google algoritme update

Het Google algoritme heeft een update gehad: zo speel jij erop in

Google werkt er constant aan om de kwaliteit van zoekresultaten te verbeteren. Vorig jaar alleen al waren er 3600 updates aan het Google algoritme. Over het algemeen zijn dat kleine aanpassingen waar je voor jouw website niet heel snel iets van merkt. Maar soms is er ook een wat grotere verandering. Zoals nu het geval is. 

Vorige maand maakte Google bekend dat er een aantal grote aankondigingen in het algoritme aankomen. Inmiddels zijn de eerste resultaten daarvan al terug te zien in de zoekresultaten. Wat is er veranderd? En moet je daar iets mee voor jouw website? Dat lees je in deze blog. 

Wat verandert de update aan het Google algoritme?

Alle algoritme veranderingen van Google zijn gebaseerd op artificiële intelligentie (AI). Met elke nieuwe zoekopdracht wordt het algoritme van Google een stukje slimmer en het zal zich daarom elke dag verder blijven ontwikkelen. Maar laten we daar vooral niet te ver op in gaan, want dan wordt het een heel technisch verhaal. Het gaat er vooral om wat de veranderingen concreet betekenen. 

De ontwikkeling op het gebied van AI zorgen voor vier grote veranderingen in het algoritme van Google:

  1. Spelling: Google herkent vanaf nu verkeerd gespelde zoekopdrachten
  2. Specifieke zoekopdrachten: vanaf nu indexeert Google ook losse alinea’s
  3. Brede zoekopdrachten: exacte keywords worden minder belangrijk
  4. Video’s: Google indexeert nu ook hoogtepunten uit YouTube video’s

In onderstaande video vertelt het team van Google alles over algoritme update en de plannen voor de toekomst. Geen zin om een half uur aan video te bekijken? Snap ik, daarom heb ik het alvast voor je gedaan. Lees verder onder de video voor een samenvatting van wat er allemaal is veranderd én hoe je erop in kan spelen.

Spelling

Van alle zoekopdrachten die mensen elke dag in Google intypen, bevat 10% een spelfout. Sommige SEO-specialisten speelden hierop in door bewust spelfouten in SEO-teksten te plaatsen, in de hoop te gaan scoren voor een verkeerd gespelde zoekterm. Gelukkig hoeft dat niet meer. Google is namelijk een stuk beter geworden in het herkennen van verkeerde spelling. 

Misschien heb je eerder al eens ‘bedoelde je …’ zien staan boven de zoekresultaten nadat je iets met een lichtelijk verkeerde spelling intypte. Deze functie is verder verfijnd, zodat Google vrijwel elke verkeerd gespelde term begrijpt. 

Hoe speel je hier op in? 

Simpel: door gewoon correcte spelling te gebruiken. Als het goed is deed je dat al, dus deze verandering zal hoogstwaarschijnlijk geen al te grote gevolgen met zich meebrengen. Waarschijnlijk treft deze verandering vooral de sites die expres een verkeerde spelling gebruikten om hoger te scoren in Google. 

Specifieke zoekopdrachten

Soms ben je op zoek naar hele specifieke informatie. Misschien ga je geen artikel vinden dat volledig gaat over het onderwerp waar je meer over wilt weten, maar komt het wel voor in een uitgebreider artikel. Tot voor kort zou dat kleine stukje tekst in het niet vallen bij de niet-relevantie van de rest van de tekst. Maar daar komt dus verandering in. 

Vanaf nu indexeert Google niet alleen hele webpagina’s, maar ook individuele alinea’s op die pagina’s. Wanneer je op een zoekresultaat klikt waar dat het geval is, wordt je meteen doorverwezen naar de specifieke alinea, die voor het gemak geel gemarkeerd is. Zo hoef je niet de hele tekst te lezen, maar krijg je meteen de informatie te zien waar je naar op zoek was. 

Hoe speel je hierop in? 

Door deze verandering in het algoritme wordt het nog belangrijker om zoveel mogelijk waarde te delen. Schrijf rijke teksten met zoveel mogelijk kwalitatieve informatie. Door maximale waarde te delen en een onderwerp uitgebreid uit te lichten, zorg je voor een zo groot mogelijke kans om goed te scoren in Google. 

Brede zoekopdrachten

Door de ontwikkelingen op het gebied van artificiële intelligentie snapt Google steeds beter wat iemand precies bedoelt als hij een bepaalde zoekterm intypt in Google. Het gaat daarom steeds minder om de specifieke zoekterm en steeds meer om de context. 

Hoe speel je hierop in?

Hoewel exacte zoektermen wat minder belangrijk worden, is het nog wel degelijk verstandig om zoekwoorden te gebruiken in je teksten. Door zoekwoorden te gebruiken op strategische plaatsen, laat je aan Google weten waar je tekst over gaat. Toch verandert er wel iets. Waar exacte zoekwoorden minder belangrijk worden, wordt het juist belangrijker om synoniemen en vergelijkbare woorden te gebruiken. 

Video’s

Stel, je hebt een video van 20 minuten, maar je bent eigenlijk maar geïnteresseerd in één specifiek stukje uit de video. Als je door de video heen moet klikken om het juiste stukje te vinden, kan dat best lang duren. In de nieuwe update komt Google met een oplossing voor dit probleem. Op basis van artificiële intelligentie (onder andere door spraakherkenning) herkent Google de onderdelen van de video. Google deelt de video automatisch op in losse onderdelen, waardoor je heel makkelijk tussen de onderdelen kunt navigeren. Deze losse stukjes van video’s kunnen ook naar voren komen in de zoekresultaten van Google. 

Hoe speel je hierop in?

Als je al video’s maakt, kun je op deze update inspelen door je video’s te baseren op een duidelijke structuur. Zo zorg je dat Google je video gemakkelijk begrijpt en vergroot je de kans dat jouw video’s naar voren komen in de zoekresultaten. Deed je nog niets met video’s op YouTube? Dan is dit een extra reden om daarmee te beginnen, aangezien het een stuk meer zoekverkeer kan opleveren. 

Wat betekent de Google algoritme update voor de toekomst van SEO?

Heb je een lichte afkeer voor SEO omdat het je doet denken aan teksten die volgepropt zijn met zoekwoorden en alleen voor Google zijn geschreven? Welkom bij de club, ik ook. De nieuwe update van Google is goed nieuws voor jou en mij, want de slinkse trucjes die SEO een slechte naam geven, werken steeds minder goed. 

Eigenlijk is SEO heel simpel: wie de meeste waarde deelt wint. Het voornaamste doel van Google is om gebruikers (mensen die via Google zoeken) de best mogelijke informatie voor te schotelen. Door de constante ontwikkelingen in het algoritme wordt Google daar steeds beter in. 

Door je SEO-strategie – of eigenlijk je hele marketingstrategie – te focussen op waarde, weet je zeker dat je goed zit. Zolang jij de best mogelijke informatie deelt, zullen veranderingen in het algoritme in de toekomst alleen maar positief uitpakken. 
Hoewel waarde voorop staat, blijft het belangrijk om op tactische plaatsen in je tekst relevante zoektermen toe te voegen. In het gratis SEO Cheat Sheet vind je een overzicht van slimme plekken om je zoekwoord te verwerken, zonder dat je je tekst hoeft vol te proppen met zoektermen.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!