SEO voor beginners

SEO voor beginners: Zelf je SEO doen in 13 stappen

Elke seconde worden er wereldwijd 24 blogs gepubliceerd op WordPress-sites. Hoe val je op tussen al die andere? Hoe zorg je dat je jouw blog tot een succes maakt? Dat is waar SEO komt kijken. 

Dagelijks vinden er meer dan 3,5 miljard Google searches plaats. En wist je dat 70% van de mensen eerst iets Googelt voordat ze iets kopen? Dat is precies waarom je wilt beginnen met SEO. 

Maar wat betekent SEO eigenlijk? En kun je SEO ook zelf doen? Of kun je het beter uitbesteden aan een expert? Wat moet je weten om te beginnen met SEO? Dat en nog veel meer lees je in deze blog. 

Wat is SEO?

First things first: wat is SEO eigenlijk. SEO staat voor search engine optimization. Of gewoon in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. SEO draait om het zorgen dat jouw website hoog scoort in het gratis gedeelte van zoekmachines (dus onder de advertenties). Dit worden ook wel de organische resultaten genoemd. 

Het idee achter SEO is dat je jouw content zo optimaliseert dat Google jouw website op de eerste positie vertoont voor een bepaald zoekwoord. SEO is de magic, de final touch die je toevoegt aan je artikel waarmee je de kans vergroot dat je artikel hoog scoort in de zoekresultaten wanneer iemand naar een bijpassende zoekterm zoekt.

Welke voordelen levert SEO op?

Het grote voordeel van SEO is dat het voor je blijft werken. Investeer nu tijd in een kneitergoede blog en je plukt er nog jarenlang de vruchten van. Met een steady hoge positie in Google kan één artikel nog tien jaar lang bezoekers opleveren. Alle moeite die je in SEO stopt blijft op de lange termijn voor je werken. En het mooie: als je consistent je website blijft verbeteren en nieuwe content toevoegt, weten steeds meer mensen jouw website te vinden via de organische zoekresultaten. Het is als een sneeuwbal die steeds groter wordt. 

Dat is wel anders voor social media of betaalde advertenties. De gemiddelde Instagram post wordt binnen een dag – hoogstens 2 – al overspoeld door andere berichten, waardoor niemand jouw post meer te zien krijgt. En waar betaalde advertenties een goede manier zijn om snel mensen naar je website te krijgen, stoppen ze meteen met werken zodra jij de geldkraan dichtdraait. 

Begrijp me niet verkeerd. Social media en advertenties zijn een geweldige manier om een groter publiek te bereiken en jouw business te promoten. Maar investeer tegelijkertijd ook in iets wat blijvender is en op de lange termijn blijft werken. SEO dus. 

Weet je wat er zo mooi is aan SEO? Zodra jij je eerste posities bovenaan in Google weet te bemachtigen, blijft het voor je werken. Je trekt elke dag bezoekers vanuit Google aan, ook als jij een dagje vrij hebt. Dat is precies waarom het zo waardevol is om je website goed te optimaliseren voor zoekmachines.

Zijn er ook nadelen aan SEO?

Hoewel SEO vooral veel voordelen oplevert, zitten er ook een aantal nadelen aan. Zo kost het aardig wat tijd om regelmatig nieuwe content te schrijven. Een uitgebreide blog kost stukken meer tijd dan een snelle social media post. 

Maar kijk ook hier naar de lange termijn. Stel, je besteedt elke week twee uur aan het schrijven van blogs. Diezelfde week zie je er misschien nog niet bijster veel resultaat van. Maar wat nu als die ene blog je jarenlang elke dag bezoekers oplevert? Waar het opzetten van SEO in eerste instantie veel moeite kost, is het op de lange termijn juist heel efficiënt. 

Een ander nadeel van SEO is dat je er behoorlijk wat geduld voor nodig hebt. Gemiddeld duurt het 3 tot 6 maanden voordat een artikel goed scoort in Google. Als je in een sector met sterke concurrentie zit, kan het zelfs nog wat langer duren. Op de lange termijn is SEO heel waardevol, maar je moet éven geduld hebben voordat het zover is. 

Het laatste nadeel van SEO: sommige mensen leggen het er te dik bovenop dat ze een tekst eigenlijk alleen schrijven voor Google. Je kunt het van kilometers ver al zien. Krampachtig is de tekst gevuld met zoveel mogelijk zoekwoorden. Lekker lezen? Ho maar, als het artikel maar hoog scoort in Google. 

Gelukkig horen de over-geoptimaliseerde SEO-teksten steeds meer tot de verleden tijd. Google wordt steeds slimmer en gaat steeds beter herkennen waar een tekst over gaat. Je tekst volproppen met zoekwoorden is niet meer nodig. Het draait allemaal om waarde. Een hele fijne ontwikkeling, als je het mij vraagt. 

