SEO advies

SEO advies voor beginnende ondernemers

Je hebt je ingeschreven bij de KVK, een website aangemaakt en vol enthousiasme een Instagram post de wereld in geslingerd. Jij bent een bedrijf begonnen en iedereen mag het weten. De eerste maanden van je bedrijf zijn heel leuk en spannend. Je bent dolenthousiast en alles ligt nog open. Maar eh… waar begin je?

Als je net met je bedrijf begint, komt er ontzettend veel op je af. Je hebt plots zoveel mogelijkheden en kunt helemaal je eigen weg gaan. Maar wat is de juiste weg? En hoe pak je alles nu een beetje slim aan? 

Ik ben geen businesscoach en wil ook vooral niet doen alsof ik dat ben. Maar ik kan je wel adviseren: begin zo snel mogelijk met SEO. Zo bouw je een stevige basis, zorg je dat klanten je weten te vinden wanneer ze je nodig hebben en hoef je niet elke maand bakken geld naar je vrienden van Facebook en Google brengen voor advertenties. 

Waarom je iets met SEO moet doen

De belangrijkste reden om met SEO te beginnen is heel simpel: gratis bezoekers uit Google. Niet zomaar bezoekers, maar mensen die specifiek naar jou op zoek zijn. Ze typen een vraag (of een paar woorden) in bij Google, klikken op zoeken en *plop* daar verschijnt jouw website. Dat wil je. Want wat zijn betere bezoekers dan mensen die toevallig precies zochten wat jij te bieden hebt?

Een andere belangrijke reden om ‘iets met SEO’ te doen, is dat het effect ervan blijft. Ook als je even geen zin hebt om nieuwe content te maken of wanneer je advertentiebudget er íets te snel doorheen is gegaan. Wanneer jouw website goed vindbaar is in Google, blijft dat verkeer opleveren. Elke maand weer. Zonder dat je er iets extra’s voor te doen. 

SEO is als een sneeuwbal. Als je net begint met je bedrijf, is die sneeuwbal nog heel klein. Als je al in Google staat, zullen je posities niet al te hoog zijn. Maar door je website langzaam maar zeker steeds beter te optimaliseren en steeds meer nieuwe content toe te voegen, gaat die sneeuwbal steeds meer rollen. Tot je op een gegeven moment duizenden bezoekers per maand naar je website trekt, zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat is de kracht van SEO. 

1. Begin zo snel mogelijk met SEO

Het duurt even voordat SEO voor je gaat werken. Over het algemeen duurt het minimaal 3 maanden, maar vaak nog iets langer. Als je nu begint met SEO, ga je daar misschien over een half jaar of een jaar pas de vruchten van plukken. Je moet dus éven geduld hebben, maar zodra het voor je werkt, blijft het ook voor je werken. 

Omdat het best een tijd kan duren voordat je website echt goed gevonden wordt en automatisch bezoekers aantrekt, is het slim om er zo snel mogelijk mee te beginnen. Als je nu begint met SEO en ondanks dat het nog niet veel oplevert tóch blijft doorzetten, kun je over een jaar een bruisende website hebben. Doe je het niet? Dan sta je over een jaar nog precies waar je nu staat. Aan jou de keuze. 

2. Leer wat goede zoekwoorden zijn

Zoekwoorden, een essentieel onderdeel van je SEO-strategie. Want als je niet weet op welke zoekwoorden je jouw website moet richten, dan valt er ook weinig te optimaliseren. Begin daarom altijd met een goed zoekwoordonderzoek. “Hoe dan?!”, hoor ik je vragen. 

Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je kunt checken welke zoektermen mensen gebruiken én hoe vaak die worden gebruikt (en nog veel meer, maar laten we het vooral even bij de basis houden). Tools die ik zelf veel gebruik zijn Ubersuggest, Ahrefs en SE Ranking

Een goed zoekwoord voldoet aan meerdere eisen:

  • Het is relevant voor jouw bedrijf
  • Er wordt maandelijks meerdere keren naar gezocht
  • Je kunt de concurrentie aan

De eerste eis is vrij logisch: als een zoekwoord niet relevant is voor jouw bedrijf, heeft het ook weinig zin om er moeite in te steken. 

