Content maken tijd plannen

Content maken, waar vind je er de tijd voor?

Afspraak hier, deadline daar… voor je het weet is er weer een dag voorbij en is het er wéér niet van gekomen om tijd te nemen voor het schrijven van een blog. Of om een doordachte post op Instagram te zetten. En met een drukke werkdag achter de rug is de inspiratie om met iets goeds te komen ver te zoeken.

Maar hé, morgen nog een dag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De volgende dag herhaalt het riedeltje zich van voor af aan. Als je terugkijkt, zie je dat je Instagram-tijdlijn er al weken hetzelfde uitziet en stiekem is het al maanden geleden sinds je een blog hebt geschreven. 

Herkenbaar? Je bent niet de enige. Als ondernemer ben je er maar druk mee. Je mail bijwerken, klanten tevreden houden, als het even kan je administratie op orde brengen… het maken van content schiet er al snel bij in. Zonde eigenlijk. Want door regelmatig iets van jezelf te horen, laat je jouw waarde zien, houd je je doelgroep betrokken, zorg je voor meer online zichtbaarheid én zorgen dat klanten jou steeds beter weten te vinden. 

Hoe zorg je er nu voor dat je voortaan wél de tijd maakt om content te maken en constant jouw waarde te blijven delen? Eén woord: plannen. In deze blog lees je stap voor stap hoe je het aanpakt. 

Stap 1: Welke content wil je maken en hoe vaak wil je actief zijn

Laat je planner nog even dicht, want we gaan eerst kijken naar wat je nu eigenlijk wilt. Hoe vaak wil je per week actief zijn op social media? En op welke kanalen? Wil je video’s gaan maken, een podcast opnemen, gaan bloggen? Misschien wel allemaal? Wil je een e-mailnieuwsbrief gaan versturen? En hoe vaak? Schrijf het allemaal op. 

Stap 2. Hoeveel tijd ben je kwijt aan content maken

Nu je op een rijtje hebt staan wat voor content je allemaal wilt gaan maken, is het tijd om in te schatten hoeveel tijd dat alles je gaat kosten. Schrijf per onderdeel op hoeveel tijd je ervoor kwijt bent. Hoe lang duurt het om een blog te schrijven en klaar te zetten? Hoeveel tijd verwacht je kwijt te zijn aan social media? En hoeveel tijd denk je te gaan stoppen in het maken en editen van video’s? Schrijf het allemaal op. 

Tip: kijk of je stukken content kunt combineren. Je kunt over een video die je hebt gemaakt bijvoorbeeld ook een blog (laten) schrijven en er een social media post van maken. Zo heb je meer content in minder tijd. 

Stap 3. Blok tijd in je agenda

Je weet nu welke content je wilt gaan maken en hoeveel tijd het je ongeveer kost. Op basis daarvan kun je je agenda gaan invullen. Je kunt het plannen van je content creatie blokken op verschillende manieren aanpakken. 

1. Een vaste content-dag per maand

Reserveer elke maand één vaste dag voor het maken en inplannen van content. Veel mensen kiezen hiervoor bijvoorbeeld de eerste maandag van de maand. Deze vorm van content plannen werkt het beste als je aan één dag per maand genoeg hebt om al je content te maken. Meer tijd nodig? Dan is het misschien een beter idee om vaker per maand een content-dag te plannen, bijvoorbeeld één keer per week. 

Voordeel: Je hoeft je de rest van de dag geen zorgen meer te maken over jouw content. Het staat allemaal al klaar. Dit zorgt voor meer rust en minder stress. 

Nadeel: Doordat je alles in één keer klaarzet, is er minder ruimte voor spontaniteit. Je kunt minder goed inspelen op nieuws, dingen die je meemaakt en ontwikkelingen in je bedrijf. 

2. Een vaste content-dag per week

Reserveer elke week één vaste dag voor het maken en inplannen van content. Bijvoorbeeld door elke maandag content voor de hele week te creëren of juist elke vrijdag een week vooruit te werken. Vind je een hele dag wat veel om aan content te werken? Dan kun je ook kiezen om wekelijks een iets korter blok, bijvoorbeeld een halve dag, in te plannen. 

Voordeel: Doordat je al je content in één dag klaarzet, hoef je er de rest van de week niet meer naar om te kijken. Dat geeft rust. Daarbij is het batchen van content een efficiënte manier van werken. 

Nadeel: Je hebt elke week één dag dat je niets anders kunt doen. Dit kan lastig zijn als je veel ad hoc werkt of te maken hebt van strenge deadlines. 

3. Elke dag een content-blok

De derde optie is om elke dag een blok in te plannen waarin je content maakt en deelt. Dit kan een goede optie zijn wanneer je elke dag zichtbaar wilt zijn, je wekelijkse content creatie niet in één dag voor elkaar krijgt of geen hele dag per week vrij kunt plannen. Wanneer je kiest om elke dag content te maken en delen, is het belangrijk dat je het niet ‘even tussendoor’ doet, maar er echt een tijdsblok voor inplant. Het liefst aan het begin van de dag. Zo zorg je dat het er niet bij inschiet of het gaat afraffelen door tijdgebrek. 

Voordeel: Je kunt meteen inspelen op dingen die gebeuren. Als je iets leert of inspiratie opdoet, kun je daar meteen iets mee. 

Nadeel: Je kunt het maken van content niet zomaar loslaten, want het komt elke dag terug. Daarbij is het niet de meest efficiënte manier. 

Zo maak ik tijd om content te maken

Heel eerlijk: de eerste twee manieren zijn veruit de meest efficiënte manieren om je content creatie aan te pakken. Toch kies ik voor de laatste optie en plan ik elke ochtend een uur in om aan content te werken. Waarom? Daar heb ik verschillende redenen voor. 

Allereerst vind ik het vooral superleuk om lekker te schrijven en ideeën uit te werken. Het uurtje dag ik dagelijks voor mijn blog schrijf voelt niet als een verplichting, maar juist als even ontspannen. Ik vind het heerlijk om mijn inspiratie te volgen en vrijuit te schrijven. Door elke dag iets te doen wat ik leuk vind, wordt mijn werkweek een stuk leuker. 

Sinds ik de uitdaging ben aangegaan om elke dag te bloggen, lukt het me niet om alle blogs voor een week in één dag uit te werken. Door er elke dag even de tijd voor te nemen en die tijd ook te blokken in mijn agenda lukt het me wel. En doordat het elke dag maar een uurtje is, kan ik het alsnog prima combineren met mijn andere werk. 

Voor mij werkt deze manier van content maken het beste. Maar misschien werkt voor jou een andere manier wel beter. Ik raad je vooral aan om te gaan experimenteren en uit te vinden wat voor jou het fijnst werkt. Good luck!


P.S. Wil je tijdens je content-momentjes snel kunnen beoordelen of jouw nieuwe blog klaar is om te publiceren? Download dan de gratis blog checklist.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!