Google heeft bevestigd dat links naar je site en kwalitatieve content twee van de drie belangrijkste factoren zijn voor SEO. Op basis van de hoeveelheid en de kwaliteit van inkomende links kent Google een waarde toe aan jouw site. Deze waarde bepaalt voor een deel hoe hoog jouw website uiteindelijk in Google verschijnt.
Om meer (kwalitatieve) links naar hun website te krijgen, doen veel ondernemers aan linkbuilding. Hier gaat echter regelmatig iets mis. Als je het goed aanpakt kan linkbuilding ervoor zorgen dat je Google-posities omhoog schieten. Maar wanneer je het verkeerd aanpakt, kan het juist averechts werken en kan Google zelfs een penalty uitdelen waardoor je posities flink kelderen.
Wat is linkbuilding
Linkbuilding draait om het werven van links die vanuit andere websites naar jouw site verwijzen. Via een link kun je als gebruiker navigeren tussen verschillende pagina’s op het internet. Zoekmachines maken op hun beurt gebruik van deze links om het web te doorzoeken naar nieuwe content. Hoe betrouwbaarder en relevanter de bron van een link is, hoe meer SEO waarde die link oplevert voor jouw website.
Hoewel Google met een uitgebreid algoritme werkt om websites en content te beoordelen, is het principe achter linkbuilding heel simpel. Betrouwbare websites linken naar andere betrouwbare websites. En shady websites linken naar andere shady websites. Je wilt dus vooral links krijgen van betrouwbare websites van ‘echte’ mensen en bedrijven in plaats van spamsites bomvol met links.
Linkbuilding don’ts
Mensen verzinnen allerlei trucjes om makkelijk en snel hoger in Google te komen. Zo heb ik in de loop der jaren verschillende linkbuilding ‘hacks’ gezien om aan links te doen. Vroeger werkte dit om het algoritme van Google voor de gek te houden, maar tegenwoordig worden dit soort technieken afgestraft. De komende jaren wordt het algoritme van Google alleen nog maar slimmer en wordt de kans dat je door de mand valt alleen maar groter.
Links kopen
Andere websites betalen om jouw linkje te plaatsen is een echte no-go. Goede links naar je website zijn belangrijk, maar je moet ze wel verdienen. Zoekmachines zien niet direct of jij betaald hebt voor een link of niet. Welk kunnen zoekmachines zien of de links die naar jouw website verwijzen van kwalitatieve websites komen of niet. Wanneer Google bestraft kun je een penalty krijgen. In het beste geval moet je de gekochte links verwijderen. In het slechtste geval kan je website volledig verbannen worden uit de zoekresultaten.
Links ruilen
“Als jij een linkje plaatst naar mijn website, plaats ik een linkje terug naar jouw website.” Dit is het principe van links ruilen. Op het eerste gezicht lijkt het een hele makkelijke manier om meer backlinks naar je website te krijgen.
Zoekmachines kunnen vrij eenvoudig detecteren of je een link hebt geruild. Vaak zit er bij een linkruil geen logica achter de onderlinge links. Bijvoorbeeld doordat de websites over totaal andere onderwerpen gaan en niets met elkaar te maken hebben. Wanneer Google een onlogische linkruil detecteert, gaan de alarmbellen al snel rinkelen krijg je mogelijk een Google Penalty.
Even een kleine kanttekening: het hoeft niet áltijd slecht te zijn als jij linkt naar een website die ook naar jou linkt. Werk je bijvoorbeeld veel samen met een ander bedrijf? Dan kan het heel logisch zijn om naar de website van de ander te linken – en andersom.
Directory links van lage kwaliteit
Misschien ken je hem nog van vroeger: startpagina.nl. Die gele pagina vol met links naar allerlei websites. Na een tijdje kreeg je startpagina’s voor allerlei verschillende onderwerpen. En hoewel niemand dit soort pagina’s nog gebruikt, bestaan ze nog steeds. Niet om mensen naar handige pagina’s op het internet te verwijzen, maar voor de linkbuilding.
Veel bedrijven die linkbuilding als dienst aanbieden (veel, dus niet allemaal) maken voornamelijk gebruik van link directories (oftewel startpagina’s) om gemakkelijk veel links naar een website aan te maken. Hierdoor worden de directories heel spammy. Google ziet dat ook. Daarom kun je er beter niet mee werken.
Linkbuilding do’s
Zoals je tot nu toe gelezen hebt, zijn er een hoop dingen die je vooral níet moet doen als het om linkbuilding gaat. Maar hoe kom je dan wél aan kwalitatieve links naar je website?
Benader bedrijven waar je mee samenwerkt
Ik spoilde deze al een beetje bij de don’ts. Heb je klanten of partners waar je al lange tijd of regelmatig mee samenwerkt? Dan is het een heel goed idee om deze mensen/bedrijven te vragen om een linkje.
Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om zowel op jouw website als op die van de partner te vermelden dat jullie samenwerken (en daar uiteraard een linkje bij te zetten). Je kunt ook voorstellen om een testimonial voor de ander te schrijven en vragen of de ander daar een linkje naar jouw website bij zet. Grote kans dat de ander ermee instemt en dat jij een nieuw linkje hebt verdient.
Gastbloggen
Een andere – relatief makkelijke – manier om aan linkjes te komen is gastbloggen. Jij schrijft een mooi blogartikel voor de website van iemand anders en zet daarin een linkje naar je eigen website. In sommige gevallen kun je het linkje ook onder het artikel zetten, bijvoorbeeld in je auteursbio.
De ander heeft zo frisse nieuwe content zonder daar tijd in te hoeven stoppen en jij hebt een goede nieuwe link naar je website. Ook kan gastbloggen een mooie manier zijn om een nieuw publiek te bereiken. Alleen maar voordelen dus!
In de media komen
PR is een geweldige manier om aan je naamsbekendheid te bouwen. Naast dat het je bekendheid drastisch vergroot, is het ook een geweldige vorm van linkbuilding.
Wanneer je bijvoorbeeld wordt benoemd via een online media platform, komt daar meestal ook een link naar je website bij te staan. Veel mediawebsites hebben een hoge autoriteit in Google, waardoor een linkje van een dergelijke website heel veel linkwaarde met zich meebrengt. Dit maakt PR een geweldige manier om tegelijkertijd te bouwen aan je bekendheid én je Google posities.
Schrijf artikelen die anderen willen delen
Als jij een knettergoede blog op jouw website hebt – het liefst iets wat niemand anders heeft – kunnen andere websites jouw blog gebruiken als referentiepunt voor informatie. Als mensen het een beetje netjes aanpakken, zetten ze er een link naar je website bij. Een blog bijhouden is daardoor een hele natuurlijke manier om links op te bouwen.
Het kan gebeuren dat iemand wel naar jouw website verwijst door je (bedrijfs)naam te noemen, maar er geen link bij heeft staan. Je kunt deze mensen dan gerust benaderen om alsnog een linkje toe te voegen. Kleine moeite voor de ander en jij kunt er veel aan hebben.
Is het slim om actief iets met linkbuilding te doen?
Vroeger werkte het nog om je posities in Google te boosten door linkjes naar je websites te kopen. Tegenwoordig kost het een stuk meer werk om aan linkbuilding te doen. Is het nog wel de moeite waard?
Het antwoord op deze vraag is simpel: jazeker. De vier ‘linkbuilding do’s’ die je in dit artikel las zijn zeker de moeite waard. Ondanks dat het misschien wat meer werk is.
Begin bij het begin: vraag links aan vaste partners en klanten. Dit is een van de makkelijkste manieren om aan goede links te komen. Door ook terug te linken naar de bedrijven waar je mee samenwerkt, help je de ander ook meteen. En ook door een testimonial te schrijven geef je de ander iets waardevols. Je bouwt zo niet alleen aan links, maar ook aan de onderlinge relatie.
Gastbloggen en PR kosten misschien wat meer tijd, maar leveren je ook veel op. Wanneer jouw naam prijkt onder een mooi artikel op een populaire blog of in een artikel op een nieuwssite, is dat geweldig voor je naamsbekendheid en expertpositie. Die link naar je website is extra mooi meegenomen. Zeker doen dus!
Voeg daarnaast regelmatig goede content toe aan je website. Bijvoorbeeld in de vorm van een blog. Hoe completer en relevanter jouw content, hoe groter de kans is dat mensen ernaar gaan linken. Naast dat deze content je links oplevert, zijn kwalitatieve blogs sowieso al een geweldige manier om hoog te scoren in Google. En was dat niet precies de reden dat je iets met linkbuilding wilde gaan doen?
Linkbuilding is slechts een klein onderdeel van SEO. Naast goede links is vooral goede en SEO-proof content essentieel. In mijn gratis SEO Quickstart Guide laat ik stap voor stap zien hoe je dat doet. Klik hier om de gratis guide te downloaden.