“SEO teksten schrijven, dat betekent toch dat je een tekst volpropt met zoekwoorden?”
Deze hoor ik nog regelmatig. Niet zo gek, want vroeger was dat inderdaad hoe het werkte. Wilde je hoger in Google staan, dan kon je gewoon je teksten te pas en te onpas volgooien met een zoekwoord. Je kocht er e nog een paar linkjes bij en ta-dah, je nummer één positie was binnen.
Gelukkig zijn de tijden veranderd en is Google veel slimmer geworden. De oude SEO-hacks zijn achterhaald en worden zelfs bestraft. SEO draait tegenwoordig vooral om kwaliteit, relevantie en autoriteit. Om een goede SEO tekst te schrijven is tegenwoordig veel meer nodig dan alleen wat zoekwoorden benoemen.
In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je teksten schrijft die hoog scoren in Google. Door alle stappen te volgen, weet jij precies wat ervoor nodig is om de allerbeste SEO content te maken en jouw plekje bovenaan in Google te veroveren.
Wat is SEO schrijven?
SEO schrijven houdt in dat jij een tekst schrijft die je zo insteekt dat hij hoog scoort in Google. Let op: het gaat er dus niet om dat je alleen schrijft voor Google. Google raakt niet geïnspireerd door je blogs, wordt geen klant en gaat je ook niet zomaar betalen voor jouw diensten. Schrijf altijd voor je bezoeker, niet voor een algoritme.
“Waar blijft het SEO-stukje dan?”, vraag je jezelf misschien af. SEO schrijven begint vooral met zorgen dat er zoveel mogelijk waarde voor jouw bezoeker in je tekst zit. Vervolgens wil je er ook voor zorgen dat Google snapt waar jouw tekst over gaat. Dat doe je door op slimme plaatsen gebruik te maken van zoekwoorden. Heel natuurlijk en heel subtiel. Op het blote oog zie je niet dat het een SEO-tekst is, maar Google snapt wél waar jouw tekst over gaat.
Klinkt ingewikkeld? In de praktijk valt het best mee. Door alle stappen in dit artikel te doorlopen weet je precies hoe je een SEO-proof tekst schrijft.
Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan en wil je je SEO teksten liever laten schrijven? Neem dan even contact op. Ik help je graag.
Waar moet een SEO-tekst aan voldoen?
Een SEO-tekst moet vooral zoveel mogelijk waarde bieden. Het doel van Google is heel simpel: de beste en meest relevante content voorschotelen aan zijn gebruikers. Die eerste positie in Google moet je dus echt verdienen. Om bovenaan in Google te komen, wil je zorgen dat jouw content beter, uitgebreider en relevanter is dan jouw concurrent.
Nog altijd spelen zoekwoorden een hele belangrijke rol bij het schrijven van een SEO-tekst. Waar het niet langer helpt om je tekst vol te proppen met zoveel mogelijk zoekwoorden, moet je ze nog wel degelijk gebruiken. Een goede SEO tekst bevat zoekwoorden op een aantal hele tactische plaatsen. Op die manier laat je aan Google weten waar je tekst over gaat.
Door slim gebruik te maken van zoekwoorden in je tekst, laat je aan Google weten voor welke zoekopdrachten jouw tekst relevant is. Wanneer jouw content voor die zoekopdrachten beter is dan die van je concurrenten, zou dat je zomaar eens een nummer één positie kunnen opleveren.
SEO teksten schrijven, hoe doe je dat?
Ben jij klaar om aan de slag te gaan en meer bezoekers naar je website te krijgen? Volg dan deze vijf stappen voor het schrijven van de perfecte SEO-tekst.
Stap 1. Kies een goed zoekwoord
Een SEO tekst schrijven heeft alleen zin als het zoekwoord de moeite waard is. Begin daarom met een zoekwoordonderzoek waarin je bepaalt op welk zoekwoord je jouw tekst wilt gaan richten.
Via tools als Ubersuggest (gratis) kun je achterhalen hoe vaak er maandelijks naar een zoekterm wordt gezocht. Je kunt verschillende termen invullen en krijgt ook aanbevelingen te zien voor andere gerelateerde zoekwoorden. Ook zie je meteen hoe sterk de concurrentie is. Het liefst wil je een zoekwoord dat relevant is voor jouw bedrijf, waar maandelijks veel op wordt gezocht en waarbij de concurrentie laag is.
In de praktijk blijkt dat wat moeilijker te zijn. Zoektermen waar veel naar gezocht wordt, hebben vaak ook sterke concurrentie. Soms zul je daarom wat concessies moeten doen en kiezen voor een zoekterm waar wat minder naar wordt gezocht, maar die wél heel relevant is voor jouw bedrijf en niet al te veel concurrentie heeft.
