fbpx
Consistent blijven bloggen

Zo houd je het vol om consistent te blijven bloggen

Consistent bloggen zorgt op de lange termijn voor meer blogsucces. Door regelmatig een nieuw blogartikel te publiceren, werk je aan de band met jouw lezer en verbeter je tegelijkertijd je vindbaarheid in Google. Een win-win dus. Waar het precies door komt dat consistentie je zoveel oplevert? En hoe je het volhoudt om consistent te blijven bloggen? Dat lees je in dit artikel. 

Waarom is consistentie belangrijk bij het bloggen?

Voordat ik uitleg hoe je kunt zorgen dat je consistentie houdt in je blogs, is het eerst handig om te weten waarom die consistentie zo belangrijk is. Daar zijn verschillende redenen voor.

Bouw vertrouwen op

De belangrijkste reden om consistent te bloggen zijn jouw bezoekers. Wanneer jij op vaste dagen een nieuw blogartikel online plaatst, weten zij precies wat ze van je kunnen verwachten. Plaats je bijvoorbeeld elke maandagochtend een nieuwe blog online? Dan gaan je bezoekers dit vanzelf opmerken en uitkijken naar jouw nieuwe artikel. Als er dan een keer geen artikel online komt, kan dat bezoekers teleurstellen. Het kan er zelfs voor zorgen dat je bezoekers minder vaak op je blog kijken.

Door consistent te blijven bloggen blijf je jouw publiek trouw. Je laat loyaliteit zien. Dit zorgt ervoor dat jouw publiek je beter gaat vertrouwen. Dat vertrouwen is essentieel als je van jouw lezer een potentiële klant wilt maken.

Verbeter je vindbaarheid

Naast de band die je met je doelgroep opbouwt, helpt consistent bloggen je ook met je posities in Google. Het algoritme van Google beloont actieve sites. Wanneer je regelmatig een nieuw artikel online plaatst, geef je aan Google een signaal af dat jouw site up-to-date is. Hierdoor vergroot je de kans dat jouw website goed scoort in de zoekresultaten. Hierdoor verbeter je je vindbaarheid en trek je meer bezoekers naar je website.

Hoe vaker je een nieuw blogartikel publiceert, hoe meer pagina’s jouw blog na een tijdje krijgt. Elke extra pagina betekent een extra kans om gevonden te worden in Google. Het kan even duren voordat je resultaten gaat zien, maar als je het lang genoeg volhoudt om consistent te blijven bloggen, pluk je daar op de lange termijn de vruchten van. 

MEER DAN ALLEEN REGELMATIG BLOGGEN

Consistentie bij het bloggen gaat verder dan alleen regelmatig een nieuw artikel online plaatsen. Het is ook belangrijk om consistentie te laten terugkomen op je blog in de vorm van onderwerpen en thema’s. Wanneer je al je blogs over een vast thema schrijft, zorg je dat de bezoekers die je aantrekt met een artikel ook geïnteresseerd zijn in je andere artikelen. Zo vergroot je de kans dat bezoekers langer op je website blijven en regelmatig nog eens terugkomen. 

Hoe zorg je ervoor dat al jouw blogs goed op elkaar aansluiten? Kies allereerst een niche waarover je wilt gaan bloggen. Als je blogt voor je bedrijf, is deze keuze vrij makkelijk gemaakt: de niche waarin je werkt. Bepaal binnen deze niche maximaal vier centrale thema’s waar je je blogs omheen wilt schrijven. Zo schrijf ik rondom de thema’s: bloggen, SEO en content marketing. Met deze vaste thema’s geef je jezelf houvast en zorg je dat het voor de lezer duidelijk is wat ze van jou kunnen verwachte.

BEPAAL JOUW BLOGFREQUENTIE

Zoals je begrijpt, is regelmaat belangrijk bij het bloggen. Maar hoe vaak dat precies is kan verschillen per bedrijf. Een tijdje terug ging ik op onderzoek uit om te ontdekken hoe vaak je het beste kunt bloggen. En uiteraard schreef ik er een blog over. In dat artikel leg ik je ook precies uit hoe jij jouw ideale blogfrequentie bepaalt

Tips om consistent te blijven bloggen

Voordat je succes haalt uit je blog, komt er veel doorzettingsvermogen bij kijken om constant nieuwe artikelen te blijven schrijven. Met deze tips zorg je dat het jou sowieso lukt om steeds weer op tijd een nieuwe blog te publiceren. 

