fbpx
SE Ranking

SE Ranking: jouw nieuwe favo SEO-tool?

Een paar maanden geleden kwam ik SE Ranking tegen. Vanaf die eerste dag ben ik meteen enthousiast. Waar je normaal vast zit aan hele beperkte opties of al snel honderden euro’s per maand neertelt, is SE Ranking anders.

Ik vind dat elke ondernemer (ook als je geen diehard SEO-nerd bent) deze tool zou moeten kennen. Zodra je snapt hoe het werkt, kan het je namelijk enorm helpen om heel efficiënt aan je SEO te werken. Daarom vertel ik je in dit artikel alvast precies hoe het werkt. 

Met allerlei technische termen lijkt SEO soms een compleet andere taal. Kom je in dit artikel een vreemd woord tegen? Kijk dan even in de SEO begrippenlijst om te achterhalen wat het betekent. 

Wat is SE Ranking?

SE Ranking is – zoals je waarschijnlijk al doorhad – een SEO-tool. Search Engine Ranking, is waar de term voor staat. En dat is precies wat het programma doet. Je kunt de tool gebruiken om je huidige posities in Google te achterhalen en doelgericht naar een betere vindbaarheid toe te werken. 

Naast dat je SE Ranking kunt gebruiken om je eigen posities en gegevens over je eigen website uit te vinden, geeft de tool ook inzicht in de strategie, zoekwoorden en prestaties van je concurrenten. Handig, want zo weet je ook hoe je zorgt dat jij boven je concurrent komt te staan in Google. 

Wat kost het?

In de intro las je al dat je normaal al snel minimaal 100 euro neertelt voor een SEO-tool. SE Ranking is gelukkig een stuk fijner voor je portemonnee. Al vanaf een kleine 13,80 euro per maand heb je met SE Ranking een superhandige SEO-tool tot je beschikking. Je Google-posities worden dan elke week gecheckt en je kunt er maximaal 10 websites in kwijt. Wanneer je als freelancer inzicht in je eigen SEO-prestaties wilt krijgen, is deze optie meer dan voldoende. 

Wil je het nog een stukje professioneler aanpakken? Bijvoorbeeld door niet alleen voor jezelf, maar ook voor meerdere klanten de SEO in de gaten te houden? Of wil je dat je posities elke dag worden geüpdatet? Wil je kunnen zien wanneer een concurrent iets verandert op zijn website? Dan zijn er ook nog wat uitgebreidere pakketten. 

Voor een standaard abonnement dat elke dag je SEO-posities updatet, betaal je 23 euro per maand en met een Plus-abonnement ga je naar de 52 euro per maand. Upgraden kan altijd nog, dus ik raad je aan om gewoon met het simpelste pakket te beginnen. Daar kun je namelijk al een hele hoop mee!

Wat kun je allemaal met SE Ranking?

Met SE Ranking kun je een hele hoop. Ik zet de belangrijkste functies voor je op een rijtje:

Projecten bijhouden

Wanneer je de tool opent, kom je als eerste op de ‘Projecten’ pagina. Dit is een dashboard waar je een overzicht ziet van jouw SEO-posities. Ook zie je welke zoekwoorden de afgelopen dagen zijn gestegen of juist gedaald in de Google-ranking. 

Om een project bij te houden, moet je er eerst een aanmaken. Dat doe je door je website URL in te voeren en te selecteren voor welke zoekwoorden je jouw prestaties wilt bijhouden.

Een website audit uitvoeren

De Website Audit tool scant je website op zoek naar mogelijke fouten die er nog in staan. De tool laat bijvoorbeeld zien of er pagina’s kapot zijn, waar er nog technische fouten in je website zitten en of er nog elementen ontbreken op je pagina’s. 

Klinkt ingewikkeld, maar is het niet. Alle mogelijke fouten staan namelijk heel overzichtelijk onder elkaar. Wanneer je ergens meer over wilt weten, kun je erop klikken voor wat meer uitleg. Per punt laat de tool precies zien op welke URL de fout zit. Zo weet je precies waar het probleem zich bevindt en kun je dit snel fixen. 

Online marketing plan

Ben je er niet helemaal zeker van wat je allemaal moet doen om te zorgen dat je website goed zichtbaar is in Google? SE Ranking maakt het wat makkelijker voor je. Met de Marketing Plan functie kun je je website nalopen op verschillende punten.

