fbpx
hoe gebruik je chatgpt

Het 5-Stappenplan om ChatGPT te gebruiken als een baas

Kom jij altijd meteen to the point wanneer je de hulp van ChatGPT inschakelt om iets te schrijven? In deze blog lees je hoe je het slimmer aanpakt. En dat op een manier waar je écht geen prompt engineer voor hoeft te zijn.

Volgens OpenAI (A.K.A. het bedrijf achter ChatGPT) kan het geven van meer context aan ChatGPT de kwaliteit van de output met maximaal 30% verbeteren. Dat is waarom je één lange brei aan algemene woorden krijgt wanneer je ChatGPT vraagt om “Een blog te schrijven voor het kiezen van de perfecte kamerplant”. Enige persoonlijkheid is al helemaal ver te zoeken.

Precies om deze reden dacht ik eerst dat ChatGPT één groot fiasco zou zijn. Dat het voorlopig nog allesbehalve bruikbaar zou zijn. Inmiddels weet ik wel beter. Je moet gewoon de juiste instructies geven.

Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor. Tenminste, niet als je de volgende 5 stappen volgt.

Stap 1. Vraag ChatGPT jou te interviewen

Vertel ChatGPT alvast globaal wat je straks wil hebben. Zoals een blog, e-mail of liefdesbrief. Maar let op: vraag nog niet om de output. Eerst wil je er namelijk voor zorgen dat je nieuwe robotvriend alle informatie heeft die nodig is om jou de output van je dromen te geven.

Je kunt natuurlijk uit jezelf van alles gaan typen wat je in je tekst wil hebben. Maar laten we eerlijk zijn: als je daar zin in had, dan had je die tekst wel gewoon helemaal zelf geschreven.

Het is een stuk makkelijker om gewoon aan ChatGPT te vragen welke informatie nodig is om een goede output te leveren. Vraag daarom aan het AI om je minimaal 10 vragen te stellen. Maak er 20 van als je daar tijd voor hebt (en zin in hebt).

Je kunt de volgende prompt gebruiken:

“Ik ga je zo vragen om een ___ te schrijven over ___. Maar voordat je begint met schrijven, wil ik dat je me eerst minimaal 10 vragen stelt. Vraag me alles wat je nodig hebt om zo goed mogelijke output te leveren.”

Stap 2. Antwoord zo uitgebreid mogelijk

Dit is de enige stap waar je zelf enigszins wat werk moet verrichten. Als je bovenstaande prompt hebt ingevuld, vraagt ChatGPT je het hemd van het lijf. Nu is het aan jou om de vragen zo goed en gedetailleerd mogelijk te beantwoorden.

Natuurlijk wil je dat jouw sprankelende persoonlijkheid duidelijk naar voren komt in de tekst. Beantwoord de vragen daarom zoveel mogelijk in jouw eigen woorden. Je weet wel, zoals je ook tegen een vriendin zou praten. Hoe meer je dit doet, hoe meer de uiteindelijke output als JOU zou klinken.

Wil je nog iets in de tekst laten terugkomen wat je niet helemaal in de vragen kwijt kunt? Voeg dan gewoon onderaan nog wat extra informatie toe.

Stap 3. Vraag de output

Nu is het jouw beurt om de vragen te stellen. Vraag ChatGPT om precies te schrijven wat je wilt en hoe je het wilt. Of je nu een blogpost, social media caption of lofzang voor je favoriete pizzatopping wilt (ja, ChatGPT heeft deze laatste bedacht) het AI maakt het voor je.

Je kunt hiervoor de volgende prompt gebruiken:

”Schrijf nu de ___. Zorg dat het minimaal X woorden en maximaal X woorden lang is.”

Afhankelijk van wat je precies nodig hebt, kun je hier alvast wat extra instructies geven. 

Zoals:

  • Gebruik hashtags / gebruik geen hashtags
  • Voeg emojis toe
  • Gebruik tussenkoppen
  • Zorg dat het begrijpelijk is voor een twaalfjarige

Stap 4. Wees kritisch

Veel mensen stoppen bij de vorige stap. En dat is jammer, want dit is juist waar je het verschil maakt. Ik heb nog nooit gezien hoe iemand een perfecte first draft schreef. En ChatGPT mag dan wel geen mens zijn. Maar ook de eerste versie van het AI is niet perfect.

Lees de output daarom kritisch door. Geef corrigerende instructies waar nodig. Je kunt daarvoor de instructies uit het bovenstaande rijtje gebruiken. Wees zo specifiek mogelijk in je instructies. Hoe specifieker jij aangeeft wat je wilt, hoe groter de kans is dat je uiteindelijk een tekst krijgt die precies is wat jij voor ogen had.

Stap 5. Maak het persoonlijk

Je hebt nu een tekst die inhoudelijk precies zegt wat jij kwijt wilt. Maar de persoonlijkheid is waarschijnlijk nog ver te zoeken. Natuurlijk kun je er nu voor kiezen om de hele tekst zélf te herschrijven. Zodat er niets plastics meer aan zit en de tekst helemaal klinkt alsof de woorden uit jouw mond komen.

Maar het kan ook een stuk sneller door wat kunstmatige persoonlijkheid toe te voegen. Dat doe je door nog wat aanvullende instructies te geven. Zoals:

  • Voeg humor toe
  • Gebruik zelfspot
  • Schrijf in de stijl van Beyoncé

Klaar om te publiceren?

Zie de output van ChatGPT als draft. Niet als de definitieve versie. Waarschijnlijk zul je alsnog veel moeten herschrijven om er écht iets goeds van te maken. AI is slim, maar zal nooit in staat zijn om jouw ervaring, eigen inzichten en persoonlijkheid te vervangen. Zie ChatGPT daarom vooral als assistent. Maar vergeet niet dat jij degene bent die achter de knoppen zit.

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings