SEO trends 2020

Wat worden de SEO trends voor 2021?

Met het einde van het jaar in zicht wordt het hoog tijd om vooruit te kijken. Wat gaat er komend jaar allemaal veranderen op het gebied van SEO? Hoe zorg je er in de toekomst voor dat je die felbegeerde Google posities verovert én behoudt? En wat kun jij (nu alvast) doen om erop in te spelen?

Recente algoritme update

Een paar weken geleden rolde Google een update aan het algoritme uit. Google maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke content jij als gebruiker voorgeschoteld krijgt en die technologie wordt steeds beter. De ontwikkelingen op het gebied van AI zorgen voor vier grote veranderingen in de manier waarop Google content ziet:

 1. Spelling: Google herkent voortaan ook verkeerd gespelde zoekopdrachten
 2. Specifieke zoekopdrachten: vanaf nu indexeert Google niet alleen hele webpagina’s maar ook losse alinea’s
 3. Brede zoekopdrachten: exacte zoekwoorden worden minder belangrijk, want Google snapt steeds beter wat er wordt bedoeld met een zoekopdracht
 4. Video’s: Google indexeert vanaf nu ook losse onderdelen van YouTube video’s

Meer weten over wat er precies is veranderd en wat dat betekent voor jouw website? In deze blog leg ik de algoritme update wat uitgebreider uit

Wat betekent deze ontwikkeling voor jou?

Doordat het algoritme van Google steeds slimmer beter wordt in het herkennen van goede en relevante content, wordt het voortaan nóg belangrijker om content van hoge kwaliteit te produceren. Het zomaar volproppen van een tekst met zoekwoorden werkt voortaan écht niet meer. Richt je aandacht op het schrijven van content die zo volledig mogelijk is en zoveel mogelijk waarde biedt voor een lezer. Daar kan geen enkele algoritme update tegenop. 

Page Experience update wordt uitgerold

De langeverwachte page experience update wordt in mei 2021 een feit. In deze blog lees je wat de Page Experience update precies inhoudt. Op dit moment is gebruikerservaring al een belangrijke factor die mede bepaalt hoe hoog jouw website in Google scoort. Vanaf mei 2021 wordt gebruikerservaring nog veel belangrijker. 

Snel, sneller, snelst

Een belangrijk onderdeel van de Page Experience update is de snelheid van je website. Een trage website is niet fijn voor bezoekers. Ga maar na, hoe veel geduld heb jij tegenwoordig nog bij het laden van een webpagina? Na een seconde of drie is de gemiddelde bezoeker afgehaakt. En dat weet Google ook. Daarom gaat de snelheid van je website in 2021 een nog belangrijkere rol spelen dan het tot nu toe al deed. 

Mobielvriendelijkheid voorop

In een recente blog maakte Google bekend dat de Page Experience update vooral geldt voor de mobiele versie van je website. Een website die het goed doet op mobiel kan dus zorgen voor betere prestaties in Google. 

Wat betekent de Page Experience update voor jou?

Met een maand of vijf tot de Page Experience update wordt uitgerold is dit het moment om te checken hoe gebruiksvriendelijk jouw website is. Via PageSpeed Insights krijg je inzicht in de snelheid van jouw website. Rolt er een lage score uit? Dan weet je wat je te doen staat. Nu je toch bezig bent: open je website meteen eens op je smartphone. Ziet alles er goed uit? Laadt alles goed? En werkt alles eigenlijk wel? Klopt er iets niet? Zorg dan dat alles zo snel mogelijk goed staat. 

Het E-A-T criterium wordt belangrijker

Google rolde de E-A-T update uit in 2018. Niet bepaald een trend voor de toekomst, zou je zeggen. Maar met de enorme toename van nepnieuws en complottheorieën verwacht ik dat het E-A-T criterium in 2021 een nog grotere rol gaat spelen dan het al deed. 

