Yep, je leest het goed. Waar ik normaal predik om – als het even kan – in te zetten op SEO en zo een constant groeiende bezoekersstroom aan te trekken, vertel ik je nu de SEO regels te negeren. Begrijp me niet verkeerd, je site optimaliseren voor Google blijft belangrijk. Het is alleen niet altijd het allerbelangrijkste.
Een tekst die goed scoort in Google is leuk, maar waar het vooral om draait, is dat jij jouw lezers raakt. Soms kun je dat niet zo makkelijk in een zoekmachine vriendelijk jasje gieten en dat is oké. Onthoud dat je altijd schrijft voor mensen, niet voor de machine die Google heet. Wil je een persoonlijk verhaal kwijt? Moet je iets van het hart? Houd je dan vooral bezig met wat jij wilt vertellen en negeer die SEO regels gewoon.
Het voordeel van persoonlijke verhalen
Uiteindelijk gaat het vooral om jouw boodschap. Je hebt iets te vertellen, wilt je visie over iets delen of wilt mensen inspireren. Laat je dan vooral niet tegenhouden door krampachtig zoekwoorden te verwerken in je verhaal. Je maakt het jezelf zo alleen maar moeilijk. En je verhaal wordt er ook niet bezig van. Lekker negeren dus, die zogenaamde SEO regels. Het gaat erom wat jij te zeggen hebt.
Door jouw persoonlijkheid te laten zien, je verhaal te vertellen, je visie te delen of op een andere manier iets van jezelf te laten zien, zorg je voor verbinding. Je zorgt dat mensen een gevoel krijgen bij jou als persoon en als merk. Een stukje personal branding. Je geeft mensen een reden om voor jou te kiezen – iemand waarmee ze zich verbonden voelen – in plaats van de concurrent die wat minder van zichzelf laat zien. Misschien levert het je weinig extra bezoekers uit Google op, maar dit soort persoonlijke content is wel degelijk belangrijk.
Een gouden combi
SEO is, zeg maar, best wel mijn ding. Daarom zorg ik dat bijna al mijn blogs goed geoptimaliseerd zijn voor Google. Op een paar na. Bijvoorbeeld mijn verhaal over hoe mijn ondernemersreis begon tijdens een reis door Australië. De blog was vooral gericht op het vertellen van mijn verhaal en het laten zien van een stukje persoonlijkheid. Optimaliseren voor Google kwam daarom op de tweede plaats.
Waar een sterk SEO-proof artikel je veel bezoekers kan opleveren, kunnen de SEO regels je beperken in hoe je jouw verhaal vertelt. Het kan je verhaal minder persoonlijk maken. Wanneer je de SEO-richtlijnen altijd loslaat en je alleen richt op je verhaal en het creëren van verbinding, loop je op de lange termijn een hele hoop websitebezoekers, leads en klanten mis.
Gelukkig is er een manier om van het beste van beide werelden te profiteren. Zorg dat het merendeel van je artikelen voldoet aan de SEO-richtlijnen. Uiteindelijk gaat dat je op termijn de meeste resultaten opleveren. Maar wees ook vooral niet bang de regels af en toe ook even los te laten als wat je wilt vertellen even niet in een zoekwoordonderzoek past.
Hoe je elke blog toch nét wat meer optimaliseert voor Google
Heb je zo’n persoonlijk onderwerp waar je vooral gewoon lekker over wilt schrijven en geen zin hebt in rekening te houden met zoekwoorden? Vooral doen, want zo wordt je tekst sowieso beter. Maar ook dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je artikel toch net wat beter vindbaar te maken.
De volgende dingen kun je áltijd doen om je blog nét wat beter vindbaar te maken:
- Denk na over de URL van het artikel. Houd deze kort en gebruik beschrijvende woorden die passen bij het onderwerp van je blog.
- Geef afbeeldingen een relevante bestandsnaam en voeg een Alt-tekst toe. Voorkom afbeeldingen met een naam als DSC00185, maar gebruik ook hier beschrijvende woorden.
- Zorg voor een goede opbouw van je tekst. Voeg tussenkoppen toe en voorkom lange lappen tekst.
Maar vooral: schrijf wat je op je hart hebt. Vertel je verhaal. Maak het persoonlijk en laat zien wie je bent.
En vraag je je nu af wat dan die SEO regels precies zijn die je (zo nu en dan) best mag breken? Je vindt ze in het SEO Cheat Sheet.