The post 3 nieuwe SEO-tools die ik het afgelopen jaar ben gaan gebruiken – (en één waar ik mee ben gestopt) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Door allerlei verschillende tools te proberen – en er ook weer mee te stoppen als ik het niks vindt – schaaf ik mijn toolset steeds wat bij, zodat ik klanten kan helpen de allerbeste resultaten te behalen. En zodat jij níét alles hoeft te proberen, maar gewoon meteen de allerbeste kunt uitproberen.
In dit artikel deel ik over 3 SEO-tools waar ik het afgelopen jaar fan van werd – en die ik inmiddels dagelijks gebruik. Ook vertel ik je met welke tool ik ben gestopt, maar waarom jij dat niet per se zou moeten doen.
Lees je mee?
Laten we beginnen met the good stuff. De tools die ik sinds afgelopen jaar dagelijks gebruik. Komen ze…
Als je één tool zou moeten kiezen om je SEO naar een hoger niveau te tillen, ga dan voor SE Ranking. Deze tool kan namelijk ontzettend veel en heeft alles wat je nodig hebt voor je dagelijkse SEO-research.
Met SE Ranking kun je:
Daarnaast kun je er nog veel meer mee, maar in bovenstaand rijtje vind je de functies die ik zelf het meest gebruik.
Meer weten over hoe SE Ranking precies werkt? In dit artikel ga ik er nog veel verder op in.
Er zit eigenlijk maar één nadeel aan deze tool: er is geen gratis versie van beschikbaar. Laat je daar echter niet door afschrikken, want voor een SEO-tool is SE Ranking best voordelig. Het goedkoopste pakket – wat genoeg is voor de meeste kleine bedrijven – kost je zo’n €14,- per maand. Via deze link kun je SE Ranking 14 dagen gratis uitproberen.
Surfer SEO helpt je om je teksten perfect te optimaliseren dankzij de kracht van artificial intelligence. De tool doet het volgende: wanneer jij een zoekwoord intikt, scant Surfer SEO de top 10 zoekresultaten voor dat zoekwoord. Op basis daarvan krijg jij te zien aan welke richtlijnen jouw tekst moet voldoen om goed te scoren in Google.
Zo krijg je bijvoorbeeld suggesties te zien voor:
Je kunt Surfer SEO gebruiken bij het schrijven van nieuwe teksten, maar je kunt er ook bestaande pagina’s op je website mee scannen. Vervolgens krijg je suggesties te zien waarmee je de positie van die pagina kunt verbeteren. Ook kun je de tool gebruiken om onderwerpen te genereren of zoekwoorden te checken.
Hoewel ik me vaak niet 100% aan de suggesties van Surfer SEO hou, vind ik het wel een hele fijne tool om mijn teksten beter te optimaliseren. Wil jij serieus aan de slag met SEO? Dan is Surfer SEO beslist een tool om uit te proberen.
Moet ik binnenkort een nieuw vak kiezen? Met een tool als Frase.io zou dat zomaar eens kunnen. De tool doet voor een deel hetzelfde als Surfer SEO: het scant de zoekresultaten en geeft advies over hoe jij jouw tekst kunt optimaliseren.
Toch werkt Frase.io net wat anders. Want waar Surfer SEO meer op de specifieke woorden zit, kun je met Frase.io juist heel makkelijk een outline voor je tekst maken. De tool scant het internet om te achterhalen wat er over een onderwerp wordt gezegd én welke vragen mensen online stellen. Deze info is superhandig als je een allesomvattend artikel wilt schrijven.
En Frase.io gaat nog een stapje verder. Je kunt de tool namelijk niet alleen gebruiken in de researchfase van een artikel, maar ook bij het schrijven zelf. De tool bevat namelijk een artificial intelligence-functie die zelf stukken van een tekst schrijft.
Een hele tekst laten schrijven door Frase.io is nog wat te hoog gegrepen. Wel kan de tool een definitie geven, een vraag beantwoorden of een intro schrijven. De kwaliteit? Die is best aardig. Er is nog veel verbetering mogelijk, maar eerlijk gezegd was ik aardig verbaasd over waar de technologie vandaag de dat toe in staat is.
Toch denk ik dat AI-tools als Frase.io echte tekstschrijvers niet zo snel zullen vervangen. Toegegeven, de tool kan een aardig stukje tekst produceren. Maar het mist de persoonlijkheid die je zélf in een tekst kunt stoppen. Gebruik de AI-functies daarom alleen als ondersteuning, maar laat het niet het échte schrijven overnemen.
Het afgelopen jaar ontdekte ik veel nieuwe SEO-tools. Ook heb ik afscheid genomen van een tool waar ik altijd heel fan van was: Ubersuggest. De reden? SE Ranking doet ongeveer hetzelfde als Ubersuggest. Maar dan sneller, beter, duidelijker en uitgebreider. Ik heb Ubersuggest dus vervangen door een beter alternatief.
Toch zou ik Ubersuggest nog altijd aanraden. Het grote voordeel van deze tool is namelijk dat hij voor een deel gratis te gebruiken is. Ubersuggest is een van de weinige tools waarmee je gratis het zoekvolume van een zoekterm kunt achterhalen. Daarom is de tool ideaal voor iedereen die zijn eerste stappen met zoekwoordonderzoek wil zetten.
Je kunt Ubersuggest gebruiken om maximaal 3 zoekwoorden per dag te onderzoeken.
En kom je er nadat je Ubersuggest een tijdje gebruikt dat je een stapje verder wilt gaan met je zoekwoordonderzoek? Dan kun je altijd nog overstappen op een uitgebreidere tool als SE Ranking.
