Al minutenlang zit je te staren naar een witte pagina. Voor je zie je je cursor zenuwachtig op en neer knipperen. Je wilt een geweldige tekst gaan schrijven. Je hebt een geweldig onderwerp in gedachten. Maar de woorden komen maar niet uit je vingers. Herkenbaar? Dan heb je last van het welbekende writers block.
Als je regelmatig schrijft, loop je ongetwijfeld weleens tegen een writers block aan. Ook ik. Gelukkig heb ik de laatste jaren veel manieren geleerd om ermee om te gaan en te zorgen dat ik toch inspiratie krijg. En ik weet zeker dat ze jou ook kunnen helpen.
Laptop dicht, notitieboek open
Ik merk dat ik veel creatiever ben wanneer ik gewoon ouderwets met pen en papier schrijf dan wanneer ik een tekst van begin af aan type op mijn laptop. Daarom begin ik het schrijven van een blog altijd door mijn laptop dicht te klappen en een notitieboek open te slaan. De ideeënstroom komt dan vaak vanzelf op gang en ik schrijf alles op wat in me opkomt. Nadat ik mijn ideeën heb neergepend en weet wat ik ongeveer wil gaan schrijven, klap ik mijn laptop open en werk ik de blog verder uit. Voordat ik begin te typen weet ik al ongeveer wat ik ga schrijven, dus een writers block maakt geen kans.
Kom van die bureaustoel af
Het klinkt zo verleidelijk: jezelf de hele dag achter je beeldscherm te verstoppen en de ene na de andere to-do afvinken. Je begint lekker, maar na een paar uur komt er niets meer uit je handen. Logisch, want je hersenen hebben beweging nodig om goed te kunnen werken. Kom daarom eens van die bureaustoel af en ga naar buiten om een rondje te wandelen, hardlopen of fietsen. Door fysiek in beweging te komen, zet je ook je hersenen in beweging. Je zult zien dat je zodra je terug bent weer beter kunt nadenken en met creatievere ideeën komt.
Een andere omgeving
Altijd maar dezelfde omgeving van je (thuis)kantoor is niet bepaald goed voor de creativiteit. Door even in een andere omgeving te werken, zorg je dat je hersenen meer geprikkeld worden. Je ziet nieuwe dingen om je heen en hoort andere geluiden, wat kan zorgen voor meer creativiteit. Een koffietentje, flexwerkplek of gewoon buiten in de tuin: er zijn genoeg kanten die je op kunt als je even in een andere omgeving wilt werken.
Begin niet bij het begin
Wanneer ik een blog schrijf, begin ik nooit bij de introductie. In plaats daarvan begin ik met de stukken waar ik de meeste inspiratie voor heb. Vaak is dat het midden, soms ook het einde. Ik maak een opbouw en vul de verschillende stukken aan waar ik dat moment de meeste ideeën voor heb. Zodra je eenmaal aan het schrijven bent, verdwijnt die writers block vanzelf. Staar je daarom niet meteen blind op de introductie, maar begin met de stukken die je het makkelijkst afgaan.
Verzin een routine
Met een vaste routine die je uitvoert voordat je gaat schrijven, zorg je ervoor dat je alvast in de stemming komt. Als je steeds hetzelfde doet voordat je begint met schrijven, train je je lichaam om in de schrijf-modus te komen. Ik begin mijn schrijf-routine altijd door een grote kop koffie te maken en mijn ideeën op papier uit te schrijven. Maar er zijn natuurlijk nog ontelbaar veel andere opties. Misschien vind je het fijn om even te lezen, te bewegen, een snack te maken, bepaalde muziek op te zetten. Ga voor iets waar jij blij van wordt.
Deze vijf stappen helpen mij om áltijd inspiratie te hebben als ik een blog, social media post of webtekst schrijf. Ik hoop dat ze jou ook helpen! Ligt jouw probleem niet zozeer bij het schrijven zelf, maar weet je gewoon niet waar je in hemelsnaam over moet schrijven? In dit artikel lees je hoe je nooit zonder ideeën voor jouw blog (of video, social media post of podcast) komt te zitten.