Blogonderwerpen verzinnen

Zo verzin je een jaar aan blogonderwerpen in twee uur tijd

Gisteren vertelde ik mijn plan om het komende jaar elke werkdag een nieuwe blog te publiceren. Ik heb het even uitgerekend: dat zijn 250 blogs in totaal. Om te zorgen dat ik nooit zonder inspiratie zit en elke dag netjes mijn blog online kan plaatsen, heb ik alvast een lange lijst gemaakt met ideeën voor blogonderwerpen. 

Met drie simpele stappen heb ik meer dan genoeg inspiratie om de komende tijd vooruit te kunnen. En ik weet zeker dat het jou ook gaat helpen om voortaan altijd inspiratie te hebben voor een goed onderwerp voor je blog. Of je podcast, video, social media post of Instagram Live natuurlijk. Want waar het in mijn geval gaat over bloggen, zijn kun je deze technieken en onderwerpen ook perfect toepassen voor andere platformen. 

1. Good old brainstorm

Laten we simpel beginnen: welke blogonderwerpen komen er vanzelf in je op? Pak er een leeg vel papier bij, zet een timer en schrijf 10 minuten lang alles op wat je bedenkt. Blijf schrijven tot de timer afgaat. 

Misschien kunnen deze vragen je helpen:

Waar zou jouw ideale klant graag over lezen?

Hoe kun je met jouw blogs inspelen op jouw producten/diensten of lanceringen die er aankomen?

Welke speciale dagen/feestdagen/seizoenen komen eraan? Kun je daar met je blogs iets mee?

Wat speelt er momenteel in jouw bedrijf? Hoe kun je daar over schrijven in een blog?

2. Zoekwoordonderzoek

Met een zoekwoordonderzoek heb je binnen no time zeeën van inspiratie voor je blog. In deze blog lees je stap voor stap hoe een zoekwoordonderzoek werkt. De makkelijkste manier om relevante zoekwoorden te ontdekken, is via Google zelf. Het werkt heel simpel: begin met het typen van een term die relevant is voor jouw bedrijf, maar druk nog niet op enter. Vervolgens doet Google een aantal suggesties voor mogelijke termen die je wilde gaan typen. Dit zijn stuk voor stuk woorden die regelmatig gebruikt worden in Google. En daarmee is het sowieso de moeite waard om er een blogartikel over te schrijven. 

Herhaal deze stap met een aantal relevante termen en binnen no-time heb je een hele lijst aan relevante zoektermen om je op te richten. Nu je de zoektermen hebt, kun je er per artikel een onderwerp omheen te verzinnen. Houd hierbij heel goed je ideale klant in je achterhoofd. Wat zou jouw klant willen lezen als ze de desbetreffende zoekterm intypen bij Google? Dat is waar je je blog over wilt schrijven. 

Als je een blog schrijft op basis van zoekwoorden, is het wel zo handig om je blog ook SEO-proof te maken. In de SEO Cheat Sheet vind je stapje voor stapje hoe je dat doet. 

3. Laat je inspireren 

Ga eens na welke blogs jij leuk vindt om te lezen of wie jij leuk vindt op te volgen op social media. Waar posten zij over? Hoe kun jij er je eigen draai aan geven? Iets anders waar je naar kunt kijken, zijn boeken die je de laatste tijd hebt gelezen. Wat heb je ervan geleerd? En hoe past het in jouw verhaal/vakgebied? Door inspiratie van buitenaf toe te passen op jouw eigen verhaal, vakgebied of manier van denken kom je tot de meest creatieve ideeën. 

Inspiratie hoeft niet altijd van buitenaf te komen. Kijk ook eens naar wat jij buiten je werk leuk vindt om te doen. Misschien sport je veel, vind je het leuk om op reis te gaan of vind je het leuk om te koken. Hoe kun je jouw hobby’s combineren met jouw werk? Door je persoonlijke leven erbij te betrekken, maak je je blog persoonlijker en kun je meer je eigen draai aan een onderwerp geven. 

4. (Bonus) Deze blogonderwerpen kunnen bijna altijd

Sommige onderwerpen werken altijd goed voor een blog. Met deze onderwerpen hoef je je zeker geen zorgen te maken dat je in de herhaling valt en dat zoveel anderen hetzelfde artikel ook al hebben geschreven. Door jouw persoonlijke verhaal of insteek te gebruiken, krijg je altijd een blog die uniek is voor jou. 

Wat jouw vak ook is, deze blogs zijn (bijna) altijd relevant:

  1. Wat is het belangrijkste dat je dit jaar hebt geleerd?
  2. Jouw verhaal: hoe ben je begonnen met je bedrijf?
  3. Jouw waarom: waarom doe je wat je doet?
  4. Hoe heb jij jouw vak geleerd? Wat ging er mis en wat leerde je ervan?
  5. Een ‘wat is’-blog over jouw vakgebied
  6. Een overzicht van jouw populairste blogs
  7. Trends en voorspellingen over jouw vakgebied
  8. Jouw visie over een onderwerp dat relevant is in jouw vak

Klaar? Bloggen maar

Na het volgen van deze drie tips heb je ongetwijfeld meer dan genoeg inspiratie en een hele hoop blogonderwerpen om mee aan de slag te gaan. Good luck!

P.S. Mocht je ergens tegenaan lopen, wat willen vragen of wat hulp kunnen gebruiken met het uitwerken van al die blogs die je hebt bedacht, dan mag je me altijd een berichtje sturen. 😉

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!