Online zichtbaarheid

Simpele acties om je online zichtbaarheid te verbeteren

Beginnen met je online zichtbaarheid verbeteren hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Vaak kun je in slechts een uurtje tijd al heel wat voor elkaar krijgen. Soms kunnen kleine stapjes al een behoorlijke impact opleveren. Ik zet een aantal voorbeelden van dit soort ‘kleine klusjes’ voor je op een rijtje.

1. Werk je website bij

Je website is het online visitekaartje van jouw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je website duidelijk en representatief is. Met de volgende stappen zorg je dat jouw website weer helemaal up-to-date is.

Lees je homepage kritisch na

Je krijgt maar heel kort de kans om een eerste indruk te maken op jouw bezoeker. Drie seconden om precies te zijn. In deze tijd moet het duidelijk zijn wat iemand aan jou heeft. Een goede homepage vertelt de volgende dingen: 

  1. Wat je doet
  2. Wie je helpt
  3. Wie je bent
  4. Waarom iemand bij jou moet zijn
  5. Welke actie een bezoeker moet nemen

Werk je ‘over mij’ pagina bij

De ‘over mij’ pagina is vaak een van de meest gelezen pagina’s op je website. Mensen willen immers graag weten met wie ze zaken doen. Op je ‘over mij’ pagina krijg je de kans om jouw verhaal te vertellen. Vertel ook zeker waarom je doet wat je doet. Zo geef je karakter aan je bedrijf en geef je een potentiële klant een reden om specifiek voor jou te kiezen.

Duik in je Google analytics

Google Analytics is echt een goudmijn als je je website wilt verbeteren. In Google Analytics kun je enorm veel statistieken zien, maar om het simpel te houden licht ik voor nu één belangrijke toe: je pagina’s met de meeste bezoekers. Weet je even niet wat voor content je moet maken om jouw doelgroep aan te trekken? Kijk dan terug welke pagina’s op je website het meest bezocht zijn en maak meer van dat soort content. Door regelmatig naar je statistieken te kijken, leer je steeds beter welke content wel of juist niet werkt voor jouw doelgroep.

2. SEO

Met SEO kun je jouw online zichtbaarheid blijvend verbeteren. Goede SEO blijft voor je werken. Als je nu tijd en moeite steekt in het SEO-proof maken van je website, blijft dat je op de lange termijn resultaten opleveren. Met deze stappen geef je een boost aan jouw posities in Google.

Doe een zoekwoordonderzoek

De juiste zoekwoorden zijn de basis voor elke SEO-strategie. Met een zoekwoordonderzoek kun je achterhalen welke zoekwoorden relevant zijn en voor welke termen je de grootste kans hebt om ook daadwerkelijk hoog te scoren. Een tijdje terug schreef ik een uitgebreid stappenplan voor het bepalen van de juiste zoekwoorden.

Meer weten over hoe je een tekst optimaliseert voor Google? Download dan de gratis SEO cheat sheet!

Bekijk je posities en verbeter je teksten

In Google Search Console kun je precies zien voor welke zoekwoorden jouw website gevonden wordt én wat de gemiddelde posities is. Zijn er zoekwoorden waarvoor je al in de top 10 wordt gevonden? Je kunt deze posities verder verhogen (en zo de kans op klikken vergroten) door de teksten nog beter te optimaliseren. Kijk ook zeker naar de pagina’s waarmee je net niet in de top 10 wordt gevonden. Door deze pagina’s beter te optimaliseren, kun je zorgen dat je wél in die top 10 belandt en zo een heel stuk meer bezoekers naar je website aantrekken. 

Update je oude blogs

Google houdt van content die up-to-date is. Daarom is het slim om zo nu en dan je oude blogs bij te werken. Door de volgende punten te verbeteren in je blogs, zorg je dat ze steeds beter gaan scoren in Google:

  1. Ga na of alle informatie nog relevant is en werk deze zo nodig bij. 
  2. Vertelt je blogartikel het complete plaatje? Voeg zo mogelijk nog wat extra (relevante) informatie toe
  3. Bedenk voor welke zoekwoorden je wilt dat je blog wordt gevonden en optimaliseer je blog voor Google
  4. Voeg waar dat relevant is links toe naar andere pagina’s op je website

3. Social media

Met social media kun je een groot publiek bereiken en meer bezoekers voor je website aantrekken. Dat het handig is om regelmatig te blijven posten wist je natuurlijk al lang. Maar er zijn ook nog wat andere dingen die je kunt doen om je impact op social media te vergroten. Ik zet ze voor je op een rijtje. 