Meer weten over hoe je een goed zoekwoord uitkiest? In dit artikel leg ik stap voor stap uit hoe je een zoekwoordonderzoek doet.
Stap 2. Onderzoek de concurrentie
Bovenaan scoren in Google is heel simpel: je wilt dat jouw content beter is dan alle andere content over het onderwerp. Bekijk daarom voordat je begint hoe sterk de concurrentie is.
Zie je bovenaan in de zoekresultaten vooral een paar hele grote bedrijven waar je nooit mee kunt concurreren? Dan heeft het weinig zin om de strijd aan te gaan en kun je beter voor een wat makkelijker zoekwoord met wat minder concurrentie kiezen.
Zijn de topposities in Google in handen van wat kleinere bedrijven? Dan is het zeker de moeite waard om in te zetten voor die zoekterm en kun je je concurrentie onderzoek voortzetten.
Klik de eerste (organische) zoekresultaten eens aan om te zien wat voor content er op dit moment goed scoort voor het zoekwoord dat jij hebt gekozen. Hoe lang zijn de artikelen? Welke subonderwerpen worden aangehaald? Hoe is de tekst ingestoken?
De content die op dit moment goed scoort is een goede indicator van wat er voor jou voor nodig is om bovenaan in Google te komen. Staan er bijvoorbeeld vooral hele lange artikelen op de eerste pagina? Dan zul je zelf ook een lang artikel moeten schrijven om gevonden te worden. Je kunt de subonderwerpen gebruiken als inspiratie voor de informatie die je in je eigen content kunt laten terugkomen.
Stap 3. Verplaats je in je doelgroep
Je las het al aan het begin van dit artikel: een goede SEO tekst is niet geschreven voor Google, maar voor de bezoeker. Daarom is het belangrijk om voordat je begint met schrijven goed na te denken over wat jouw doelgroep precies wil lezen.
Stel je jouw lezer voor op het moment dat hij jouw gekozen zoekwoord intypt in Google. Welke informatie hoopt hij te vinden? Met welke vragen zou hij zitten? Wat worden zijn volgende stappen?
Denk hier goed over na, want dit wordt de basis van je tekst. Een goede SEO tekst schrijven, draait om zoveel mogelijk waarde leveren aan jouw bezoeker. Door goed na te denken over wat jouw bezoeker wil, zorg je dat je straks de juiste waarde in jouw tekst stopt.
Stap 4. Schrijven maar
Als je de vorige stappen hebt doorlopen, heb je al grofweg een idee van hoe jouw artikel er ongeveer uit komt te zien. Je weet wat het onderwerp wordt, hoe lang de tekst moet worden en hebt al wat ideeën voor subonderwerpen en vragen die je kunt gaan beantwoorden. In deze stap gaan we al deze informatie omvormen tot een echte tekst.
Begin met de structuur. Schrijf de subonderwerpen en vragen op die je wilt gaan behandelen in je artikel en maak op basis hiervan een logische opbouw voor je tekst. Je kunt hiervoor gewoon een opsomming maken. Zet onder elk punt ook alvast heel kort wat je precies wilt gaan spreken.
Met een duidelijke structuur, bouw je alvast een geraamte voor je artikel. Het artikel krijgt alvast wat vorm. Hierdoor wordt het schrijven stukken makkelijker en houd je je tekst overzichtelijk.
Nu je de opbouw hebt, kun je de bijbehorende informatie gaan invullen. Het is in deze stap belangrijk dat je gewoon vrijuit schrijft. Je wilt je tekst zo snel mogelijk helemaal op papier hebben. Schrappen en bijschaven kan altijd nog.
Vervorm je onderwerpen naar subkoppen en schrijf de bijbehorende alinea’s. Schrijf vervolgens een pakkende introductie en voeg aan het einde van je tekst een call to action toe. Ziezo, de basis van jouw SEO-tekst staat op papier.
Tip: in dit artikel lees je hoe je een scherpe call to action schrijft.
Zoals je ziet, hebben we tijdens het schrijven nog helemaal niets met zoekwoorden gedaan. Dat is een bewuste keuze. Door je tijdens het schrijven van je eerste versie nog niet bezig te houden met zoekwoorden, maar je vooral te richten op waarde, zorg je dat je de best mogelijke tekst voor je bezoeker schrijft.
Stap 5. Maak je tekst SEO proof
Nu je een goed artikel klaar hebt staan, is het tijd om er een SEO-sausje overheen te gooien. Zoals je eerder las, draait het er bij SEO om dat je zoekwoorden heel subtiel op tactische plaatsen in je tekst verwerkt. In deze stap leer je wat deze tactische plaatsen zijn.