De drie pijlers van SEO

Je kunt het optimaliseren van je website voor Google verdelen in drie onderdelen:

  • Content
  • Techniek
  • Autoriteit

Content

Waardevolle content is essentieel als je wil ranken in zoekmachines. Google heeft immers wel iets nodig om mensen naar te kunnen verwijzen. Het doel van Google is heel simpel: gebruikers de beste en meest relevante informatie laten zien. De content op je website is dan ook een van de belangrijkste elementen van SEO. 

Techniek

Naast goede content, is het ook belangrijk dat je site technisch in elkaar zit. Je wilt dat je site veilig is, goed werkt en snel genoeg is. Google wil zijn gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven. Wanneer jouw site technisch goed werkt, heb je een streepje voor en vergroot je de kans dat je hoog scoort in Google. 

Autoriteit

Een laatste factor waar Google naar kijkt is hoeveel autoriteit jouw website heeft. Google beoordeelt autoriteit op basis van backlinks. Krijgt jouw site veel links van betrouwbare andere websites? Dan draagt dat bij aan een hoge autoriteit. 

Wanneer zie je het effect van SEO?

Het kan even duren voordat Google jouw website goed weet te vinden. Vooral als je sterke concurrentie hebt. Verwacht daarom vooral niet dat je binnen een paar dagen al grote resultaten gaat terugzien van je inspanningen op SEO gebied. 

Gemiddeld duurt het zo’n drie tot zes maanden voordat je echt goed gevonden wordt in Google. Bij hele sterke concurrentie kan het zelfs een jaar duren. Maar geloof me, het is het wachten meer dan waard. Zodra je die felbegeerde topposities hebt bemachtigd, weet jouw doelgroep je elke dag te vinden. Zonder dat je er elke dag moeite voor moet doen. 

Toch wat ongeduldig? Er zijn een paar dingen die je kunt doen. Allereerst: produceer heel veel waardevolle content. Hoe meer content jij op jouw website hebt staan, hoe meer kansen dat zijn om gevonden te worden in Google. Hoe vaker je waardevolle content toevoegt aan je website, hoe sneller je resultaten gaat zien. 

En wil je écht niet wachten? Investeer dan alsnog wat tijd in SEO, maar begin ook alvast met betaalde advertenties. Binnen een uur is jouw advertentie up en running. Je kunt zo vandaag nog een hoop bezoekers naar je website aantrekken. 

Welke tools heb je nodig om te beginnen met SEO?

Zelf je SEO doen wordt een stuk makkelijker met de nodige tools. Diep in de buidel tasten is niet nodig, want met een aantal gratis tools kom je al een heel eind. Ik zet de tools die je écht niet kan missen voor je op een rijtje. 

Google Search Console

Als je één SEO tool gaat gebruiken, kies dan voor Google Search Console. Met deze gratis tool van Google krijg je inzicht in hoe hoog jouw website op dit moment scoort in Google. Ook krijg je te zien hoe vaak jouw site is vertoond en op welke zoekwoorden je gevonden wordt. Daarnaast geeft Google Search Console ook aan of er fouten in je website zitten. 

Ahrefs Webmaster Tools

Met Ahrefs Webmaster Tools kun je nog nét wat specifieker zien hoe jouw website er momenteel voor staat. Met de Site Audit kun je checken welke (kleine) fouten er nog in je website zitten, zodat je ze meteen kunt verbeteren. Ook geeft de tool je inzicht in je huidige posities, de autoriteit van je site en welke website naar jouw site linken. 

Ubersuggest

Deze tool is onmisbaar als je een goed zoekwoordenonderzoek wilt doen. In mijn blog over Ubersuggest lees je hoe dat precies werkt. Naast het checken van zoekwoorden, kun je Ubersuggest gebruiken om te zien hoe goed je site is geoptimaliseerd voor Google. Daarnaast kun je Ubersuggest gebruiken om af te kijken hoe de concurrentie het doet op SEO gebied. 

Yoast SEO

Dit keer geen tool, maar een WordPress plugin. Yoast SEO scant je content en geeft specifieke aanbevelingen om je tekst beter te optimaliseren. Dit geeft je houvast bij het optimaliseren van je content en zorgt dat je niets over het hoofd zien. Naast deze aanbevelingen, maakt Yoast SEO het makkelijker om meta-omschrijvingen toe te voegen aan je tekst en om redirects in te stellen. 

Beginnen met SEO: 13 praktische tips

Wanneer je net begint met SEO, lijkt het wellicht heel ingewikkeld. Ik kan je verzekeren: als je er eenmaal mee bezig bent, valt het best wel mee. Met deze 14 praktische tips hoop ik je alvast een heel eind op weg te helpen, zodat jij je SEO voortaan zelf kunt doen. 

