fbpx
seo tips voor bloggers

10 SEO tips voor bloggers

Krijgt je blog niet zoveel lezers als je graag zou willen? Wil je je blogs beter vindbaar maken in Google, maar weet je niet waar je moet beginnen? 

Deze 10 SEO-tips voor bloggers helpen je om jouw blog te optimaliseren voor Google en aan de lopende band nieuwe bezoekers aan te trekken. Zo staat niets je meer in de weg om van jouw blog een daverend succes te maken. 

1. Begrijp wat SEO is 

De eerste stap om hoger in Google te komen is begrijpen wat SEO is en hoe het werkt. SEO staat voor search engine optimization. Of gewoon in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. SEO is het proces van het optimaliseren van je website en content om hoger te scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). 

2. Schrijf eerst voor je publiek

De nummer één regel van SEO is om eerst voor je publiek te schrijven en daarna voor zoekmachines. Dat betekent inhoud maken die interessant, informatief en boeiend is. Als je dat kunt, dan ben je goed op weg om hoger in de zoekresultaten te komen.

Het is niet genoeg om alleen de juiste trefwoorden te gebruiken; het is ook belangrijk om je te richten op het maken van kwalitatief goede inhoud die lezers aanspreekt en iets van waarde biedt. Als je inhoud niet interessant of nuttig is, zullen bezoekers niet lang op je pagina blijven, wat een negatieve invloed kan hebben op je positie in zoekmachines.

​3. Doe een zoekwoordonderzoek 

Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om een zoekwoordenonderzoek te doen. Dit helpt je te bepalen op welke zoektermen je je moet richten in je blogbericht. Er zijn een paar verschillende manieren om zoekwoordenonderzoek te doen, maar mijn persoonlijke favoriet is het gebruik van SE Ranking (betaald) of Ubersuggest (gratis). 

Lees hier meer over hoe je een zoekwoordonderzoek doet

4. Optimaliseer je title tags

Je title tags zijn een van de belangrijkste delen van je webpagina als het gaat om SEO. De title tag is de tekst die verschijnt in de zoekmachine resultaten pagina’s (SERP’s) wanneer iemand zoekt naar een zoekwoord. Verwerk je belangrijkste zoekwoord in de title tag. Wanneer iemand naar deze term zoekt, wordt het dikgedrukt weergegeven: zo valt jouw site extra op in de zoekresultaten. Houd je title tag maximaal 60 tekens lang, zodat hij niet wordt afgekapt in de SERP’s. 

Voorbeeld zoekresultaat in Google
Voorbeeld van een title tag en meta description, inclusief dikgedrukte zoekwoorden

5. Optimaliseer je meta beschrijvingen 

Je meta beschrijvingen zijn een ander belangrijk deel van uw pagina voor SEO. Je meta description is de korte beschrijving die onder je title tag in de SERPs verschijnt. Net als je title tag, wil je ervoor zorgen dat je je zoekwoord opneemt in je meta description. Ook hier wordt het namelijk dikgedrukt. Zorg dat je meta beschrijving onder de 160 tekens blijft. Zo voorkom je dat hij wordt afgekapt. 

Klinken woorden als title tags en meta descriptions je wat vreemd in de oren? Klik hier voor een complete SEO-begrippenlijst. 

6. Optimaliseer je koppen 

De koppen op je pagina zijn een hele belangrijke plek om je zoekwoord te verwerken. Om te bepalen waar jouw pagina over gaat, kijkt Google namelijk naar je titel en tussenkoppen. 

Tussenkoppen helpen Google te begrijpen waar je tekst over gaat en maken je tekst meteen makkelijker leesbaar. Gebruik verschillende heading-tags (H1, H2, H3, etc.) om je inhoud te organiseren. 

7. Optimaliseer je afbeeldingen 

Afbeeldingen helpen je blogpost er leuker uit te zien en dragen meteen bij aan je posities in Google. Wist je dat je zelfs je zoekwoorden kwijt kunt in je afbeeldingen? Dat doe je door je gekozen zoekwoord te gebruiken in de bestandsnamen en alt-tekst van je beelden. Zo maak je aan Google duidelijk waar de afbeeldingen over gaan. 

8. Link naar andere relevante berichten op je blog

Door te linken naar andere pagina’s en berichten op je blog, laat je aan Google zien hoe de verschillende pagina’s samenhangen. Ook geef je SEO-waarde (ook wel link juice genoemd) door aan de pagina’s waar je naar linkt. Je geeft deze pagina’s zo een kleine boost in de zoekresultaten. 

9. Optimaliseer voor mobiele apparaten

Steeds meer mensen surfen over het internet via hun smartphone. Google beloont websites die goed werken op mobiele apparaten met hogere posities in de zoekresultaten voor mobiele zoekopdrachten. Optimaliseer je teksten daarom voor mobiel en verklein je afbeeldingen, zodat je blog snel laadt. 

10. Verwerk je zoekwoord in de URL van je blog

Nog een prominente plek waar het algoritme van Google naar kijkt om te begrijpen waar je blog over gaat, is de URL. Houd je URL kort en gebruik er beschrijvende woorden in. Dus niet ‘blog-345’ maar ‘seo-tips-voor-bloggers’. 

Door deze eenvoudige tips voor optimalisatie voor SEO op te volgen, verbeter je de zichtbaarheid van je blogberichten. Zo wordt de kans stukken groter dat jouw blog bovenaan de zoekresultaten verschijnt wanneer potentiële klanten zoeken naar onderwerpen waar jij over schrijft.

Download gratis

100+ headline formules voor blogs & mailings