fbpx
video sales letter

Wat is een video sales letter? (+ stappenplan)

Een video sales letter, vaak afgekort als VSL, is een video die je gebruikt om een product of dienst te verkopen. Je kunt het zien als een verkooppitch in video vorm. Video sales letters kunnen 2 minuten duren, maar ook een uur (of zelfs meer). De typische video sales letter ziet eruit als een simpele powerpoint presentatie die afspeelt terwijl de woorden op het scherm ook hardop worden uitgesproken. 

Gebaseerd op de ouderwetse sales letter

De video sales letter stamt af van de klassieke sales letter: een old school marketing tactiek waarbij je een fysieke brief, vaak meer dan 10 pagina’s lang, via de post naar potentiële klanten stuurt. Deze brief was bedoeld om de deur-aan-deur verkopers te vervangen. 

Hoewel fysieke sales letters nog steeds wel gebruikt worden, zie je ze tegenwoordig vooral in digitale vorm, zoals een landingspagina of salespage. Of in de nieuwste versie: een video sales letter. 

Wat is het doel van een video sales letter?

Net als de traditionele sales letters die per post werden verstuurd, is de VSL bedoeld om een product of dienst te verkopen. Het is als het ware een salespitch in videovorm. 

Je kunt een VSL plaatsen op je homepage, op landingspaginas, op een salespage of in een e-mail campagne. Waar je hem ook plaatst: het doel van de VSL is om meteen een conversie te stimuleren. 

Om daadwerkelijk te converteren, moet een VSL 4 dingen doen:

 1. De aandacht van het publiek vastgrijpen met een sterke hook
 2. Een levendig beeld schetsen van de belangrijkste pijnpunten en dromen
 3. Laten zien hoe jouw product of dienst deze pijnpunten oplost of je publiek dichter bij deze dromen brengt
 4. Inspireren om meteen actie te nemen

Hoe lang moet een VSL zijn?

Je video sales letter moet zo lang zijn als je nodig hebt om de aandacht te grijpen, je belangrijkste redenen om te kopen uit te leggen en je kijker uit te nodigen actie te nemen. 

Er is geen minimale of maximale lengte voor je video sales letter. Misschien heb je twee minuten nodig om je kijker door het hele proces te loodsen of misschien duurt het een uur. 

Over het algemeen geldt: hoe hoger de prijs van je product, hoe belangrijker het is om duidelijk uit te leggen wat de waarde ervan is. Ook heb je voor duurdere producten wat langer de tijd nodig om vertrouwen op te bouwen. Dit geldt ook voor ingewikkelde producten en diensten, vooral als je publiek er nog niet zoveel vanaf weet. 

Zolang je alle belangrijke onderdelen in je video sales letter hebt verwerkt en alle onnodige onderdelen hebt weggelaten, zit je goed. Maak je dus vooral niet te veel zorgen over de lengte van je VSL. 

Hoe maak je een video sales letter die converteert?

Video sales letters zijn een geweldige manier om je conversie door het dak te laten gaan. Hoe je zo’n VSL maakt? Simpel: volg gewoon onderstaande vier stappen. 

Stap 1. Maak een plan

Zonder goede strategie is de kans klein dat je video sales latter werkt. Daarom is het belangrijk dat je jezelf de volgende vragen stelt voor je begint:

 • Wie is je doelgroep en wat zijn hun belangrijkste uitdagingen en doelen?
 • Wat zijn de belangrijkste manieren waarop jouw product of diensten de problemen van je doelgroep oplost? En/of hoe helpt jouw publiek je doelgroep dichter bij hun dromen te komen?
 • Bepaal wat je call to action wordt
 • Bedenk op welke manier je social proof, data of informatie kan inzetten om te bewijzen dat je geloofwaardig bent

Heb je een duidelijk antwoord op bovenstaande vragen? Dan kun je beginnen met het schrijven van je script. 

Stap 2. Maak een outline voor je VSL script

Bepaal welke onderdelen aan bod moeten komen in je video sales letter. Maak een lijst van:

 • De hook die je wil gebruiken om de aandacht van je publiek te grijpen
 • De pijnpunten/dromen die je wil benadrukken
 • De belangrijkste verkooppunten van jouw product of dienst
 • Hoe je laat zien dat jij geloofwaardig bent
 • Je call to action

Zodra je deze opbouw hebt, kun je de details verder invullen. 

Stap 3. Schrijf je video sales letter script

Begin je script met een ijzersterke hook. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van je VSL script. Zonder goede hook, zullen lezers niet lang genoeg kijken om de waarde te begrijpen van wat je te bieden hebt. En dan krijgen ze ook je call to action niet te horen. En die conversie… die kun je dan wel helemáál vergeten. Zorg daarom dat je hooi on point is. 

Tip: hulp nodig met het schrijven van een krachtige hook? Met een van deze 101 formules zit je sowieso goed!

Na de hook komt de daadwerkelijke inhoud van je video. Dit is waar je de pijnpunten en dromen benadrukt en vervolgens jouw product of dienst introduceert als de ultieme oplossing. Je laat zien hoe je product of dienst werkt en maakt duidelijk waarom kijkers er interesse in moeten hebben. 

Om iets te verkopen, moet je kijker je eerst vertrouwen. Dat krijg je voor elkaar met testimonials, case studies en andere vormen van social proof waarmee je geloofwaardigheid opbouwt. 

Zodra je de inhoud van je script af hebt, sluit je het geheel af met een duidelijke call to action. 

Stap 4. Neem je video sales letter op

Wanneer je je script af hebt, zit het moeilijke stuk erop. Het enige wat je hoeft te doen is je video sales letter opnemen. Vind je het eng om een video van jezelf te maken? Goed nieuws: dat hoeft helemaal niet. Het enige wat je hoeft te doen, is je script hardop voorlezen en opnemen. 

Zodra je de audio hebt, kun je de video toevoegen. Dat doe je als volgt:

 • Maak een powerpoint waarin je het script van je VSL plakt. Steeds één zin per slide. Houd het simpel: witte achtergrond, zwarte letters, geen fancy lettertype. 
 • Neem je scherm op, speel je audio af en klik ondertussen door je powerpoint presentatie heen. 
 • Voeg de video en audio samen. (Een fijne gratis tool waarmee dat kan is de VN Video Editor)

Om af te sluiten

Weet je wat zo goed werkt aan de video sales letter? Het is nieuw, fris, modern. Geef het een naam. Een reclamebrief in je post herken je uit duizenden, net als een salespage. Maar de video sales letter is nieuw, waardoor je makkelijker de aandacht van mensen trekt. Tijd om de handen uit de mouwen te steken en daadwerkelijk zo’n VSL te maken. 

Enne… kun je wel wat hulp gebruiken met het schrijven van een script voor je eigen video sales letter? Stuur me dan een bericht – ik help je graag aan teksten die converteren. 

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings