Je hebt zó je best gedaan op je nieuwste blogpost. Maar als je de volgende dag in Google Analytics kijkt hoe je blog het gedaan kijkt… Niks. Nada. Balen! Met een diepe zucht klik je het Analytics venster weg en ga je verder met de orde van de dag. Hoe kan het toch dat je blog geen lezers krijgt? Je werkt er nog zo hard voor!
Schrijf jij regelmatig een prachtartikel, maar krijg je amper lezers op je blog? Dat zou zomaar eens aan een van de volgende redenen kunnen liggen…
1. Je hebt niet genoeg geduld
Dit is een van de meest voorkomende redenen. Het heeft wat tijd nodig voordat je een publiek hebt opgebouwd voor je blog. Zo duurt het vaak minimaal drie maanden voordat je een beetje lekker in Google wordt gevonden. En ook op social media bouw je niet zomaar binnen één dag een following op.
Dat je geduld moet hebben, betekent niet dat je niets hoeft te doen. Om je blog te laten groeien, moet je actief zijn. Regelmatig posten en je blog actief promoten. Pak je dit goed aan, dan gaat je blog steeds meer lezers aantrekken.
2. Je maakt nog geen (of niet goed) gebruik van Pinterest
Pinterest is een gouden platform voor bloggers. Je kunt er ongegeneerd al je blogs meerdere keren delen. Anderen kunnen jouw pins repinnen, waardoor je bereik gigantisch kan toenemen. Het fijne aan Pinterest is dat pins nog maandenlang meegaan. Zo krijg ik nog dagelijks bezoekers vanuit een pin die ik 10 maanden geleden plaatste.
Wil je Pinterest gebruiken voor je blog en daarbij zo efficiënt mogelijk te werk gaan? Maak dan gebruik van Tailwind om je pins in te plannen. In een half uur tijd plan je je pins voor een hele maand in. Tailwind is een betaalde tool, maar om de tool uit te proberen, krijg je je eerste pins gratis. En maak je je account aan via onderstaande link, dan krijg je als extra ook je eerste maand cadeau.
Ik wil Tailwind een maand gratis krijgen!
3. Je blogs zijn niet genoeg geoptimaliseerd voor Google
Een van de grootste voordelen van bloggen, is dat het je helpt om een constante stroom bezoekers vanuit Google aan te trekken. Om te zorgen dat je blog ook een beetje hoog scoort in Google – want niemand kijkt verder dan de eerste pagina – is het belangrijk om je blog SEO-proof te maken.
Om jou te helpen je blog te optimaliseren voor Google, heb ik de SEO Quickstart Guide gemaakt. Klik hier om de SEO Quickstart Guidegratis te downloaden.
4. Je titels zijn te slap
De titel is het allerbelangrijkste onderdeel van je blog. Met de titel maak je het verschil tussen tientallen lezers die doorklikken naar jouw blog of niemand die de moeite neemt om ook maar te beginnen aan je artikel. Het succes van een artikel staat of valt dus met een goede titel.
‘Schrijf een goede titel, makkelijker gezegd dan gedaan’, hoor ik je denken. Snap ik. Vooral als je net begint, kan het moeilijk zijn om een sterke titel uit je mouw te schudden. Daarom schreef ik een tijdje terug een blog over hoe je een titel schrijft waardoor mensen écht even op jouw blog moeten klikken. In dat artikel vind je meteen een paar formules voor sterke titels, zodat je er meteen mee aan de slag kunt.
5. Je onderwerpen zijn niet interessant genoeg voor jouw klant
Jij kan een onderwerp zelf nog zo interessant vinden, het gaat uiteindelijk om wat jouw lezer ervan vindt. En als jij blogs schrijft over onderwerpen die anderen niet interessant zijn, gaat dat je bar weinig lezers opleveren. Verplaats je daarom in je lezer en bedenk je voordat je gaat schrijven waar jouw lezer graag meer over zou willen weten.
Vind je het wat lastig om in het hoofd van iemand anders te kruipen? Snap ik, is het ook. Maar gelukkig zijn er tools om het je gemakkelijker te maken. Zoals Answer The Public. Vul een algemene zoekterm in die past bij jouw onderwerp en Answer The Public rolt er automatisch een zee aan vragen uit die mensen over het onderwerp stellen in Google.
6. Je promoot je blog niet voldoende
Wat doe jij nadat je je blog publiceert? Wachten totdat mensen je blog vanzelf vinden? Dan kan het nog wel even duren voordat je blog gelezen wordt. Als je wilt dat mensen je blog lezen, moet je wel zorgen dat mensen weten dat je een nieuwe blog hebt gepubliceerd.
Hoe jij je blog promoot is helemaal aan jou. Je kunt verschillende dingen doen. Je blog delen op Instagram, Facebook of LinkedIn, er een mailing over sturen naar je e-maillijst, er een aantal pins over maken of zelfs je blog onder de aandacht brengen bij influencers of andere bloggers. Hoe beter jij je blog promoot, hoe sneller je een groter publiek opbouwt.
7. Je blogt niet regelmatig genoeg
Regelmatig bloggen is fijn voor je lezers, Google én voor jezelf. Als je bijvoorbeeld elke maandagochtend een nieuwe blog publiceert, weten jouw trouwe lezers precies wat ze van je verwachten. Ze weten wanneer ze iets nieuws kunnen verwachten en nemen daardoor regelmatig een kijkje op je website. Wanneer je een keer verzaakt, schaad je dat vertrouwen.
Een vast ritme is ook fijn voor jezelf. Door op vaste tijden te bloggen, weet je precies wat je elke week moet doen. Dat geeft rust in je planning. Ook Google vindt het fijn als je regelmatig nieuwe blogs publiceert. Je laat zo zien dat jouw site actief en helemaal bij de tijd is. Wat helpt om beter vindbaar te worden in de zoekresultaten.
Ben jij schuldig aan een van deze blog fouten? Dan weet je voortaan precies wat je kunt doen om te zorgen dat meer mensen jouw blogs gaan lezen. Good luck!
Wil jij zeker zijn dat jouw blog on point is voordat je op ‘Publiceren’ klikt? Download dan de gratis Blog Checklis!