Het acroniem bestaat uit drie onderdelen:

 1. Expertise: Google geeft de voorkeur aan auteurs met veel expertise. Hoe belangrijk dit onderdeel is, hangt af van het thema waar je over schrijft. Zo speelt het een belangrijkere rol wanneer je schrijft over gezondheidszorg of financiële dienstverlening dan wanneer je een recept deelt. 
 2. Autoriteit: Het werkt in jouw voordeel als je een autoriteit bent in jouw vakgebied. Je bouwt autoriteit op door onder andere testimonials te delen en achtergrondinformatie te delen over jouw prestaties in je vakgebied.
 3. Trustworthiness (betrouwbaarheid): In een wereld vol fake news is het belangrijk dat je aan Google én je bezoekers laat zien dat jij te vertrouwen bent. Schrijf content van hoge kwaliteit en richt je vooral op het helpen van je bezoekers. 

Wat betekent het E-A-T criterium voor jou?

Het E-A-T criterium klinkt misschien wat spannend, maar in de praktijk valt het best mee. Zolang jij goede content deelt en je niet laat meeslepen door nepnieuws, is er niet veel aan de hand. Door veel over hetzelfde onderwerp te schrijven gaat Google je steeds meer zien als een autoriteit in jouw vakgebied. En dat kan op den duur zorgen voor steeds betere posities. 

Voice search blijft groeien

Wist je dat inmiddels 50% van alle zoekopdrachten gedaan wordt via voice search? Het duurde even voordat ik om was, maar inmiddels zoek ik zelf ook regelmatig door gewoon een zoekopdracht in te spreken. Het kan niet anders dan dat voice search ook in 2021 een belangrijke rol blijft spelen. 

Als je een zoekopdracht intypt in Google, is dat meestal kort en krachtig. “Bakkerij Breda”, bijvoorbeeld. Met voice search zijn mensen sneller geneigd om hele zinnen te gebruiken, bijvoorbeeld: “Waar vind ik de beste bakkerij van Breda?” Door je content specifiek te richten op de vragen die mensen mogelijk stellen in Google, vergroot je de kans dat jouw content naar voren komt bij een voice search zoekopdracht. 

Tip: Ontdek welke vragen mensen over jouw vakgebied stellen in Google via Answer The Public

Kwaliteit van content wordt (nóg) belangrijker

Deze laatste trend valt alle andere trends eigenlijk samen. Google streeft ernaar om zoekers de beste en meest relevante content voor te schotelen. En met alle technologische ontwikkelingen die Google de afgelopen jaren deed en de komende jaren nog gaat doen, wordt het algoritme daar steeds beter in. Wil jij dat jouw content het op de lange termijn goed blijft doen in Google? Richt je dan op het delen van de best mogelijke kwaliteit. 

Vraag je bij alles wat je schrijft af wat jouw bezoeker wil weten over het onderwerp. En maak je artikel vervolgens zo compleet mogelijk. Zolang jij je richt op het creëren van de best mogelijke content – die beter is dan die van je concurrent – is jouw website sowieso bestand tegen alle toekomstige algoritme updates van Google. 

Advies voor SEO in 2021

Met een nieuw jaar op komst is dit hét moment om jouw SEO-strategie nog eens goed onder de loep te nemen. Tijd voor wat goedbedoeld SEO advies dus. Wat wordt – met de trends in dit artikel in je achterhoofd – nu écht belangrijk om te doen? Wanneer je focust op de volgende punten komt het sowieso goed:

 • Richt je op waarde en kwaliteit
 • Over-optimaliseren werkt niet meer, maar je zoekwoord op strategische plaatsen verwerken blijft belangrijk
 • Zorg dat je website veilig, simpel en snel is
 • Blijf lekker content creëren voor jouw klant

Wil jij jouw SEO in 2021 strategisch gaan aanpakken? Wordt dit het jaar dat jouw website de hitlijsten van Google bestormt? En dat je eindelijk gaat bouwen aan die alsmaar groeiende bezoekersstroom naar je website? Het SEO werkboek helpt je erbij. Stap voor stap neem ik je mee in jouw weg naar succes in Google. 

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!