Maak van schrijven een gewoonte

In haar boek ‘Everybody Writes‘ (dikke aanrader trouwens) vertelt Ann Handley dat schrijven als een spier is. Ze noemt het de ‘writing muscle’. Net als andere spieren, kun je je schrijfskills verbeteren door regelmatig te trainen. En dat doe je door elke dag te schrijven.

Ben je nog niet gewend om veel te schrijven? Begin dan klein. Bijvoorbeeld met 100 woorden per keer. Lukt het je vrij gemakkelijk om 100 woorden per keer te schrijven? Dan kun je dat langzaam steeds verder uitbreiden. Tot je op een geven moment zonder problemen bijvoorbeeld 500 woorden in één keer schrijft. 

Door elke dag te schrijven, gaat het je vanzelf makkelijker af. Nog een voordeel: na een tijdje bouw je een aardige voorraad aan blogposts op. En daarmee komen we bij de volgende tip. 

Tip: Dankzij de stappen in dit artikel kun je het schrijven van blogs heel systematisch aanpakken.

Zorg voor een back-up

Het kan altijd gebeuren dat je een griepje oploopt of tijdens een drukke week écht geen tijd hebt om te bloggen. Je kunt jezelf dan naar de computer slepen om koste wat het kost nog een artikel te tikken. Maar op dit soort dagen kun je beter in bed blijven of je focussen op wat er écht belangrijk is. Daarnaast is de kans groot dat de kwaliteit van je blogs eronder lijdt als jij ziek of gestresst achter de computer zit om toch nog even snel een blog te maken. 

Voor dit soort momenten is het fijn als je nog een voorraadje aan blogs achter de hand hebt. Schrijf daarom in rustige weken wat extra artikelen, zodat je een back-up hebt als het bloggen even niet uitkomt. Ooit zul je jezelf dankbaar zijn.

Bedenk je blogonderwerpen vooraf

Het is ontzettend moeilijk om met een lege pagina te beginnen en geen idee te hebben waar je over gaat schrijven. Dit wordt ook het welbekende writers block genoemd. Gelukkig is er een hele makkelijke manier om dit probleem op te lossen: door van tevoren al een verzameling aan blogonderwerpen te maken. 

Houd een bestand bij waarin je al je ideeën voor blogonderwerpen bijhoudt. Dit kunnen spontane ideeën zijn, die je toevoegt zodra ze in je opkomen. Maar je kunt er ook een keer voor gaan zitten en een hele lijst aan onderwerpen in één keer bedenken. Kijk hierbij allereerst naar het thema van je blog en bedenk op basis hiervan welke onderwerpen mogelijk interessant zijn. Nog meer ideeën nodig? In deze blog lees je hoe je nooit meer zonder blog ideeën komt te zitten.

Maak een planning

Nadat je een lijst met blogonderwerpen hebt opgesteld, kun je een blogplanning gaan maken. Zet de dagen waarop je blogs gaat publiceren op een rijtje en plan de onderwerpen in op deze dagen. Ik vind het handig om minimaal een maand vooruit te plannen. Dan weet je altijd waarover je kunt schrijven. 

Het hebben van een blogplanning geeft veel rust. Je weet zo voor de hele maand al waar je over gaat schrijven en hoeft hierdoor niet steeds opnieuw na te denken. Daarbij zorgt het plannen van je artikelen ervoor dat de kans groter is dat je ze ook daadwerkelijk gaat schrijven.

Schrijf als je inspiratie hebt

Soms heb je van die momenten dat je barst van de inspiratie voor een nieuwe blog. Het zou zonde zijn om geen gebruik te maken van deze momenten. Krijg je plots een geweldig idee voor een artikel? Of heb je gewoon ontzettend veel zin om even lekker te schrijven? Klap je laptop open en begin gewoon met typen. Vaak komen uit dit soort spontane momenten de beste blogs voort.

Heb je wél veel inspiratie, maar geen tijd om het uit te werken? Noteer dan de essentie van je ideeën, bijvoorbeeld in een notitieapp als Evernote. Deze kun je er later bijpakken als je gaat schrijven, zodat je meteen inspiratie hebt.

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings