Interne links

Interne links, wat zijn het en hoe zet je ze slim in?

Did you know… dat de links die jij op je website zet heel veel kunnen doen voor hoe hoog jouw site in Google komt te staan? Door slim gebruik te maken van interne links, kun je jouw site nét even die extra boost geven die nodig is om bovenaan in Google te komen. In deze blog lees je hoe het werkt én hoe je er het maximale uit haalt. 

Interne links zijn links die verwijzen naar een andere pagina op dezelfde website. Door interne links maak je het makkelijker voor bezoekers om hun weg te vinden door je website. En je geeft ook meteen een seintje aan Google om de pagina waarnaar je linkt even te checken. Genoeg redenen om er iets mee te doen dus!

Wanneer je linkt naar een andere pagina op je website, geef je waarde mee aan die pagina. Link juice, wordt het ook wel genoemd. Hoe meer interne links naar een bepaalde pagina verwijzen, hoe meer waarde (link juice) die pagina krijgt. Je laat zo aan Google zien dat die pagina belangrijk is. 

Hoe meer waarde een pagina heeft, des te groter de kans is dat die pagina ook hoog scoort in Google. Dat is waarom interne links een belangrijk onderdeel zijn van een goede SEO strategie. 

Naast de pagina waar je naar linkt, kijkt Google ook naar de tekst waar de link op staat. Dit wordt ook wel de anchor tekst genoemd. Wanneer jij een link naar een pagina op een of meerdere woorden zet, geef je een seintje aan Google dat de pagina waar je naar linkt iets te maken heeft met die woorden. 

Met interne links kun je dus niet alleen waarde, maar ook relevantie aan een pagina toevoegen. Zet de link daarom altijd op een of meerdere relevante woorden die passen bij het onderwerp van de pagina waar je naar linkt. Zo haal je het meeste uit een interne link. 

First things first, door het woord ‘strategie’ klinkt dit alles misschien wat groter dan dat het is. Maar geen paniek, deze strategie heb je in een uurtje opgezet én uitgevoerd. Door je interne links strategisch aan te pakken, zorg je dat de juiste pagina extra waarde meekrijgen. Je kunt zo je belangrijkste pagina’s een extra boost in Google geven. 

Een interne link strategie opzetten en uitvoeren doe je met de volgende drie stappen:

1. Welke pagina’s verdienen je focus?

Voordat je zomaar links gaat plaatsen, moet je eerst weten naar welke pagina’s je het beste kunt linken. Over het algemeen zijn twee soorten pagina’s het belangrijkst om naar te linken:

Hoofdpagina’s op je website: hieronder vallen bijvoorbeeld je diensten-pagina, landingspagina’s en downloadpagina voor je weggever

Pagina’s waarmee je heel graag hoger in Google wilt komen: hier zit waarschijnlijk voor een deel overlap met de hoofdpagina’s, maar deze categorie gaat nog een stukje verder. Dit kunnen bijvoorbeeld ook je belangrijkste en beste blogs zijn. 

Zet voor jezelf op een rijtje welke pagina’s jij wilt gaan boosten met interne links. 

2. Waar ga je de interne links plaatsen?

De plaats waar je een interne link plaatst is bepalend voor de hoeveelheid waarde die je meegeeft. Plaats de belangrijkste pagina’s in je hoofdmenu en/of in je footer. Je zorgt zo dat de link automatisch op bijna elke pagina op je website terechtkomt. Dat geeft een hele hoop linkwaarde mee. 

Een andere goede plaats om links toe te voegen is in je blogs. Heb je nog niet zoveel blogs op je website staan? Dan kun je je blogs één voor één nalopen om te zoeken naar mogelijkheden om een relevante link toe te voegen naar een van de pagina’s die je in de vorige stap hebt opgesteld. 

Heb je al een hele hoop blogs op je website staan? Dan kan het makkelijker zijn om mogelijkheden voor links op te sporen via Google. Type in Google het zoekwoord dat past bij de pagina waarnaar je wilt linken in en voeg jouw site toe. Voor dit artikel ziet dat er bijvoorbeeld als volgt uit: ‘Interne links site:deborahschoonen.nl’. Vervolgens krijg je in de zoekresultaten te zien op welke pagina’s het zoekwoord voorkomt.

Tip: plaats nooit zomaar interne links op een landingspagina. Het enige doel van een landingspagina is dat er een conversie komt. Met een link leid je je bezoeker alleen maar af. 

3. Linken maar

Nu je weet welke pagina’s je wilt boosten met interne links én waar je die links kunt plaatsen, is de volgende stap heel logisch: de links ook daadwerkelijk toevoegen. 

Congrats, in drie stappen heb jij een goede interne linkstructuur voor je website neergezet. Wil je je website nóg beter boosten dankzij interne links?  Lees dan de volgende stap ook nog even. 

Intern linken automatiseren

Met de juiste interne links, wordt jouw website een spinnenweb dat logisch met elkaar is verbonden. Het is echter een hele klus om steeds weer álle pagina’s op je website na te lopen op zoek naar een goede pagina om naar te linken.

Gelukkig is de technologie way ahead en zijn er inmiddels meerdere (gratis) tools die het makkelijker maken om relevante interne links toe te voegen. Met de volgende twee tools zorg je voor relevante interne links, zonder dat het veel tijd kost. 

Deze WordPress plugin voegt automatisch links toe aan je blog artikelen. Het enige wat je hoeft te doen, is bij het schrijven van je blog in te vullen op welke anchor tekst de link moet komen. Dit is vaak hetzelfde als het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden. De plugin scant vervolgens alle blogs op je website en gaat op zoek naar de tekst die je hebt ingevuld. Zodra er een match is, plaatst Internal Link Juicer automatisch een link. 

Wanneer je een nieuw blog artikel toevoegt, zorgt de plugin ervoor dat er – waar dat relevant is – in je oude artikelen linkjes naar je nieuwe blog komen te staan. Je hoeft zo niet zelf al je blogs langs te gaan en aan te passen. En door even één keer de tijd te nemen om de anchor teksten in te vullen voor je oudere blogs, zorgt Internal Link Juicer ook meteen dat er automatisch links naar die blogs komen. 

Ahrefs Webmaster Tools

Sinds kort heeft Ahrefs Webmaster Tools een hele handige nieuwe functie toegevoegd: Link Opportunities. Het werkt als volgt: Ahrefs analyseert elke pagina op je website en stelt per pagina de tien beste zoekwoorden vast. Vervolgens gaat Ahrefs op zoek naar waar deze zoektermen op andere pagina’s op je website voorkomen. Op basis hiervan doet Ahrefs suggesties voor interne links. Het enige wat je zelf nog moet doen: nagaan of de link inderdaad relevant is en de link even handmatig toevoegen. Door dit elke maand even te checken, zorg je met vijf minuten werk voor een goede interne linkstructuur. 

Om gebruik te maken van Link Opportunities in Ahrefs Webmaster Tools, moet je eerst even je website als project toevoegen in Ahrefs. In mijn blog over Ahrefs Webmaster Tools leg ik uit hoe je dat kunt doen. 

Vergeet niet je content te optimaliseren

Interne links helpen je pas écht om beter te scoren in Google als je de inhoud van je pagina ook goed optimaliseert. In mijn gratis SEO cheat sheet lees je stap voor stap hoe je dat doet.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!