Content planning of intuitie

Een strakke content planning vs. content maken op intuïtie

Zeg eens… ben jij iemand die alles nauwkeurig uitplant, lijstjes maakt en alles op orde heeft? Of ben je juist iemand die liever spontane beslissingen maakt op basis van wat goed voelt en ga je juist helemaal niet lekker op een planning?

Wanneer je online dingen leest over content marketing, komt daarin bijna altijd naar voren: ‘Maak een content planning’. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. In dit artikel lees je meer over hoe het ook anders kan. 

Laten we om te beginnen de voordelen op een rijtje zetten. Want het feit dat zoveel mensen kicken op een content planning is niet voor niets. 

Een content planning levert verschillende voordelen op:

  • Je weet altijd wat je moet posten
  • Werk bewust en gericht naar een doel
  • Voorkom last minute stress als je geen inspiratie hebt
  • Helpt om consistent content te maken en publiceren
  • Je kunt vooruit werken en creëert zo veel rust

Naast de fanatieke planners, zijn er ook mensen die hun content het liefst spontaan bedenken en maken. Gewoon op basis van inspiratie. 

Ook content maken op intuïtie levert zo zijn voordelen op:

  • Wanneer je een onderwerp helemaal ‘voelt’ maak je de beste content
  • Het brengt je content tot leven
  • Je bent behendiger en kunt beter inspelen op wat er gebeurt in je leven en de wereld
  • Je content wordt persoonlijker en unieker
  • Het kan onverwacht voor hele mooie resultaten zorgen

Weet je wat het mooie aan dit is? De ene manier van werken hoeft de ander niet uit te sluiten. 

Zo gaan plannen en intuïtie heel goed samen

Zoals je ziet heeft een content planning veel voordelen om doelgericht en strategisch te werken. Ook kan het je veel rust geven, want je weet waar je aan toe bent. Wanneer je werkt op basis van intuïtie, kun je echter veel meer gevoel geven aan je content. Hierdoor wordt je content unieker en kun je ongepland iets groots teweeg brengen. 

Ik ben van mening dat de twee heel goed samengaan. Door in de basis te werken met een content planning en daarnaast toe te geven aan de inspiratie wanneer die opkomt, heb je het beste van beide werelden en kun je hele mooie resultaten bereiken. 

Strakke planning vs. intuïtie, zo pak ik het aan

Ik heb altijd een content planning achter de hand. Maar eigenlijk houd ik me er nooit aan. Soms ‘voel’ je een onderwerp gewoon niet. Dan kun je er wel iets over gaan schrijven, maar is het weinig inspirerend. 

Toch laat ik mijn planning niet helemaal varen. Soms staan er dingen op die ik sowieso in een bepaalde week wil delen. Of die heel belangrijk zijn. Daarom maak ik tijdens het plannen onderscheid tussen content die er sowieso moet komen en content die ‘ook wel leuk is om te delen’. 

Deze content wil je vastzetten in een content planning

Onder content die er sowieso moet komen, vallen bijvoorbeeld blogs die ik rondom een productlancering plan of content die tijdsgebonden is vanwege een feestdag. 

Ook monsterblogs over belangrijke onderwerpen waarvoor ik héél graag in Google wil scoren maken deel uit van de belangrijke content. Al kan er met dat laatste eventueel ook geschoven worden als ik een ander onderwerp dolgraag uit wil werken. 

Met deze content kun je best wat schuiven

Naast je belangrijkste en tijdgebonden onderwerpen, zijn er ongetwijfeld ook onderwerpen die je best een weekje vooruit kunt schuiven. Deze onderwerpen zijn misschien ook super interessant voor je publiek, maar kunnen altijd later nog. 

Barst je van de inspiratie voor een bepaald onderwerp waar je dolgraag nú iets over wilt schrijven? Bijvoorbeeld omdat het nu heel relevant is in je leven of de wereld? Of omdat je net een geweldig nieuw inzicht hebt opgedaan? Go for it! Door het nu te schrijven, zorg je dat jouw passie terugkomt in je tekst. Als je het onderwerp uitstelt, gaat waarschijnlijk ook een stuk van de ziel verloren. 

Content planning loslaten

Plannen en intuïtie toepassen in de praktijk

Je kunt je content planning zo ver vooruitwerken als jij dat wilt. Een maand, kwartaal, halfjaar of zelfs een jaar. Ik kies er zelf voor om mijn planning ‘slechts’ een maand vooruit te maken. Door je planning per maand te bekijken, kun je snel inspelen op ontwikkelingen in de markt. Nog een voordeel: als ondernemer leer je constant bij. Als je iets nieuws ontdekt, kun je dat al heel snel opnemen in je content planning als je per maand werkt. 

Geef in je content planning duidelijk aan wat de belangrijkste content is die écht niet mag schuiven. Bijvoorbeeld de content die je inplant rondom een lancering, omdat er een feestdag op komst is of die mega belangrijk is voor je SEO-strategie. Alle andere ideeën kun je vervolgens prima wat opschuiven als je spontaan de inspiratie voelt om iets beters te schrijven. 

Hoe pak jij dit aan? Krijg jij soms ook spontane ideeën die je het liefst meteen wilt uitwerken? Of houd jij je strak aan een vaste content planning? Laat het weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!