Een plaatje laat je blog er een stuk gezelliger uitzien. Daarbij doet het gebruik van afbeeldingen wonderen voor je SEO. Door je afbeeldingen goed te optimaliseren, laat je Google nog beter weten waar je tekst over gaat. Het resultaat: betere en meer relevante posities in Google.
Veel mensen optimaliseren de tekst op een pagina, maar laten kansen liggen bij het toevoegen van afbeeldingen. Door ook de nodige aandacht te besteden aan je afbeeldingen, maak je het SEO-plaatje compleet. In deze blog vertel ik je hoe je stap voor stap een afbeelding kunt optimaliseren voor zoekmachines.
Stap 1. Kies een relevant plaatje
Het begint allemaal met het plaatje zelf. Voeg niet zomaar een foto toe om je blog er wat gezelliger te laten uitzien, maar ga voor iets wat bij de inhoud past. Google wordt steeds slimmer en kan daardoor ook steeds beter herkennen wat er op een foto staat. Door een relevant plaatje toe te voegen, laat je duidelijk aan Google zien waar jouw artikel over gaat. En hoe beter Google snapt waar jouw pagina over gaat, hoe beter die pagina het zal doen in de zoekresultaten over dat onderwerp.
Stap 2. Geef de afbeelding een relevante bestandsnaam
Het is een van de meest gemaakte SEO-fouten: een standaard bestandsnaam die niets zegt over wat er op het plaatje staat. Wanneer het algoritme van Google zijn weg door jouw pagina heen vindt, kijkt het onder andere naar de bestandsnamen van de afbeeldingen die je gebruikt.
Een naam als ‘DSC00857.jpg’ zegt niet zoveel. Gebruik in plaats daarvan het zoekwoord waar je de pagina voor wilt optimaliseren of een variatie erop. Zo laat je nog nét wat duidelijker weten dat jouw tekst over dat specifieke thema gaat.
Stap 3. Maak het bestand zo klein mogelijk
Als je veel grote bestanden naar je website uploadt, maakt dat je website trager. Dat is iets waar Google op afknapt. Google wil zijn gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven en verwijst zoekers daarom liever door naar een snelle site dan een trage. Houd je afbeeldingen daarom zo klein mogelijk.
Zo zorg je dat je afbeelding een zo klein mogelijk bestand wordt, maar nog altijd scherp blijft:
- Begin met het formaat en de resolutie van de afbeelding zelf. Zorg dat je afbeelding hetzelfde formaat wordt als waarin hij straks op je website komt. Werk je met Apple? Dan kun je dat heel eenvoudig doen door de voorvertoning van de afbeelding te openen, bovenin te klikken op ‘Extra’ en vervolgens te kiezen op pas grootte aan. In ditzelfde venster kun je ook de resolutie aanpassen. Ga voor een resolutie van 72. Dat is precies genoeg om scherp te worden weergegeven op een computerscherm.
Tip: weet je niet hoe groot de afbeelding moet worden? Ga naar je website en zoek naar een afbeelding in het juiste formaat. Bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding bij je blog. Klik met je rechtermuisklik op de foto en klik vervolgens op ‘Inspecteren’. Aan de rechterkant van je scherm verschijnt een stukje code. In het geselecteerde stuk zie je het formaat van de afbeelding.
- Nadat je het formaat en de resolutie van je afbeelding hebt aangepast, kun je het bestand nog verder verkleinen. Daar zijn verschillende online tools voor. Zelf maak ik gebruik van compressor.io. Wanneer je je afbeelding hier uploadt, zie je hoe groot je afbeelding eerst was en hoeveel er bespaard kan worden. Klik op ‘Download’ om de verkleinde versie van je afbeelding te downloaden.
Met deze twee stappen heb je je bestand zoveel mogelijk verkleind en ben je klaar om je afbeelding te uploaden naar je website.
Stap 4. Vul de alt-tekst in
We zijn er bijna. Je afbeelding is geüpload en klaar om te plaatsen. Bij het plaatsen van je afbeelding, kun je de alt-tekst invullen. Ook dit is iets waar Google naar kijkt om te zien waar jouw afbeelding – en de pagina waar hij op staat – over gaat. Vul hier een zo relevant mogelijke omschrijving voor je afbeelding in. Gebruik bij voorkeur het zoekwoord waarop je je pagina wilt optimaliseren of een variatie daarop.
Gelukt!
Ta-dah! Je hebt helemaal SEO-proof een afbeelding toegevoegd aan je blog. Door je afbeeldingen te optimaliseren geef je je blog net wat meer relevantie mee. En dat kan net het verschil betekenen tussen de eerste en de tweede pagina in Google. Of zelfs tussen de eerste en tweede positie. Laat deze kans dus zeker niet liggen.
Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om jouw blog goed te optimaliseren voor zoekmachines? Download dan gratis mij SEO cheat sheet. Good luck!