meta-omschrijving

Zo schrijf je de perfecte meta-omschrijving

Wist je dat 43% van de mensen op basis van de meta-omschrijving bepaalt om wel of niet op een zoekresultaat te klikken? Ik ook niet, daarom zocht ik het even voor je op ;). Back to business. Door aandacht te besteden aan je meta-omschrijving, zorg je dat je opvalt tussen de andere zoekresultaten. Je zorgt dat mensen voor jouw site kiezen en niet die van de concurrent. Zo kun je in een paar minuten werk het aantal bezoekers op je website aanzienlijk verbeteren. Prima deal, als je het mij vraagt!

Wat is een meta-omschrijving?

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een meta-omschrijving? Als je naar de zoekresultaten van Google kijkt, zie je per resultaat een titel, URL en korte omschrijving. Die korte omschrijving wordt ook wel de meta-omschrijving genoemd. Hoewel de meta-omschrijving geen factor is die bepaalt hoe hoog je scoort in Google, kan het je wel meer bezoekers opleveren. 

Soms genereert Google de meta-omschrijving zelf, maar je kunt hem ook handmatig schrijven. Door je meta-omschrijving zelf in te vullen, heb je controle over hoe Google jouw site in de zoekresultaten laat zien en kun je het aantal klikken op jouw zoekresultaat verhogen. 

Hoe schrijf je een goede meta-omschrijving?

Hoe schrijf je nu zo’n meta-omschrijving die ervoor zorgt dat mensen op jouw resultaat willen klikken? Met deze vier tips moet het sowieso goed komen!

1. Ga verder op je titel

Je meta-omschrijving komt recht onder je titel te staan. Het is daarom handig dat de twee goed bij elkaar passen en samen één verhaal vertellen. In je titel zeg je in een paar woorden waar de pagina over gaat. Met de omschrijving kun je hier vervolgens wat verder op in gaan. 

2. Pas aan op de zoekintentie

Uiteindelijk draait SEO vooral om precies leveren waar iemand via Google naar op zoek is. Om dit helder te krijgen, kun je jezelf de volgende vragen stellen: ‘Waarom typt iemand deze zoekterm in bij Google?’ en ‘Wat zoekt diegene precies?’

Het kan zijn dat iemand informatie wil, iets wil kopen, een specifieke website zoekt of een snel antwoord op een vraag wil. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je ook de huidige zoekresultaten voor de term bekijken. De pagina’s die hoog scoren, staan daar niet voor niets. De kans is groot dat ze goed aansluiten op de zoekintentie.

3. Schrijf actief

Door actief te schrijven, wordt je boodschap duidelijker, directer en korter. Ook al zijn het maar twee zinnen, met een actieve schrijfstijl leest je meta-omschrijving nét wat makkelijker weg. Je trekt zo beter de aandacht en het belangrijkste: vergroot de kans dat iemand op jouw zoekresultaat klikt. 

4. Houd het kort

Je meta-omschrijving is niet de plaats om lange verhalen te gaan vertellen. Je storytelling kun je beter bewaren voor je blog ;). De ruimte die je hebt in je meta-omschrijving is beperkt. Ongeveer 120 tekens voor mobiel en zo’n 160 tekens voor desktops. 

Nog een reden om je meta-omschrijving kort te houden: iemand die zoekt via Google, scant heel snel door de zoekresultaten heen. Ga maar na: hoe vaak lees jij uitgebreid wat er in de omschrijvingen in Google staat? Kom daarom meteen tot de kern en vertel wat iemand kan verwachten van de pagina. 

Hoe stel je de meta-omschrijving in voor jouw website?

Het stukje ‘meta’ zorgt er al snel voor dat menig ondernemer het liefst met een grote boog om meta-omschrijvingen heen loopt. Het klinkt misschien wat technisch in de oren en laat je daar nu nét geen zin in hebben. Gelukkig is er geen reden tot paniek, want je stelt je meta-omschrijving super makkelijk in voor jouw website. 

Of je nu je website laat bouwen door een bureau of kiest voor een platform als Squarespace of Wix: bijna altijd vind je bij het maken van een nieuwe pagina wel een invulveld waar je de meta-omschrijving kunt toevoegen. Gebruik je WordPress? Dan kun je het beste de Yoast-plugin downloaden om meta-omschrijvingen toe te voegen. 

Heb jij jouw SEO op orde?

Een meta-omschrijving is belangrijk, maar het is slechts een van de factoren om hoger te scoren in Google. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om jouw posities in Google te verbeteren en meer bezoekers naar je website te trekken? Download dan de gratis SEO Cheat Sheet. Good luck!

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!