Hoe zorg je ervoor dat jouw WordPress site vindbaar wordt in Google? In eerste instantie wil je vooral goede content delen en deze als het even kan ook nog optimaliseren voor Google. Met de juiste WordPress SEO plugins geef je je site nog een extra boost in de zoekresultaten mee. Ik zette mijn favorieten op een rijtje.
Yoast SEO
Dit is de meest populaire SEO plugin voor WordPress en dat is niet voor niets. De plugin biedt veel verschillende functies handig zijn om je website beter te optimaliseren voor SEO. Ondanks dat de tool zoveel functies bevat, is hij heel makkelijk te gebruiken. Zelfs als je totaal geen kennis hebt van SEO kan Yoast SEO je helpen je website beter te optimaliseren. En met elke twee weken een update blijft de tool bij met alle recente ontwikkelingen en algoritme-updates van Google.
Wil je iets aan de vindbaarheid van je website doen? Dan is Yoast SEO een echte must.
Wat kun je met Yoast SEO?
- Je krijgt direct feedback over hoe goed jouw pagina is geoptimaliseerd voor Google. Ook geeft de plugin concrete verbeterpunten aan om je pagina verder te optimaliseren.
- Je krijgt feedback over hoe makkelijk jouw tekst is om te lezen. Ook hier geeft de plugin concrete verbeterpunten om je tekst te verbeteren.
- De tool kan een sitemap aanmaken voor je website. Dit is een soort routekaart waarmee je Google inzicht geeft over de structuur van je website.
- Je krijgt vooraf te zien hoe jouw pagina in ze zoekresultaten verschijnt. De titel en omschrijving kun je ook aanpassen.
- Verandert een pagina van URL? Of verwijder je een pagina? Via Yoast SEO kun je heel makkelijk een redirect instellen. Zo voorkom je dat bezoekers op een niet langer bestaande pagina terechtkomen.
Internal Link Juicer
Wanneer je een link plaatst op een pagina van je website, geef je een stukje van de SEO-waarde door aan de pagina waar je naar linkt. Hoe meer links er op je website naar een bepaalde pagina staan, hoe meer SEO-waarde die pagina krijgt. Door te werken met interne links, zorg je ervoor dat Google goed zijn weg door je website kan vinden en zorg je voor meer SEO-waarde. Lang verhaal kort: interne links zorgen voor betere Google posities.
Nu kun je natuurlijk handmatig links toevoegen aan je blog artikelen. Het is echter een heel karwei als je constant al je blogs langs moet op zoek naar relevante artikelen om naar te linken én om vanuit oudere artikelen naar je nieuwe artikelen te linken. Gelukkig kan het makkelijker: met Internal Link Juicer.
Met Internal Link Juicer kun je per pagina één of meerdere keywords invullen. Komen deze keywords voor in een nieuwe of bestaande blog, dan zorgt de plugin automatisch voor een linkje. Jij hoeft zo alleen maar te schrijven en hoeft je geen zorgen meer te maken om links.
Wat kun je met Internal Link Juicer?
- Vul per pagina een aantal relevante woorden/woordgroepen in. Wanneer deze woorden op een andere pagina worden benoemd, zorgt de plugin automatisch voor een linkje
- Wil je dat er geen automatische links verschijnen op bepaalde pagina’s, zoals verkooppagina’s? Ook dat kun je gemakkelijk instellen.
- In een handig overzicht zie je per pagina hoeveel links er automatisch naar en vanuit de pagina zijn gegenereerd.
Smush
Afbeeldingen kunnen een website behoorlijk traag maken. Als je je afbeeldingen niet goed verkleint, kunnen ze aardig wat ruimte in beslag nemen, waardoor je site steeds trager wordt. Met Smush los je het makkelijk op. Met Smusch kun je alle bestanden op je website scannen en ze vervolgens met één klik verkleinen. Zo kan je website in één keer een stuk sneller worden. Ook heeft de plugin een lazyload-optie, waarbij afbeeldingen onderaan de pagina pas geladen worden wanneer iemand ook daadwerkelijk scrollt. Dit zorgt ervoor dat een pagina sneller laadt.
Wat kun je met Smush?
- Scan alle afbeeldingen op je website om te zien of je ze kleiner kunt maken.
- ‘Bulk Smush’ – oftewel, comprimeer – ze vervolgens door op de knop te klikken.
- Afbeeldingen worden automatisch kleiner gemaakt bij het uploaden
- Stel ‘lazyloaden’ in, waarbij afbeeldingen onderaan de pagina pas worden geladen nadat iemand naar beneden scrollt.
Site Kit by Google
Oké heel eerlijk: deze plugin heeft misschien geen directe invloed op de SEO van je website, maar hij is wél heel handig als je de SEO van je website wilt verbeteren. Via Google Site Kit wordt het een eitje om je WordPress website te koppelen aan Google tools zoals Search Console, Analytics en Optimize. Na het koppelen kun je vanuit WordPress handige informatie over je website inzien. Je kunt zien wat de afgelopen periode wel en niet heeft gewerkt en kunt daar je SEO-strategie op aanpassen.
Wat kun je met Site Kit by Google?
- Heel makkelijk en snel je WordPress website koppelen aan Google tools als Optimize, Analytics, Search Console en Tag Manager.
- De tool geeft een handig dashboard waarin je kunt zien hoe je site momenteel scoort in Google, welke zoekwoorden het meeste verkeer opleveren, welke content het populairst is en hoe snel je site is.
- Je kunt je huidige prestaties vergelijken met een week, twee weken, een maand of een kwartaal geleden.
- In een handige pie-chart kun je zien waar het verkeer op je website vandaan komt.
Gebruik zo min mogelijk plugins
Met de juiste WordPress SEO plugins kun je je site beter optimaliseren voor Google en je vindbaarheid vergroten. Dat betekent niet dat je zomaar kunt losgaan door een shitload aan plugins te installeren. Om goed te scoren in Google, wil je dat de crawler – het robotje dat je website scant – van Google makkelijk zijn weg vindt door je website. Hoe meer verschillende plugins je gebruikt, des te ingewikkelder de code wordt. Met te veel plugins maak je het onnodig moeilijk voor Google om je website te scannen. Dat wil je voorkomen. Weeg daarom bij elke plugin die je installeert goed af of je hem wel echt nodig hebt.
Andere handige tools
Naast deze plugins zijn er nog veel meer andere tools die je kunt gebruiken wanneer je SEO wilt inzetten voor je website. Zo ben ik zelf enorm fan van de Ahrefs Webmaster Tools, waarmee je kunt scannen waar eventuele fouten in je site zitten, hoeveel autoriteit je site heeft en wat je posities zijn. Je kunt Ahrefs Webmaster Tools ook gebruiken om kapotte links op je website op te sporen. Je hoeft zo geen aparte plugin als het populaire Broken Link Checker te installeren.
Een andere onmisbare SEO-tool is Ubersuggest. Het is een van de weinige goede gratis tools waarmee je kunt checken hoe vaak er elke maand gezocht wordt naar een bepaald zoekwoord. Ook kun je Ubersuggest gebruiken om te checken hoe SEO-proof jouw website is en om te zien waar je concurrent op scoort.
Het installeren van de juiste plugins is één ding dat er voor kan zorgen dat je site hoger komt in Google en jij meer bezoekers aantrekt. Je gaat echter pas écht resultaat zien als jou content ook goed is geoptimaliseerd. Hoe je dat doet? Download de gratis SEO cheat sheet voor een duidelijk overzicht van de stappen die je kunt zetten om elke pagina op je website SEO-proof te maken.