SE Ranking Marketing plan

De Marketing Plan tool neemt je bij de hand om stap voor stap een SEO-strategie voor jouw website op te zetten. Uiteraard kun je deze stappen allemaal uitvoeren dankzij de verschillende functies van SE Ranking. Dit maakt de tool ideaal voor iedereen die zijn SEO zelf wil doen, maar niet zo goed weet waar te beginnen. 

Concurrentie onderzoek

Wanneer je naar het tabje ‘Competitive Research’ gaat, kun je de URL van je concurrent invullen. Vervolgens rollen er allerlei interessante data uit. Zo zie je hoeveel organisch verkeer je concurrent uit Google ontvangt en wat de Domain Trust-score van je concurrent is. Dat laatste is een béétje technisch, maar heeft vooral te maken met de hoeveelheid en kwaliteit backlinks (links van andere websites) die je concurrent heeft. 

Interessante data om naar te kijken:

  • Organic keywords: dit zijn de zoekwoorden die je concurrent de meeste bezoekers opleveren → Dit zijn ook voor jou mogelijk interessante zoekwoorden
  • Top pages in organic search: deze pagina’s leveren je concurrent de meeste bezoekers op → Om hoger dan je concurrent te scoren, wil je vergelijkbare content maken, maar dan beter
  • Domain Trust: naast content is ook de linkwaarde een ranking factor → Je wilt zorgen dat jouw Domain Trust hoger is dan die van je concurrent

Door een aantal van je concurrenten in te vullen in de Competitive Research tool, kun je heel wat inspiratie opdoen voor jouw toekomstige blogs. Blijf echter ook altijd zelf nadenken. Schrijf niet zomaar over onderwerpen die voor je concurrent goed werken, maar denk ook goed na of het voor jouw ideale klant interessant is. 

Laten we nog even doorgaan op die Domain Trust. Via de Backlink Checker kun je achterhalen welke websites naar jouw concurrent linken. Wellicht zitten er ook voor jou goede mogelijkheden tussen om een linkje te scoren. Zie je bijvoorbeeld dat je concurrent een gastblog heeft geschreven voor een populaire website in jouw niche? Door zelf ook een gastblog te schrijven voor die website, zorg je dat jouw Domain Trust een boost krijgt. 

Naast dat je naar de backlinks van je concurrent kunt kijken, is het natuurlijk ook hartstikke interessant om inzicht te krijgen in je eigen backlinks. Met de backlink checker kun je zien hoeveel backlinks je hebt, waar ze vandaan komen en hoe kwalitatief ze zijn. Zodra je hier inzicht in hebt, kun je linkbuilding in gaan zetten om je SEO-waarde verder te verbeteren. 

Zoekwoordonderzoek

Dit is de functie die ik zelf verreweg het meest gebruik, zowel voor mijn eigen websites als wanneer ik content schrijf voor klanten. In de Keyword Research tool kun je een zoekwoord invullen en vervolgens analyseren. 

SE Ranking Keyword research

Deze zomer staat er een reis naar het Baskenland gepland, dus laat ik dat even als voorbeeld gebruiken. In de onderstaande afbeelding zie je voor dit specifieke zoekwoord hoe vaak ernaar wordt gezocht (3600 keer per maand, dus best veel) en wat de moeilijkheid is (47, dus redelijk lastig). Op basis hiervan kun je bepalen of het zoekwoord voor jou geschikt is om je op te richten. 

In dit artikel lees je meer over hoe je bepaalt wat een goed zoekwoord is.  

De mogelijkheden van SE Ranking gaan nog verder, want onder de moeilijkheid en het zoekvolume zie je nog verdere ideeën voor zoekwoorden staan. Wanneer je een wat algemener zoekwoord hebt, kan dit heel interessant zijn om ideeën op te doen voor de insteek van je artikel. In dit voorbeeld, zou je bijvoorbeeld een artikel kunnen schrijven over verschillende campings in het Baskenland. Door te klikken op ‘View detailed report’ kun je nog veel meer ideeën voor zoekwoorden zien. 

Ben jij klaar om jouw SEO next level te tillen?

In dit artikel las je een aantal van de mogelijkheden die SE Ranking met zich meebrengt. Er valt nog veel meer over te vertellen, maar de beste manier om dat te ontdekken, is door er zelf mee aan de slag te gaan. 

Heb je zin om next level te gaan met jouw SEO? Klik dan hier om de tool 14 dagen gratis uit te proberen. Good Luck!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de linkjes iets koopt, ontvang ik daar een klein percentage van. Voor jou kost dit niets extra en het helpt mij om mijn blog te financieren.

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings