Wil jij beginnen met bloggen voor je business? Dan is het belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen. Zo ben je goed voorbereid en heb je een duidelijk plan voor een booming zakelijke blog.
Stel jezelf de volgende vragen om te ontdekken waar je precies heen wilt met je blog én hoe je daar gaat komen.
1. Waarom wil je een blog beginnen?
Er zijn heel veel redenen om te gaan bloggen. Van het opbouwen van je expertstatus en het aantrekken van klanten tot aan een creatieve uitlaatklep of om meer te leren over je vakgebied. Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen wat jouw reden is om te bloggen. Als je duidelijk weet waarom je wilt bloggen, is de kans stukken groter dat je het vol gaat houden.
Ik heb zelf verschillende redenen om te bloggen. Allereerst vind ik het vooral heel leuk om te doen. Daarbij is het ook een stukje practice what you preach. Het is een beetje gek om anderen aan te sporen een blog te beginnen, zonder dat je zelf een blog hebt. Een andere reden waarom ik blog, is omdat ik weet wat het op de lange termijn voor mijn business kan doen. Van een expertpositie tot vindbaarheid in Google, met elk artikel draag ik weer een stukje bij aan mijn business.
2. Wat is je doel?
In deze stap maken we je reden om te bloggen wat specifieker. Vorm je ‘waarom’ om in een specifiek doel. Misschien wil je dit jaar bijvoorbeeld 10 nieuwe klanten aantrekken via je blog. Of misschien wil je een X aantal bezoekers per maand aantrekken.
Wat jouw doel ook is, zorg dat je het echt voelt. Kies een doel waarvan je weet dat het haalbaar is en dat het bijdraagt aan je business. Kies voor een doel waar je enthousiast van wordt. Zo zorg je dat je jouw motivatie vasthoudt en het bloggen volhoudt.
3. Wat wordt je thema?
Je thema is het centrale onderwerp van je blog. Het is het onderwerp waar jij graag expertpositie voor wilt opbouwen. Door te kiezen voor één centraal thema, geef je mensen een duidelijk beeld van waar jouw blog over gaat. Je zorgt voor een stukje herkenning. Daarbij vergroot je de kans dat je bezoekers langer blijven hangen en meerdere artikelen lezen.
4. Wat worden je categorieën?
Binnen je thema kun je over meerdere categorieën bloggen. Je categorieën geven een rode draad voor waar je over kunt schrijven. Kies idealiter tussen de 3 en 5 categorieën. Je zorgt zo voor genoeg variatie tussen je onderwerpen, maar je houdt het tegelijkertijd overzichtelijk door niet over té veel verschillende onderwerpen te schrijven.
5. Hoeveel tijd wil je vrijmaken voor je blog?
Bloggen kost tijd, elke week of maand weer. Als je serieus aan de slag wilt met een blog, moet je daar tijd voor inplannen. Het werkt het beste als je elke week of maand tijd reserveert om aan je blog te werken. Zo weet je zeker dat je eraan toe komt en dat je geen enkele deadline mist.
Bedenk voordat je begint met je blog alvast hoeveel tijd je er wekelijks of maandelijks aan wilt besteden. Bepaal ook alvast op welke dagen en welke uren je aan je blog wilt gaan werken en blokkeer deze uren in je agenda.
6. Hoe vaak ga je bloggen?
Nu je weet hoeveel tijd je wilt vrijmaken voor je blog, kun je gaan kijken naar hoe vaak je een nieuw artikel online kunt plaatsen. Het is belangrijk om te kiezen voor een frequentie die je vol kunt houden. Anders ben je geneigd blogs af te raffelen, voel je je constant gestrest of verlies je je plezier in het bloggen.
Baseer je blogfrequentie op hoeveel tijd je voor je blog hebt. Wil je elke week een dagdeel aan je blog werken? Dan moet het lukken om wekelijks of zelfs twee keer per week een blog te schrijven. Kun je maar één keer per maand tijd inplannen voor je blog? Dan kun je beter kiezen voor een wat lagere frequentie.
Over het algemeen geldt: vaker bloggen = sneller succes. Zolang je blogs van goede kwaliteit zijn dan. Het heeft geen zin om je blogs af te raffelen. Dan kun je beter wat minder vaak bloggen.
7. Hoe ga je je blogs promoten?
Alleen maar blogs schrijven en online plaatsen is niet genoeg om jouw blog tot een succes te maken. Als je wilt dat mensen je blogs ook echt lezen, moet je ze er wel op wijzen dat jouw blog bestaat. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen:
- Je kunt je blog optimaliseren voor Google en op die manier bezoekers naar je site aantrekken
- Je kunt je blog delen op social media
- Je kunt af en toe gastbloggen en een linkje naar je eigen blog toevoegen
- Je kunt actief worden op Pinterest om je blog onder de aandacht te brengen
- Je kunt een mailing uitsturen over je nieuwe blog
Wil jij dat zoveel mogelijk mensen jouw blog gaan lezen? Kies dan minimaal één manier waarop je je blog gaat promoten. Ook hier geldt weer: hoe meer je je blog promoot, hoe sneller je kan groeien.
8. Welke blogonderwerpen komen er nu al in je op?
Het is altijd handig om een buffer met blogonderwerpen te hebben. Zo heb je zelfs op de dagen dat je wat minder inspiratie hebt toch iets over te schrijven. Bedenk daarom alvast een aantal onderwerpen waar je de komende tijd over wilt gaan bloggen. Schrijf voor elke categorie alvast drie onderwerpen op. Dan heb je alvast een voorraad en kom je voorlopig niet zonder inspiratie te zitten.
Niet genoeg inspiratie? In dit artikel deel ik een aantal fail proof tips om nieuwe blog onderwerpen te verzinnen.
Heb jij alle vragen beantwoord? Mooi, dan ben je klaar voor het echte werk. De beste manier om te beginnen met bloggen, is om – je zou het niet verwachten – gewoon te beginnen. Schrijf je eerste artikel, plak er een kekke headline op, voeg een afbeelding toe en klik op ‘Publiceren’.
Misschien ben je nog niet helemaal tevreden over je eerste artikel. Dat is niet erg, want dat geldt voor de meeste mensen die beginnen met bloggen. Maar er is maar één manier om er écht goed in te worden: door regelmatig te oefenen. Hoe vaker je blogt, hoe beter je erin wordt. Pak er daarom een leeg document (of gewoon good old pen en papier) en begin met schrijven.
Wil je voordat je je blog publiceert nog even checken of alles goed staat? Download dan even de gratis blog checklist. Daarin zet ik de belangrijkste punten voor je blog nog even op een rijtje.
Succes!