waarom niet gevonden in google

5 redenen waarom jouw site niet gevonden wordt in Google (en hoe je het oplost)

Voor je gevoel doe je alles goed… maar toch lukt het niet om jouw website op die eerste pagina van Google te krijgen. Die stroom aan websitebezoekers waar je op hoopte blijft uit. Hoe kan dat toch? 

Ik heb goed en slecht nieuws voor je. Laten we beginnen met het slechte nieuws: er kunnen verschillende redenen zijn dat jouw website (nog) niet in Google staat. Het goede nieuws is dat je het ongeacht de reden vrij makkelijk kunt fixen. 

In deze blog lees je de oorzaken die kunnen zorgen dat jouw website nog niet in Google staat en vertel ik meteen wat je kunt doen om het op te lossen. 

1. Je website is nog relatief nieuw

Het kan even duren voordat Google je website heeft ontdekt. Soms duurt het een paar dagen voordat Google uberhaupt van je site afweet. 

Ook nadat Google je website heeft gevonden, kan het een tijdje duren voordat je echt goede posities in de zoekresultaten behaalt. Je site heeft autoriteit nodig om hoog te scoren in de zoekresultaten, vooral als het om zoekwoorden met veel concurrentie gaat. 

De oplossing

Om het makkelijker voor Google te maken om in de eerste plaats je site te vinden en vervolgens ook zijn weg door je website te vinden, kun je een sitemap aanmaken. Dit klinkt heel technisch, maar in de praktijk valt het best mee. Heb je een WordPress site? Dan kun je supermakkelijk een sitemap aanmaken via de Yoast Plugin. Door Yoast te koppelen met Search Console, zorg je er meteen voor dat je sitemap wordt aangemeld bij Google. 

Een van de factoren die de autoriteit van je website bepalen, is hoe lang je website al bestaat. Daarom is het voor een relatief nieuwe website moeilijker om hoog te scoren. Nadat je site een paar maanden bestaat – en ook goed geoptimaliseerd is voor Google – zul je zien dat je posities steeds sterker worden. Als je goed wilt gaan scoren in Google, heb je wat geduld nodig. 

2. Er staat weinig content op je site

Een andere reden dat jouw website nog niet goed scoort in Google, kan zijn dat er simpelweg nog bijna geen content om mee te ranken. Een website die bestaat uit één pagina (een zogenaamde one-pager) is een prima optie als je vooral gebruik maakt van social media en advertenties om klanten aan te trekken. Het is echter niet genoeg om ook echt goed organisch te scoren in Google. 

Over het algemeen geldt: hoe meer content er op jouw website staat, hoe meer kansen je hebt om goed gevonden te worden in Google. Door regelmatig nieuwe content toe te voegen aan je website, zorg je dat jouw site up-to-date blijft, wat Google ook heel fijn vindt. Daarbij lijkt het erop dat Google een site met wat meer body meer waardeert dan een minimale site met alleen een paar landingspagina’s. Ik heb meerdere keren in de praktijk gezien dat na het toevoegen van een aantal blogs ook de bestaande pagina’s van een site het beter deden in Google. 

De oplossing

Deze SEO-fout is heel simpel op te lossen: zorg dat er voldoende content op je website staat. In het begin zijn vooral de standaard-pagina’s belangrijk: je homepage, over mij-pagina, dienstenpagina’s en contact pagina’s. Heb je dit in orde? Dan kun je wat extra content toevoegen in de vorm van een blog, wat achtergrondinformatie over jouw producten/diensten, case studies, testimonials of een portfolio. Optimaliseer alle content op je website zoveel mogelijk voor SEO. Grote kans dat je je posities dan steeds verder ziet verbeteren. 

3. Je site staat per ongeluk op no-index

Met de ‘index’ en ‘no-index’ tag laat je aan Google weten of jouw site (of bepaalde pagina’s) geïndexeerd mogen worden. Standaard staat je site gewoon op ‘index’, maar als jouw site niet naar voren komt in de zoekresultaten, is het de moeite waard om even te checken of het bij jou ook het geval is. 

De oplossing

Via Google Search Console kun je heel makkelijk checken of er pagina’s op je site op noindex staan. Klik in het linkermenu op ‘Dekking’. Vervolgens zie je onder ‘Fouten’ welke pagina’s niet geïndexeerd door Google mogen worden. Gebruik je WordPress? Dan kun je je hele site op ‘index’ of ‘noindex’ zetten via: Instellingen > Lezen > Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren. 

noindex google search console

Een van de factoren die Google gebruikt om te beoordelen hoe hoog jouw site in de zoekresultaten komt, is de autoriteit van je website. Eerder in deze blog las je al dat je website autoriteit voor een deel wordt bepaald door hoe lang de site al bestaat. Een andere belangrijke reden is de hoeveelheid en kwaliteit van de links die jouw site krijgt. 

Hoe meer mensen naar jouw website linken, hoe populairder jouw website is in de ogen van Google. Nog beter is het wanneer de links van grote, populaire en betrouwbare websites komen. Door goede links naar je site te hebben, bewijs je jouw waarde aan Google. 

De oplossing

Dit is een inkopper: zorg voor meer backlinks naar je site, als het even kan van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Een van de beste manieren om aan backlinks te komen, is door mensen met wie je samenwerkt te benaderen en ze te vragen om een linkje. Deze links zijn relevant en vaak van prima kwaliteit. Een andere manier om aan backlinks te komen is door te gaan gastbloggen. Meer weten over hoe je kunt zorgen voor goede links naar je site? In mijn blog over linkbuilding vertel ik uitgebreid hoe je dat kunt doen. 

5. De concurrentie is te sterk

Uiteindelijk wil Google maar één ding: de beste gebruikerservaring bieden door de beste sites op de beste posities te plaatsen. Om die felbegeerde eerste positie te veroveren, wil jij dus beter zijn dan je concurrent die ook op die positie aast. Je wilt dat zowel je content als autoriteit beter zijn. Als jouw concurrent echter al jarenlang actief is, met een heel team werkt en een ijzersterke autoriteit heeft opgebouwd, kan het moeilijk zijn om te winnen. 

De oplossing

Over het algemeen is de concurrentie het sterkst op de meest populaire zoekwoorden. Ook hele koopgerichte zoekwoorden, zoals ‘JBL noise canceling koptelefoon kopen’ hebben vaak veel concurrentie. Maar gelukkig zijn er ook een hoop zoektermen waarvoor de concurrentie een stuk minder sterk is. 

Als je nog weinig goede posities hebt bemachtigd in Google, is het een goed idee om met de wat makkelijkere zoekwoorden te beginnen. Als je merkt dat je wat beter gaat scoren, kun je langzaamaan steeds moeilijkere zoekwoorden uitkiezen. 

“Hoe weet ik nu hoe moeilijk een zoekwoord is?”, hoor ik je vragen. Daarvoor kun je de gratis tool ‘Ubersuggest’ gebruiken. Het werkt heel simpel. Vul een zoekwoord in dat je op het oog hebt en je krijgt vervolgens te zien: hoe vaak er maandelijks op gezocht wordt, wat het zou kosten om op dat zoekwoord te adverteren via Google Ads, hoe moeilijk het is om te concurreren in Google Ads én hoe hoog de geschatte concurrentie in de organische Google resultaten is. 

Lukt het na het fiksen van deze veelvoorkomende problemen nog steeds niet om goed vindbaar te worden in Google? Ik kijk graag met je mee! Stuur even een berichtje, dan neem ik zo snel mogelijk contact op.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!