Verbeter je bio

Een goede bio maakt duidelijk wie je bent, wat je doet en wie je helpt. Sluit af met een call-to-action om het meeste uit je bio te halen. 

Doe een hashtag onderzoek

Creëer setjes met een mix van kleine, medium en grote hashtags. Als je hier nu even tijd in steekt, bespaart je dit zeeën van tijd op de lange termijn. Door de juiste hashtags te gebruiken bereik je een groter publiek en kun je jouw bereik laten groeien. 

Update je profielfoto

Hoe lang is het geleden dat je je profielfoto hebt veranderd? Door langere tijd dezelfde profielfoto aan te houden, zorg je voor herkenning. Maar door je foto zo nu en dan te veranderen houd je je account fris en up-to-date. Een goede vuistregel is om je profielfoto elke 3 à 4 maanden te updaten. 

Update je story highlights

In je story highlights kun je je beste en meest relevante stories opslaan, zodat mensen ze altijd terug kunnen kijken. Nieuwe stories opslaan in de highlights is iets wat er vaak bij inschiet. Daarom is het een goed idee om je highlights eens na te lopen en ze bij te werken. 

Maak een landingspagina voor in je bio

Zolang je nog geen 10.000 volgers hebt, zul je het op Instagram moeten doen met slechts één mogelijkheid om mensen naar je website te sturen: je link in bio. Je kunt hier natuurlijk je homepage in zetten, maar het is beter om je volgers meteen naar een meer relevante pagina te gebruiken. Een goede manier om dit op te lossen, is met een speciale landingspagina op Instagram. Op deze pagina kun je linken naar alle relevante pagina’s waarnaar je je Instagram volgers wilt verwijzen. Dit is bijvoorbeeld mijn Instagram-landingspagina.

4. Overig

De volgende tips zijn wellicht wat algemener, maar zeker niet minder belangrijk om impact te maken. 

Werk je ‘Google Mijn Bedrijf’ pagina bij

Als iemand jouw bedrijf zoekt via Google, krijgt diegene als eerste je Google Mijn Bedrijf pagina te zien. Daarom is het belangrijk om deze zo in te richten dat je een goede eerste indruk maakt. Dat doe je als volgt:

  • Controleer de informatie. Klopt alles nog? Werk je informatie zo nodig bij.
  • Werk je beschrijving bij. Is de beschrijving van je bedrijf nog relevant of kun je deze misschien nog verbeteren?
  • Vraag om reviews. Via de app van Google Mijn Bedrijf kun je een link doorsturen waarin je om reviews vraagt. Wanneer jij een aantal goede Google-reviews hebt, zorgt dat meteen voor een goede eerste indruk. 

Vraag tevreden klanten om reviews

We gaan nog even door op het vorige puntje, want goede reviews zijn altijd handig. Zodra je een aantal goede reviews hebt verzameld, kun je deze delen op bijvoorbeeld je website of je social media kanalen. 

Leer je doelgroep beter kennen

Je haalt het meeste uit je online marketing als je je doelgroep precies op de juiste manier aanspreekt. Als je weet tegen welke problemen je potentiële klant aanloopt en welke doelen hij of zij wilt bereiken. Hoe beter je je doelgroep kent, hoe effectiever je je marketing kunt inzetten. Daarom is het altijd een goed idee om je doelgroep beter te leren kennen. Dit kun je doen door je huidige klanten wat vragen te stellen, maar bijvoorbeeld ook door via social media om input te vragen.

Scroll naar top

De deuren van de cursus zijn tijdelijk gesloten. Vul hieronder je gegevens in om je aan te melden voor de wachtlijst:

Bijna klaar!

Vul hieronder je naam en e-mailadres in om toegang te krijgen tot de cursus:

Pinterest templates voorbeeld

Download jouw Pinterest templates

SEO Quickstart Guide

Boost jouw vindbaarheid in Google

Blog guide

5 stappen voor een succesvolle blog

Kickstart Jouw Blog - Wachtlijst

Vul hieronder jouw gegevens in om je aan te melden

Gratis download

Voortaan altijd ijzersterke blogs publiceren?

Vul hieronder jouw gegevens in en download de gratis Blog Checklist!

Gratis download

Jouw plekje in Google claimen?

Vul hieronder jouw gegevens in en download jouw gratis SEO Cheat Sheet!