Technische SEO

Wil je beginnen met SEO? Zorg dan eerst dat je de basis van je website goed op orde hebt. Even een disclaimer: dit is het moeilijkste stuk. Maar zodra je het goed hebt staan, heb je een stuk minder omkijken naar. Wanneer jouw website technisch goed in elkaar zit, zorgt dat in zijn geheel voor betere posities. Zeker de moeite waard dus. 

1. Zorg voor een SSL certificaat

Laten we met het meest technische beginnen, dan hebben we dat alvast gehad. Een SSL certificaat zorgt ervoor dat vertrouwelijke informatie wordt versleuteld, zodat gegevens niet zomaar onderschept worden. Simpel gezegd: het zorgt dat je site veiliger is en dat gegevens beter beschermd worden. Je herkent een site met een SSL certificaat doordat de URL begint met https. 

Wanneer je geen SSL-certificaat hebt, krijgen Google-gebruikers een waarschuwing te zien voordat ze op je site komen. Grote kans dat mensen meteen wegklikken. Daarbij heeft Google bevestigd sites met een SSL-certificaat voorrang geeft en dus hoger weergeeft. Heb je nog geen SSL certificaat? Stel het dan zo snel mogelijk in. Dat kan via je hosting provider. 

2. Maak je website zo snel mogelijk

Google wil zijn gebruikers een zo goed mogelijke ervaring geven en heeft specifiek aangegeven waarde te hechten aan een snelle website. Benieuwd hoe het er met de snelheid van jouw website voor staat? Je kunt het heel makkelijk checken via PageSpeed Insights

Er zijn verschillende manieren om je website sneller te maken. Het helpt om te zorgen dat je afbeeldingen zo klein mogelijk zijn. Ook kun je kiezen voor het zogenaamde ‘lazyloaden’, waarbij de onderkant van je webpagina’s pas wordt geladen nadat iemand naar beneden scrolt. Beide kun je instellen via een WordPress plugin genaamd Smush. Een andere plugin waarmee je je website sneller kunt maken is Hummingbird. 

Door van de ene pagina op je website door te linken naar een andere pagina geef je waarde door. Wanneer je een pagina waar je naar linkt verwijdert, ontstaat er een zogenaamde ‘broken link’. Hierdoor gaat een stuk van de waarde verloren. En het zorgt ook voor een minder goede gebruikerservaring. Dat is waarom je gebroken links zo snel mogelijk wilt fixen of verwijderen. 

Hoe kom je erachter of er op je website kapotte links staan? Daar kun je onder andere Ahrefs Webmaster Tools voor gebruiken. Via de Site Audit krijg je te zien welke fouten er nog in je website zitten. Daaronder valt onder andere een overzicht van je broken links

4. Zorg voor een goede interne linkstructuur

Nu we het toch over links hebben… Nadat je je kapotte links hebt gerepareerd (of verwijderd) kun je nog een stapje verder gaan: links toevoegen. Door links toe te voegen aan je content geef je waarde door naar andere pagina’s. Met de tekst waar je de link op plaatst (anchor tekst genoemd) geef je een stukje relevantie mee aan die pagina. Door slim gebruik te maken van interne links zorg je voor een sterkere positie van jouw website in Google. In mijn blog over interne links lees je precies hoe het werkt. 

5. Check hoe je site ervoor staat

Naast de bovenstaande optimalisaties, wil je er over het algemeen voor zorgen dat er zo min mogelijk fouten in je website zitten. Daarom is het slim om je website te scannen met een van de gratis SEO-tools, zoals Ubersuggest of Ahrefs Webmaster Tools. Beide tools geven inzicht in hoe je site ervoor staat en wat je kunt fixen om je site verder te verbeteren. 

Content

Een site die technisch een beetje goed in elkaar zit is belangrijk, maar goede content is nog veel belangrijker. Met de volgende stappen kun je de content op je website verbeteren. 

6. Bekijk je huidige Google posities

Voordat je goed en wel kunt beginnen met het zelf doen van je SEO, is het handig om te weten hoe je er op dit moment voor staat. Het is handig om te weten voor welke zoekwoorden je al scoort, zodat je daarop verder kunt bouwen. Via Google Search Console kun je precies zien wat de gemiddelde positie van je website is, voor welke zoekwoorden je rankt en hoe vaak jouw site voor die zoekwoorden wordt getoond in Google. 