Wanneer het algoritme van Google zijn weg baant door jouw website, kijkt het specifiek naar een aantal plaatsen om te bepalen waar jouw tekst over gaat. In principe leest het algoritme je hele tekst, maar om te begrijpen wat belangrijk is, krijgen sommige plaatsen nét wat meer waarde mee. Je raadt het al: dat is precies waar jij je zoekwoord wilt verwerken.
Titels en koppen
Je titel is niet alleen de eerste plaats waar Google kijkt om te achterhalen waar jouw tekst over gaat, maar ook voor je bezoeker leest als eerste je titel. Mega belangrijk dus. Zorg daarom dat jouw zoekwoord in je titel staat, het liefst aan het begin. Kijk maar eens naar de titel van dit artikel. Drie keer raden welk zoekwoord ik hier gekozen heb!
Een vuistregel op het gebied van SEO is: hoe eerder hoe beter. De woorden aan het begin van je tekst én aan het begin van je titels krijgen de meeste relevantiewaarde mee vanuit het algoritme van Google.
Een goede titel schrijven gaat verder dan alleen een zoekwoord benoemen. Je wilt dat je titel ook pakkend genoeg is. Dat is hoe je mensen overtuigt om je tekst ook daadwerkelijk te lezen.
Niet alleen de titel van je tekst, maar ook de subkoppen spelen een belangrijke rol. Met je tussenkoppen geef je zowel aan Google als aan je bezoeker aan welke informatie er allemaal in je tekst staat. Kies daarom voor relevante tussenkoppen die duidelijk omschrijven waar je tekst over gaat. Verwerk als het uitkomt ook je zoekwoord in één of meerdere subkoppen.
Afbeeldingen
De afbeeldingen in je tekst zijn een hele goede manier om je zoekwoord (en meerdere variaties erop) toe te voegen aan je tekst, zonder dat het voor je lezer storend wordt. Zorg daarom dat je je afbeeldingen goed optimaliseert.
Je kunt op verschillende plaatsen een zoekwoord toevoegen aan je afbeelding. Begin met de bestandsnaam. Je ziet vaak dat mensen een afbeelding met een naam als DSC_00582.jpg uploaden naar hun website. Daarmee mis je een kans om aan Google duidelijk te maken waar jouw tekst om gaat. Geef je afbeelding altijd een relevante bestandsnaam voordat je hem uploadt, het liefst met je zoekwoord erin.
Ook na het uploaden zijn er dingen die je kunt doen om je afbeeldingen goed te optimaliseren. Zo heeft de afbeelding altijd een titel en een alt-tekst. De alt-tekst is wat er komt te staan wanneer er iets mis is waardoor de afbeelding niet weergegeven kan worden. Bezoekers zien hem niet, maar de alt-tekst staat wel degelijk in de code. Google leest hem dus wel. Voeg daarom ook in de alt-tekst je zoekwoord of een andere relevante term.
Tip: wil je meerdere afbeeldingen in je artikel verwerken? Gebruik dan niet steeds exact dezelfde titel en alt-tekst, maar zet er andere relevante woorden neer. Bijvoorbeeld synoniemen van je zoekwoord of iets anders dat bij je artikel past.
Je URL
De URL van je pagina is een hele sterke indicator om aan Google te laten weten wat het onderwerp van je tekst is. Verwerk je zoekwoord hier zo precies mogelijk in. Zolang dat ook relevant is voor je bezoeker natuurlijk.
Kijk maar eens naar de URL van dit artikel. Die is heel concreet gericht op de zoektermen waarvoor ik deze tekst heb geoptimaliseerd. Net als bij de titels geldt ook bij de URL: hoe eerder hoe beter. Heb je een langere URL, plaats dan je zoekwoord zover mogelijk vooraan.
De meta-omschrijving
Voordat we verdergaan, plakken we er een kort lesje SEO-begrippen tussendoor. Wat is de meta-omschrijving? De zoekresultaten in Google bestaan uit drie delen. Eerst zie je in het blauw de titel staan. Daaronder staat een URL. En daaronder staat een omschrijving. Dat laatste is de meta-omschrijving.
Het doel van de meta-omschrijving is zorgen dat zoekers op jouw zoekresultaat klikken – en niet die van je concurrent. Een goede meta-omschrijving moet daarom pakkend en overtuigend zijn. En als het even kan, staat ook je zoekwoord erin.
Google toont de woorden die gebruikt zijn in de zoekopdracht dikgedrukt in de meta-omschrijving. Door de juiste woorden te gebruiken, zorg je dat jouw beschrijving nét wat meer opvalt. En dat kan precies het verschil zijn tussen iemand die op jouw website klikt of toch kiest voor het resultaat boven of onder dat van jou.
