Hoe fijn zou het zijn… als je de mooiste verhalen uit je toetsenbord tovert, je eigen stem hebt gevonden en precies weet hoe je een groot publiek bereikt met jouw hersenspinsels.
Misschien heb je – net als ik – grote dromen om een succesvol blog neer te zetten. Maar als je met veel pijn en moeite een artikel uit je laptop hebt geperst, ben je eigenlijk nooit echt tevreden. Je perfectionisme krijgt de overhand en je kunt je artikelen eindeloos blijven verbeteren.
Met een knoop in je maag klik je op ‘publiceren’, maar een knagend gevoel zegt je dat je beter kan. Dat het beter moet. Snel klap je je laptop dicht en zet je je telefoon uit. Je blog is de wereld in, maar je bent nog niet klaar voor de reacties die je mogelijk krijgt. Om te horen wat anderen ervan vinden.
Herkenbaar? Je bent niet de enige. Verre van zelfs.
Het afgelopen jaar heb ik veel (beginnende) bloggers gesproken en ik hoor regelmatig hetzelfde. Het publiceren van je eerste blogs kan supereng zijn. Maar na een paar keer gaat het je steeds makkelijker af.
Bloggen is iets wat je kunt leren. Met de juiste ervaring en kennis word je er steeds beter in. Je voelt je zelfverzekerder over je artikelen en weet precies wat je moet doen om jouw blog te laten groeien.
Wil jij beter leren bloggen? De tips in dit artikel helpen je alvast een heel eind op weg.
1. Blog zoveel je kunt
Beter leren bloggen is een kwestie van doen. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt. Stop daarom met het lezen van artikelen over hoe je moet bloggen, maar ga het gewoon dóén. Het liefst zo vaak mogelijk.
Maak er een gewoonte van om minimaal één keer per week een blog te schrijven (en publiceren). Je zult dan binnen no-time zien dat jouw blogskills met sprongen vooruit gaan.
2. Leer beter schrijven
Een belangrijk onderdeel van beter leren bloggen, is beter leren schrijven. Met goede schrijfskills, zorg je dat jouw artikelen fijn zijn om te lezen, de lezer aanspreken en de aandacht trekken. En nog veel meer.
Beter worden in schrijven is voor een groot deel een kwestie van oefenen. Maar er zijn wel degelijk een aantal trucjes en tips die je kunt toepassen. In dit artikel lees je meer over hoe je jouw teksten drastisch kunt verbeteren.
3. Leer over SEO
Als blogger kun je anno 2021 écht niet meer zonder kennis van SEO. Voor veruit de meeste blogs is Google de belangrijkste manier om bezoekers aan te trekken. Door je blogs te optimaliseren voor Google, zorg je ervoor dat bezoekers je blog blijven vinden en lezen. Soms zelfs jaren nadat je blog online is gekomen. Beat that, social media!
Wees vooral niet bang voor het technische verhaal achter SEO. Sommige SEO-experts doen alsof het een ware rocket science is. Nergens voor nodig, want de basis van SEO is eigenlijk heel simpel. Google beloont de beste artikelen over een bepaald onderwerp met de beste posities. En door de juiste woorden op de juiste plaatsen in je tekst te gebruiken, zorg je dat Google precies weet waar je tekst over gaat. That’s it!
In het gratis SEO Cheat Sheet vind je een duidelijk (en simpel!) overzicht van hoe je jouw blog optimaliseert voor Google.
4. Durf te experimenteren
Je bent inmiddels net voorbij de helft van dit blogartikel. Een mooi moment om er een cliché tegenaan te gooien:
“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”
Normaal krijg ik instant uitslag van dit soort quotes. Maar heel eerlijk: er zit wel een kern van waarheid in.
Blog je al een tijdje en heb je het gevoel dat je er niet echt beter in wordt? Of lukt het maar niet om het aantal bezoekers op je blog te verhogen? Dan is het tijd om iets he-le-maal anders te gaan doen.
Als je beter wilt leren bloggen en jouw blog wilt laten groeien, is het belangrijk om zo nu en dan te durven experimenteren. Je kunt bijvoorbeeld proberen om over een nét iets ander onderwerp te schrijven, wat te werken aan je schrijfstijl of een nieuwe manier uitproberen om je blogs te promoten. Door verschillende dingen te proberen, ontdek je steeds beter wat werkt.
Deze tip komt met een kleine kanttekening. Het is goed om te experimenteren, maar zorg dat je basis gelijk blijft. Blijf over één hoofdonderwerp bloggen, blijf consistent in hoe vaak je blogt en blijf de dingen doen die al voor je werken. Door op deze manier te experimenteren en door te gaan met de dingen die werken, zorg je dat de basis van jouw blog steeds sterker wordt.
5. Duik in de statistieken
Of je er nu dol op bent of het oersaai vindt: als je beter wilt leren bloggen, kun je niet zonder je blogstatistieken. Google Analytics, om precies te zijn. Aan je statistieken kun je zien wat wel werkt en wat niet. Je ziet of je blog groeit en welke acties bijdragen aan die groei.
In je statistieken kun je onder andere zien welke blogs goed presteren. Ga eens voor jezelf na waar dat door komt. Is het een onderwerp waar veel mensen zich in vinden? Is er een bepaalde categorie die het extra goed doet? Zijn blogs die goed scoren uitgebreider dan normaal? Zijn ze persoonlijker of juist minder persoonlijk? Door in je statistieken te duiken en jezelf de juiste vragen te stellen, kun je heel wat leren.
Iets anders wat je kunt leren van je blogstatistieken is hoe je je blog beter kunt promoten. Via Acquisitie kun je precies zien waar je verkeer vandaan komt. Komt een groot deel van je verkeer uit Google? Dan weet je dat je al goed bezig bent met SEO. Door je blogs nog nét iets beter te optimaliseren, kun je er misschien nog veel meer uit halen.
Bonustip: beter leren bloggen met het Kickstart Jouw Blog programma
Beter leren bloggen is een kwestie van tijd. Door de tips uit dit artikel toe te passen en vooral lekker te blijven bloggen, word je er steeds beter in. Wil jij graag meer leren over hoe je succesvol kunt bloggen voor jouw bedrijf? Volg dan het Kickstart Jouw Blog programma. Met dit programma leg jij in één week tijd de basis voor een succesvolle blog.