Ook de tweede is vrij vanzelfsprekend: het heeft vooral zin om moeite te steken in zoekwoorden waar meerdere keren per maand naar wordt gezocht. Als jij een nummer 1 positie weet te bemachtigen voor een zoekwoord met 1000 hits per maand, levert dat je een stuk meer bezoekers op dan een nummer 1 positie voor een zoekwoord waar maar 5 keer per maand naar gezocht wordt.

Het lijkt heel logisch om je vooral te richten op zoekwoorden waar duizenden keren per maand op wordt gezocht. Daar zit echter één probleem: je concurrent wil óók heel graag voor dat zoekwoord scoren. En als je moet concurreren met grote partijen (zoals Coolblue en Bol.com) is de kans klein dat je het als beginnende ondernemer wint. 

Hoe weet je of je de concurrentie aankunt? Daar zijn allerlei ingewikkelde tools voor, maar met logisch nadenken kom je ook al heel ver. Probeer het zoekwoord gewoon eens uit. Welke websites staan bovenaan? Zijn dat grote bedrijven of websites van andere kleine ondernemers? Vooral in dat laatste geval is het de moeite waard om je in de strijd te mengen en te proberen de eerste plek te veroveren. 

Meer weten over hoe je een zoekwoordonderzoek doet? In dit artikel ga ik er nog een stuk verder op in

3. Zorg voor een goede basis

First things first. Je kunt nog zoveel geweldige content toevoegen aan je website, maar als de basis niet goed staat, heeft het weinig zin. Zorg dat je website heel duidelijk laat zien wat je doet en waarvoor mensen bij je terecht kunnen. 

Check ook of je website logisch in elkaar zit. Je wilt het zo makkelijk mogelijk maken voor je bezoeker om zijn weg te vinden door je website. Zorg voor een duidelijke menubalk (die niet onnodig vol is) en link naar de belangrijkste pagina’s op je website. Maak het daarnaast zo makkelijk en duidelijk mogelijk voor je bezoeker om contact op te nemen of iets te kopen. 

Naast dat je wilt dat je website doet wat hij moet doen (klanten aantrekken!), is het ook belangrijk dat je site technisch goed in elkaar zit. Zorg dat je website snel is en verwijder onnodige plugins. Deze maken de code rommelig en je website traag.

De kern van je website (je belangrijkste pagina’s) zijn puur voor je bezoeker, niet voor Google. Je kunt er wat zoekwoorden in verwerken, maar houd dit heel subtiel. Het laatste wat je wilt, is dat je een bezoeker kwijtraakt doordat je pagina volgepropt zit met zoekwoorden. 

Er zijn duizenden factoren die bepalen welke site een plekje bovenaan de zoekresultaten verdient. Maar over het algemeen zijn deze terug te brengen naar drie hoofdfactoren: content, techniek en autoriteit. In deze stap gaan we het over dat laatste hebben. 

Om te bepalen hoeveel autoriteit een website heeft, kijkt Google naar de inkomende links die een website krijgt. In het ideale geval wil je dat je veel links krijgt van grote websites in jouw werkveld. Google kijkt namelijk zowel naar het aantal links naar de kwaliteit van deze links. Wanneer sites met veel aanzien naar jou linken, geeft dat jouw site (in de ogen van Google) ook een stuk meer aanzien. 

Je wilt dus dat andere websites gaan linken naar jouw site. Linkbuilding heet dat. Hoe begin je daar in hemelsnaam aan? Begin vooral zo simpel mogelijk. Bijvoorbeeld door mensen waar je veel mee samenwerkt te vragen om een linkje. 

Een andere manier om aan linkjes te komen, is door te gaan gastbloggen. Jij schrijft dan een blogartikel voor een andere website. In dat artikel (of onderaan waarin je kort iets over jezelf schrijft) plaats je een link naar jouw website. Hoewel gastbloggen best veel tijd kost, is het wél heel effectief: je hebt zelf in de hand welke websites naar je linken. Je kunt zo zorgen dat je kwalitatieve links krijgt van relevante websites. 