Je tekst
Naast alle slimme plaatsen om zoekwoorden toe te voegen aan je tekst, mag je de tekst zelf ook zeker niet vergeten. Het mag dan niet meer helemaal van deze tijd zijn om je tekst vol te stoppen met zoekwoorden, het werkt juist wél goed als je het zoekwoord een paar keer benoemd.
Loop je tekst eens na en probeer zo nu en dan het zoekwoord te verwerken. Ook hier geldt: hoe eerder hoe beter. Probeer je zoekwoord – als dat relevant is – te verwerken in je introductie om het zoveel mogelijk waarde mee te geven.
Gebruik ook zo nu en dan een synoniem van je zoekwoord. Of misschien kun je de meervoudsvorm ergens in verwerken. Niet alleen vergroot je zo de relevantie van je tekst, je zorgt zo ook dat je tekst gevonden kan worden voor zoektermen die nét wat afwijken van jouw gekozen zoekwoord.
Linkjes
Tot nu toe gingen alle stappen over hoe je kunt zorgen dat de tekst die je schrijft goed scoort in Google. Deze stap is nét een beetje anders. Door linkjes toe te voegen, zorg je juist dat andere pagina’s op jouw website een kleine boost krijgen. Wanneer je linkt naar een andere pagina op je website, geef je een stukje SEO-waarde mee aan die pagina. Je vergroot de autoriteit van die pagina, waardoor hij wat beter kan gaan scoren in Google. In dit artikel lees je meer over hoe interne links werken.
Plaats links niet zomaar in je tekst, maar let goed op de woorden waar je de link op zet. Met de woorden waar de link op staat, geef je een stukje relevantie mee aan de pagina waar je naar linkt. Maak daar slim gebruik van.
Naast interne links, kun je ook externe links (naar andere websites) toevoegen aan je artikel. Wees vooral niet bang om op waarde weg te geven, maar kies je externe links wel zorgvuldig. Kijk vooral naar wat handig is voor je bezoeker. Zo heb ik het in mijn artikelen soms over SEO-tools. Door ook even een linkje toe te voegen naar de website van die tool, maak ik het makkelijk voor lezers om er meer over te weten te komen.
Stap 6. Publiceren en promoten
Je tekst is af en helemaal SEO-proof. Je bent bijna klaar om je artikel te publiceren. Doe voordat je je artikel online plaatst nog een laatste check.
Lees je tekst nog een keer goed door en vraag jezelf af: ‘Is dit het beste artikel dat ik over dit onderwerp kan schrijven?’ Bekijk ook kritisch of jouw tekst echt beter is dan de artikelen die nu op de eerste pagina van Google staan. Is dat nog niet het geval? Maak je tekst dan nog net wat beter.
Lees je tekst voordat je hem publiceert nog één keer goed door en check of je tekst goed loopt. Controleer ook de grammatica nog een keer goed. Kijk ook eens naar het live voorbeeld van je tekst. Staan al je afbeeldingen goed? Zijn er nog te lange lappen tekst die je kunt opdelen?
Check, check, dubbelcheck. Als alles goed staat, kun je jouw SEO-tekst publiceren. Vervolgens komt het afwachten. Verwacht vooral nog niet dat jouw pagina meteen bovenaan in Google staat. Dat kan even duren. Sowieso een paar dagen, maar soms ook een paar maanden.
Om alvast een kleine boost aan je pagina toe te voegen, kun je vanuit een aantal oude artikelen linken naar je nieuwe pagina. Scroll eens door je oude blogs heen en bedenk je waar het logisch is om een linkje toe te voegen. Door alvast wat interne links op te bouwen, geef je je nieuwe pagina net wat meer waarde mee, wat gunstig kan uitpakken voor je Google posities.
Je kunt natuurlijk gaan zitten afwachten tot het algoritme van Google jouw tekst oppikt en hopelijk een beetje hoog in de zoekresultaten zet. Maar je kunt ook actief aan de slag gaan om te zorgen dat mensen je tekst nu ook al te zien krijgen.
Wil je je tekst nu alvast onder de aandacht brengen? Dan kun je je artikel natuurlijk ook alvast delen op social media, een mailing over je blog uitsturen naar je e-maillijst of je content delen via Pinterest.
Heb je alle stappen in dit artikel doorlopen? Dan heb jij nu een knettergoede SEO-tekst online staan. Congrats! Door regelmatig nieuwe SEO content toe te voegen aan je tekst, vergroot je jouw aanwezigheid in Google en zorg je dat naar verloop van tijd steeds meer mensen hun weg naar jouw website weten te vinden.
Wil je een handig overzicht waarin je de belangrijkste onderdelen van een goede SEO-tekst nog eens op een rijtje ziet? Download dan het gratis SEO Cheat Sheet!