuggest. Maar dan sneller, beter, duidelijker en uitgebreider. Ik heb Ubersuggest dus vervangen door een beter alternatief. 

Toch zou ik Ubersuggest nog altijd aanraden. Het grote voordeel van deze tool is namelijk dat hij voor een deel gratis te gebruiken is. Ubersuggest is een van de weinige tools waarmee je gratis het zoekvolume van een zoekterm kunt achterhalen. Daarom is de tool ideaal voor iedereen die zijn eerste stappen met zoekwoordonderzoek wil zetten. 

Je kunt Ubersuggest gebruiken om maximaal 3 zoekwoorden per dag te onderzoeken.

En kom je er nadat je Ubersuggest een tijdje gebruikt dat je een stapje verder wilt gaan met je zoekwoordonderzoek? Dan kun je altijd nog overstappen op een uitgebreidere tool als SE Ranking. 

Welke SEO Tools gebruik jij het meest?

Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je de software aanschaft via een van deze links, krijg ik daar een klein percentage over. Jou kost het niets extra’s. Soms krijg je zelfs een bonus, zoals een langere proefperiode. 

Scroll naar top

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings