Als je je wat verdiept in SEO, kom je al snel de term ‘linkbuilding’ tegen. Alleen wat is linkbuilding en hoe werkt het? En misschien nog wel belangrijker? Hoe kan linkbuilding ervoor zorgen dat jouw website beter gaat scoren in Google? Ik vertel je er alles over in deze blog!
Klinken sommige termen in deze blog je wat vreemd in de oren? Ontdek wat het betekent in de SEO-begrippenlijst!
3 factoren voor hogere posities in Google
In het algoritme van Google spelen ontelbaar veel factoren mee die bepalen hoe hoog jouw pagina verschijnt in de zoekresultaten. Drie van deze factoren zijn het belangrijkst en wegen het zwaarst bij het bepalen van jouw ranking:
- Jouw website content
- Hoe goed jouw site technisch in elkaar zit
- De links vanaf andere sites naar jouw website (backlinks)
In deze blog ga ik het vooral hebben over backlinks, oftewel links van andere websites naar jouw site. Daarmee komen we meteen op het antwoord op de vraag ‘Wat is linkbuilding?’. Linkbuilding gaat erom dat je er actief voor gaat zorgen dat je zoveel mogelijk kwalitatieve backlinks naar jouw website krijgt. Ik leg je uit hoe je het aanpakt.
Waarom goede backlinks zo belangrijk zijn
Als een andere site linkt naar jouw website, ziet Google dat als een soort stem die iemand aan jou geeft. Het laat zien dat iemand anders jouw content zo waardevol vindt dat hij zijn eigen bezoekers erop wijst met een link. Hoe groter en populairder de website is die naar jou linkt, hoe meer deze stem waard is, volgens het algoritme van Google. Ook is het belangrijk dat je zoveel mogelijk relevante links naar jouw website krijgt. Dat wil zeggen, van websites over een vergelijkbaar onderwerp als jouw eigen website. Google blijft namelijk een machine, die bepaalt waar jouw website over gaat aan de hand van de sites die ernaar linken.
Het is dus niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk linkjes naar jouw site te krijgen, maar je ook te richten op de relevantie en kwaliteit van deze links.
Backlinks kunnen je nog veel meer opleveren dan hogere posities in Google. Wanneer je een link naar jouw website op een goed zichtbare plaats op een andere website krijgt, bijvoorbeeld in een blog, kan dat ook rechtstreeks veel verkeer naar jouw website opleveren. Daarbij zorgt de benoeming meteen voor een betere naamsbekendheid.
Alle reden dus om meteen aan de slag te gaan met linkbuilding!
Meer backlinks naar je site in 4 stappen
Heb je nog helemaal niets aan linkbuilding gedaan? Dan kun je met een paar simpele stappen al voor heel wat extra linkwaarde naar jouw website zorgen. Dit wordt ook wel het laaghangende fruit genoemd. Onder het laaghangende fruit, vallen de eerste twee stappen. De laatste twee stappen kosten net wat meer moeite, maar geven jouw site ook veel meer linkwaarde. Voer alle vier de stappen uit om het maximale uit jouw linkbuilding te halen.
1. De makkelijke backlinks
Laten we beginnen met de allermakkelijkste links: jouw eigen social media kanalen. Zorg dat al jouw social media kanalen verwijzen naar jouw website. Een tweede makkelijke manier om links te krijgen, is door je aan te melden bij online bedrijvengidsen. Vaak kun je je hier gratis voor aanmelden en hoef je alleen maar een aantal simpele links toevoegen. Een derde simpele manier om links te krijgen, zijn startpagina’s. Hoewel bijna niemand ze meer gebruikt, bestaan ze nog steeds. Vaak kun je heel gemakkelijk de beheerder van de startpagina een bericht sturen en om een linkje vragen.
2. Jouw verwijzingen
Deze manier kost iets meer moeite, maar is nog steeds heel simpel. Vooral als je al wat langer bezig bent met jouw bedrijf, is de kans groot dat jouw bedrijfsnaam al op verschillende websites wordt genoemd. Hier kom je heel simpel achter door gewoon eens jouw bedrijfsnaam in te typen bij Google. Kijk vervolgens op al deze pagina’s om te zien of er ook al een link naar jouw website bij staat. Is dat nog niet het geval? Stuur dan de eigenaar van de website een berichtje met de vraag om een linkje naar jouw site toe te voegen. Omdat jij toch al wordt benoemd, is de kans groot dat er ook niet moeilijk wordt gedaan over een linkje erbij.
3. Waardevolle content
Vanaf deze stap wordt het tijd om echt de handen uit de mouwen te gaan steken. Voordat je verder gaat met linkbuilden, is het belangrijk dat je goede content op je website hebt. Wanneer jij bijvoorbeeld waardevolle blogartikelen vol met handige informatie deelt op jouw website, is de kans groter dat mensen uit zichzelf naar jouw artikelen gaan verwijzen. Er gaat wat werk zitten in het creëren van de content, maar daarna is het een hele passieve vorm van linkbuilden.
4. Ga gastbloggen
Om backlinks te krijgen van relevante en populaire websites, kun je gaan gastbloggen. Kies een aantal populaire websites en blogs in jouw niche en zorg voor een of meerdere goede blogs die je als gastblog wilt plaatsen. Vervolgens benader je deze websites en pitch je jouw idee voor een blog. Door een gastblog aan te bieden, geef je iemand waardevolle content en in ruil daarvoor kun je een linkje terugvragen. Buiten de linkwaarde die het oplevert, is gastbloggen ook een uitstekende manier om aan je naamsbekendheid te werken. En wanneer jouw naam onder een artikel op een populaire website staat, vergroot dat meteen jouw autoriteit.
Tot slot
De basis om goed gevonden te worden, is zorgen dat jouw eigen website en content goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Als je dit op orde hebt, kun je jouw posities een verdere boost geven door linkbuilding in te zetten. Kom maar op met die nummer 1 positie!
Wil jij zelf aan de slag om jouw posities in Google te verbeteren? Download dan de gratis SEO Quickstart Guide, vol met praktische tips die je meteen kunt toepassen.