WordPress website snelheid

Ik verbeterde mijn website snelheid met 121% dankzij deze 3 WordPress plugins

Wist je dat 40% van je bezoekers afhaakt wanneer je site niet binnen 3 seconden is geladen? Dat is waarom ik me een hoedje schrok toen ik zag dat mijn website een dikke onvoldoende scoorde als het gaat om snelheid. Ik ben er vervolgens meteen mee aan de slag gegaan om te zorgen dat de snelheid van mijn website zo snel mogelijk beter werd. 

En dat is gelukt! Waar ik eerst nog een score van 37 (uit 100) had, heb ik dat in een paar dagen weten op te werken naar 82. Een score waar ik weer helemaal tevreden mee ben. Het lijkt zoiets kleins, een seconde sneller of langzaam laden. Maar een snellere site zorgt wel degelijk voor meer en blije bezoekers. 

Ben je benieuwd hoe jouw site het er vanaf brengt op het gebied van snelheid? Je komt erachter met de PageSpeed tool van Google. Valt je score ook wat tegen? Lees dan even verder, want ik leg je stap voor stap uit hoe ik ervoor zorgde dat mijn website binnen een week tijd 121% sneller werd.

Om die hogere snelheid te bereiken heb ik gebruik gemaakt van drie verschillende WordPress plugins. Samen pakken ze de grootste factoren aan die je site trager maken. 

1. W3 Cache

Met deze plugin zorg je dat je site niet steeds helemaal opnieuw hoeft te laden wanneer iemand je site al eens bezocht heeft. Het wordt een best technisch verhaal om precies uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat. Daar ga ik dus even niet verder op in. Mocht je er wel wat meer over willen lezen, dan kan dat in deze blog

Als je de plugin downloadt, zie je dat je heel veel dingen kunt instellen. Maar geen stress, je hebt lang niet alle opties nodig. Het makkelijkste is om bij de ‘algemene instellingen’ te blijven. Daarmee kom je namelijk al heel ver. 

Ik heb zelf de volgende opties geactiveerd:

  • Pagina cache
  • Verkleinen
  • Database cache
  • Browser cache

Zo simpel is het. Met de cache instellingen zorg je dat je site niet telkens helemaal opnieuw geladen hoeft te worden. De ‘verkleinen’ optie zorgt dat de code van je site zo klein mogelijk wordt, wat ook weer bijdraagt aan een snellere website. 

2. Smush

Een afbeelding is tegenwoordig al snel een groot bestand. Camera’s worden beter, foto’s worden scherper en het aantal mb per foto neemt alsmaar toe. Wanneer iemand op jou website komt, moeten al die grote foto bestanden geladen worden om jouw site te laten zien. Hoe meer foto’s, en hoe groter de bestanden, des te trager je website wordt.

Doe grote scherpe foto’s zijn handig als je een afbeelding groot wilt printen, maar al die pixels heb je bij lange na niet nodig om je foto mooi op je website te laten zien. Je kunt je foto’s één voor één met de hand gaan verkleinen, maar je kunt er ook gewoon een plugin als Smush voor gebruiken.

Wanneer je Smush voor het eerst installeert, kun je de plugin automatisch al je bestaande foto’s in één keer laten verkleinen. De tool maakt je foto’s zo klein mogelijk, maar zorgt dat ze er toch nog mooi uitzien op computerschermen. Na het in bulk verkleinen van al je foto’s, is je website snelheid waarschijnlijk een heel stuk beter. Verwijder Smush nog niet, want de plug-in blijft voor je aan het werk. Alle toekomstige foto’s die je op je website zet, worden zo ook automatisch verkleind. Handig!

3. Autoptimize

Dit is weer een béétje een technisch verhaal, maar ik zal het zo simpel mogelijk houden. Beloofd! Autoptimize optimaliseert de code van je website. Een WordPress-website bestaat door verschillende thema’s en plugins al snel uit heel veel verschillende stukjes code. De code achter je website wordt hierdoor al snel rommelig. Dit beperk je in de eerste plaats door zo min mogelijk plugings te gebruiken. Maar soms heb je plugins gewoon nodig. Dat is waar Autoptimize een rol gaat spelen. De plugin pakt verschillende stukjes uit je code en zet de delen die bij elkaar horen ook bij elkaar neer. Hierdoor wordt de code achter je website netter en je pagina sneller. 

Oké, tijd om het concreet te maken. Hoe stel je het in? Als je de plugin installeert en opent, zie je meerdere tabblad. In het eerste tabblad kun je selecteren welke stukjes van de code je wilt optimaliseren. Ik heb zelf de volgende onderdelen aangevinkt:

  • Optimaliseer JavaScript code
  • Optimaliseer CSS code
  • Optimaliseer HTML code

Een andere handige functie van Autoptimize is het lazyloaden van afbeeldingen. Dit kun je aanzetten via het tweede tabblad (Afbeeldingen). Lazyloaden betekent dat je website de afbeeldingen die onderaan je pagina staan (en die je dus pas ziet als je scrolt) pas worden geladen wanneer iemand naar beneden scrollt. Ook dit zorgt er dus weer voor dat je site een stuk sneller laadt. 

Jouw website snelheid verbeteren

That’s it! Met deze drie WordPress plugins en de genoemde instellingen heb ik mijn website aanzienlijk sneller gemaakt. Blijkt nu uit de PageSpeed tool van Google ook dat de snelheid van jouw website wat tegenvalt? Dan is dit een goed begin om ook mee aan de slag te gaan. En wil je er nog wat over vragen, dan mag je natuurlijk altijd even een berichtje sturen


Nog geen genoeg gekregen van het optimaliseren van je website? Dan heb ik goed nieuws voor je. In de gratis SEO cheat sheet vind je alle stappen die nodig zijn om jouw content SEO-proof te maken. Print hem uit en pak hem er steeds weer even bij voordat je content publiceert. Dan kan het niet anders dan dat jij jouw plekje in Google gaat veroveren!

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!