7. Doe een zoekwoordonderzoek

Hoe weet je nu voor welk zoekwoord je een tekst moet optimaliseren? Daarvoor moet je eerst een zoekwoordonderzoek doen. Dat klinkt een stuk moeilijker dan het is. In mijn blog over zoekwoorden voor Google bepalen leg ik stap voor stap uit hoe je een zoekwoordonderzoek doet. 

Je kunt het ook nog nét wat simpeler aanpakken: bedenk een zoekwoord dat relevant is voor jouw bedrijf en vul het in in Ubersuggest. Je krijgt vervolgens een hele hoop data te zien, maar twee dingen zijn vooral belangrijk: het zoekvolume en de moeilijkheid. Wanneer je zoekvolume voldoende is en de moeilijkheid niet te hoog, is het een goed zoekwoord om mee verder te gaan. 

8. Optimaliseer je teksten

We zijn aangekomen bij de kern van SEO: het optimaliseren van je teksten. Dat doe je door je zoekwoord op de juiste plaatsen te laten terugkomen in je tekst. Onder andere in de titel, URL, tussenkoppen en alt-tekst. In het gratis SEO Cheat Sheet vind je een volledig overzicht van hoe jij jouw content kunt optimaliseren voor Google. 

9. Maak je teksten lang genoeg

Over het algemeen geldt: hoe langer je tekst, hoe meer kans je hebt om te scoren in Google. In een langere tekst kun je simpelweg meer zoekwoorden kwijt, waardoor je Google meer gelegenheid geeft om jouw webpagina te vertonen in de zoekresultaten. Dit betekent zeker niet dat je voortaan alleen nog maar ellenlange teksten moet gaan schrijven. Kun je een onderwerp volledig belichten in een wat kortere tekst? Houd het daar dan gewoon bij. Van onnodig tekst toevoegen wordt niemand blij. 

10. Optimaliseer je afbeeldingen

Deze wordt vaak over het hoofd gezien. Mensen optimaliseren hun tekst, maar vergeten de afbeelding. Terwijl je hier juist heel subtiel je zoekwoord kan laten terugkomen en dus je kans op een betere positie verhoogt. In mijn blog over afbeeldingen optimaliseren lees je hoe je jouw afbeeldingen in 4 stappen SEO-proof maakt. 

11. Voeg meta-omschrijvingen toe

Hoewel meta-omschrijvingen geen directe ranking factor zijn, is het wel belangrijk er de nodige aandacht aan te besteden. Door jouw meta-omschrijving in te vullen, vertel je aan Google hoe jij wilt dat jouw webpagina in de zoekresultaten getoond wordt. Hierdoor krijg je meer controle over hoe jouw zoekresultaat eruit ziet en verklein je de kans dat Google een willekeurig stukje uit je tekst pakt. Het nut hiervan? Met een goede meta-omschrijving vergroot je de kans dat je opvalt in de zoekresultaten en daarmee dat iemand op jouw website klikt – en niet die van je concurrent. 

Autoriteit

Techniek in orde? Content on point? Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap: jouw autoriteit. Hoe meer kwalitatieve en relevante links jij naar je site hebt, hoe hoger de autoriteit van je site is. Autoriteit is iets wat je met de tijd moet opbouwen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het wat te versnellen. 

Dit is een van de makkelijkste, snelste én waardevolste manieren om aan links naar je site te komen. Links van mensen waar je mee samen werkt (of samen hebt gewerkt) zijn natuurlijk super relevant. Het gaat daarbij om échte websites van échte mensen en daarmee ook om kwalitatieve links. Ga daarom eens na met wie je regelmatig werkt en vraag ze eens om een linkje. Grote kans dat ze bereid zijn een link naar jouw site toe te voegen. 

13. Plaats zo nu en dan een gastblog

Een andere manier om aan waardevolle links naar je site te komen is door af en toe een gastblog (mét link dus) te plaatsen op andere websites. Voor vrijwel elke sector zijn er wel platformen waarvoor je mogelijk kunt bloggen. Of benader eens iemand die nét wat anders doet dan jij. 

Zelf beginnen met SEO

Ik kan nog wel uren blijven doorgaan over SEO en wat er allemaal bij komt kijken, maar uiteindelijk heb je er het meeste aan als je er zelf mee aan de slag gaat. Ik nodig je daarom uit de tips uit dit artikel één voor één toe te passen en zo stukje bij beetje je SEO zelf te doen. En kom je er niet helemaal uit? Of wil je iets vragen? Dan mag je mij altijd een berichtje sturen. 

Wil jij beginnen met SEO? Het draait allemaal met waardevolle content. Je vergroot de kans dat je scoort in Google door op de juiste plaatsen zoekwoorden te verwerken. In de gratis SEO Cheat Sheet vind je een handig overzicht van alle stappen die jij kunt zetten om je content SEO-proof te maken.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!