google penalty

Wat is een Google penalty en hoe voorkom je dat je er een krijgt?

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen: een shady advertentie die jou belooft per betaling een plekje in de zoekresultaten te laten stijgen. Of een partij waar je in één keer 100 linkjes kan kopen. Het klinkt zo verleidelijk. Zonder er ook maar íets van moeite in te stoppen stijg jij vliegensvlug in Google en trek je een eindeloze stroom aan klanten aan. 

Ik kan er maar één ding over zeggen: trap er niet in. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat ook. Door met een dergelijke shady partij in zee te gaan kunnen er twee dingen gebeuren: ofwel er gebeurt niets en jij bent je geld kwijt ofwel je hebt een Google penalty aan je broek hangen. In deze blog wil ik het met je hebben over dat laatste. 

Wat is een Google penalty?

Een Google penalty vindt plaats wanneer iemand uit het team van Google vaststelt dat een pagina of website niet voldoet aan de richtlijnen van Google en de website een straf oplegt. Het wordt ook wel een handmatige actie genoemd. Wanneer Google jouw site een straf oplegt wordt je website niet of minder hoog getoond in de zoekresultaten van Google. 

Wanneer krijg je een Google penalty? 

Je krijgt een Google penalty als je de richtlijnen van Google overtreedt. Maak je vooral niet al te veel zorgen, want Google legt echt niet zomaar een straf op. Pas wanneer het team van Google verwacht dat je bewust de zoekresultaten manipuleert, kan het dat je een handmatige penalty krijgt opgelegd. 

Hoe gek moet je het dan maken om zo’n penalty te krijgen? In vrijwel de meeste gevallen hebben Google penalty’s te maken met links. Het kan gaan om links op je site of links van andere websites naar jouw site. 

Een van de richtlijnen van Google is dat betaalde links een nofollow-tag moeten krijgen, zodat er geen linkwaarde wordt doorgegeven. Op die manier zorgt Google dat je niet zomaar autoriteit kan kopen. 

Klinkt dit verhaal nog een beetje vaag? Snap ik, daarom maar ik het nog een stukje concreter. Over het algemeen zorgen vooral twee dingen voor een Google-penalty:

  1. Jouw site heeft overmatig veel links naar andere websites, zonder dat je ook echt content deelt. 
  2. Je hebt links gekocht en Google is erachter gekomen. 

Hoe weet je of je een Google penalty hebt?

Je kunt zien of je te maken hebt met een handmatige actie door Google via Google Search Console. In het rapport voor handmatige acties kun je zien of er een probleem is met je site. En als alles in orde is, krijg je dat ook gewoon te zien, wel zo fijn. 

Een andere manier waardoor je een Google penalty kunt ontdekken is via Google Analytics. Zie je dat er plots stukken minder bezoekers binnenkomen uit de organische zoekresultaten? Dan kan dat erop duiden dat het Google team jouw website een straf heeft opgelegd. 

Hoe voorkom je dat je een Google penalty krijgt? 

Een Google penalty is super vervelend. Maar gelukkig kun je het heel makkelijk voorkomen: doe geen gekke dingen en houd je gewoon aan de reguliere manieren om jouw website te optimaliseren voor Google. 

Ga niet in zee met een partij die jou zomaar hogere posities belooft, zonder goed uit te kunnen leggen hoe dat precies gebeurt. En koop ook geen links naar je website. Zolang je gewoon normaal blijft doen en je vooral richt op waarde krijg je echt niet zomaar een straf van Google opgelegd. 

Wat doe je als je een Google penalty krijgt?

Heb je per ongeluk een straf van Google aan je broek hangen. Dat betekent gelukkig nog niet dat jouw website nooit meer goed kan scoren. Het is zeker mogelijk om te herstellen na een Google penalty. Met de nodige moeite kun je ervoor zorgen dat je je posities terugkrijgt en weer meer verkeer naar je website trekt. 

Wanneer je vermoedt dat je een straf van Google hebt gekregen, kun je een officieel verzoek indienen om de penalty te herzien. Dat kan via het rapport voor handmatige acties. Zorg voordat je het verzoek indient dat de reden voor de penalty is verholpen. Heb je links gekocht, dan kun je deze afwijzen via de Disavow Links tool in Google Search Console. En vermoedt je dat je een penalty hebt doordat jouw website meerdere pagina’s bevat met alleen link en geen waardevolle content? Zorg dan dat die pagina’s wat meer body krijgen. 

Houd je aan de SEO regels

Hoe zorg je nu dat jouw site goed gaat scoren in Google zónder allerlei vage technieken te gebruiken? Dat doe je door jouw content goed te optimaliseren voor Google en het vooral niet te overdrijven. Blijf je richten op zoveel mogelijk waarde delen, dan zit je altijd goed. Kun je wel wat houvast gebruiken om jouw content SEO-proof te maken? Download dan de gratis SEO Cheat Sheet.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!