5. Begin een blog

Het is zeker niet voor niets dat ik elke week een blog publiceer op mijn website. Want hoewel ik bloggen ook heel leuk vind om te doen, doe ik het óók voor mijn vindbaarheid in Google. Elke extra blog die je publiceert op je website, is een extra kans om gevonden te worden in Google. 

Wanneer je nu begint met elke week bloggen, heb je over een jaar meer dan 50 artikelen online staan. Dat zijn 50 verschillende kansen om naar voren te komen Google wanneer mensen iets over jouw vakgebied zoeken in Google. Hoe meer je blogt, hoe meer mogelijkheden je jouw potentiële klanten geeft om jou te vinden. 

Om te zorgen dat je blog ook écht bijdraagt aan je vindbaarheid in Google, is het slim om blogs te schrijven over onderwerpen waar veel naar wordt gezocht. Oftewel: over de zoekwoorden die je in stap 2 hebt achterhaald. Schrijf je blogs voor bezoekers, maar zorg dat ze tegelijkertijd ook SEO-proof zijn. In dit artikel leg ik je heel precies uit hoe je dat doet. 

Bonustip: Voeg ook interne links toe aan je blogs. Zo zorg je dat Google beter begrijpt hoe jouw website in elkaar zit én geef je de pagina’s waar je naar linkt een extra boost in de zoekresultaten. 

6. Check je resultaten

Nadat je een hele hoop tijd en moeite hebt gestoken in het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website, wil je natuurlijk ook weten wat dat alles je nu oplevert. Gelukkig kun je dat heel gemakkelijk checken. Gewoon via de gratis tools van Google. 

Via Google Search Console kun je zien voor welke zoekwoorden jouw website wordt gevonden én op welke posities je gemiddeld scoort. Dat doe je heel eenvoudig via de volgende stappen:

  1. Ga naar Google Search Console
  2. Klik in de linkerbalk op ‘Prestaties’
  3. Hier zie je hoeveel klikken en vertoningen je hebt gehad. Ook zie je wat je gemiddelde Click Through Rate en gemiddelde positie is. 
  4. Scroll naar beneden om te zien voor welke zoekwoorden je gevonden wordt. Je kunt de resultaten sorteren op basis van klikken, vertoningen, click through rate en positie. 

Je kunt Google Search Console onder andere gebruiken om te zien voor welke zoekwoorden je al goed scoort en welke zoektermen je de meeste bezoekers opleveren. Op basis van deze gegevens kun je je bestaande content verder verbeteren om nog beter te scoren. 

Via Google Analytics kun je zien hoeveel bezoekers je in totaal ontvangt op je website. Ook kun je zien waar dit verkeer vandaan komt. Je kunt zien of ze direct naar jouw website navigeren, via social media komen, via een andere site worden doorverwezen óf vanuit Google hun weg naar jouw site weten te vinden. In deze blog over SEO wil ik het even vooral over dat laatste hebben. 

Met Google Search Console kun je veel verder op de details ingaan omtrent zoekwoorden en posities, maar via Google Analytics krijg je een heel mooi globaal beeld. Je kunt bijvoorbeeld je cijfers over de afgelopen maanden bekijken om te zien of er een stijgende lijn is. Ook kun je de afgelopen maand vergelijken met de maand ervoor, om te zien of er een vooruitgang is. Dit soort kleine verbeteringen kunnen een enorme motivatieboost geven om door te zetten en nieuwe SEO-proof content toe te voegen aan je website. 

7. Geef de moed niet op

Zoals je al las in de eerste tip: het kan even duren voordat je website goed gevonden wordt in Google. Soms wel meer dan een jaar. Maar als het uiteindelijk voor je gaat werken, is het alle moeite waard. Daarom wil ik als laatste stukje SEO advies meegeven: geef de moed niet op. Ook niet als je na een maand bloggen en verbeteren nog steeds geen resultaten ziet. Want geloof me, zodra je website wél voor je gaat werken, is het alle moeite waard.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!