Welke SEO Tools gebruik jij het meest?
Disclaimer: dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je de software aanschaft via een van deze links, krijg ik daar een klein percentage over. Jou kost het niets extra’s. Soms krijg je zelfs een bonus, zoals een langere proefperiode.
The post 3 nieuwe SEO-tools die ik het afgelopen jaar ben gaan gebruiken – (en één waar ik mee ben gestopt) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>5 redenen waarom jouw SEO-strategie nog niet werkt Lees verder »
The post 5 redenen waarom jouw SEO-strategie nog niet werkt appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>‘Laat die topposities in Google – en daarmee massa’s websitebezoekers – maar komen!’ denk je. Toch schopt je website het niet verder dan de tweede pagina in Google. Oftewel: niemandsland. Ga maar na, wat was de laatste keer dat jij op de tweede pagina van Google keek? Ik kan het me niet meer herinneren.
Zolang je op de tweede pagina blijft hangen, krijg je weinig organische bezoekers, conversies en sales op je website. Daarom moet er zo snel mogelijk iets veranderen.
Maar wat?
In dit artikel lees je 5 redenen die verklaren waarom jouw SEO-strategie nog niet helemaal goed werkt.
Back in the day keek Google nog vooral naar hoe vaak een zoekwoord letterlijk in je tekst voorkwam om te bepalen waar jouw pagina over gaat. Tegenwoordig ligt dat een stuk complexer.
Het algoritme van Google wordt elke dag slimmer. Er spelen steeds meer factoren mee. Zo kijkt Google bijvoorbeeld niet meer alleen naar een specifieke pagina, maar naar je volledige website.
Stel, jij schrijft veel over personal branding. Als je een nieuw artikel over dat onderwerp publiceert, zal dat over het algemeen beter ranken dan een vergelijkbaar artikel op een website over autobanden. Het onderwerp van het artikel is dan misschien hetzelfde, maar een website met meer artikelen over hetzelfde onderwerp is veel relevanter.
Daarbovenop: als jij veel over een specifiek onderwerp schrijft – zoals personal branding dus – rank je op veel verschillende zoektermen die met dit onderwerp te maken hebben. Door je te focussen op een klein aantal hoofdonderwerpen kun jij voor deze onderwerpen een prominenten positie in de zoekmachines claimen.
Wil je SEO écht profi aanpakken? Maak dan gebruik van content clusters.
Content clusters bundelen de content over een bepaald onderwerp. Het begint met een zogenaamd pillar artikel. Dat is een mega-uitgebreid artikel (ook wel een monsterblog genoemd) over een onderwerp dat belangrijk is voor jouw bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld pillar artikelen schrijven over de hoofdonderwerpen van je blog.
Als aanvulling op je pillar artikelen schrijf je losse blogs waarin je de verschillende onderwerpen die je aantipt in je pillar artikel verder uitlicht. Plaats in al deze aanvullende blog een linkje naar je pillar artikel.
Er zijn meerdere redenen waarom deze SEO-strategie zo sterk is:
In de – not so – good old days kwamen marketeers er nog mee weg om slechte content te publiceren. Als het zoekwoord er maar genoeg in voor kwam, scoorde het toch wel in Google.
Tegenwoordig is het een stukje moeilijker. Je moet vandaag de dag van goede huize komen om hoog te scoren in Google. Zoekmachines hebben één doel: gebruikers het beste resultaat voor hun zoekopdracht voorschotelen. Zorg daarom dat jouw content de allerbeste is.
De hoeveelheid content die vandaag de dag de wereld in wordt geslingerd is enorm. Ga maar na… Ik schrijf dit artikel om 10:20 uur op een donderdagochtend. Deze dag zijn er al 3.560.140 blogs gepubliceerd. En het aantal loopt razendsnel op.
Dit cijfer is natuurlijk betrekkelijk, want het gaat over content over de hele wereld en over alle denkbare onderwerpen. Maar toch… het laat zien dat de concurrentie enorm is. Om lezers te verdienen kom je simpelweg niet meer weg met middelmatige content.
Investeer daarom in je SEO-strategie. Steek voldoende tijd, moeite en aandacht in jouw artikelen. Zodat jouw content de moeite waard is. En heb je zelf niet de tijd (of geen zin) om de allerbeste content te schrijven? Overweeg dan om hulp in te schakelen.
Krijg je wel bezoekers via Google, maar converteren ze nog niet naar leads of klanten? Dan heb ik goed nieuws voor je: het moeilijkste gedeelte zit erop. Chapeau voor jouw harde werk om je plekje in Google te claimen.
Maar met alleen bezoekers ben je er nog niet. Je hebt weinig aan bezoekers als er nooit een lead of klant uitkomt. Gelukkig is dit vrij makkelijk op te lossen: door je call-to-actions onder handen te nemen.
Kijk eens naar de call-to-actions onder pagina’s die op dit moment al organische bezoekers aantrekken. Sluit deze écht aan bij het artikel? En bij wat lezers nodig hebben?
Laten we het voorbeeld van personal branding er nog eens bij pakken. Stel, je schrijft een artikel over ‘wat is personal branding’. De gemiddelde lezer van dat artikel zit waarschijnlijk nog in de oriënterende fase. Het heeft dan weinig zin om onderaan je blog meteen een 1-op-1 traject van 2000 euro te promoten. Daar is je lezer nog niet klaar voor. Een gratis e-book met tips om je personal brand te verbeteren zal waarschijnlijk een stuk beter werken.
Ga daarom je belangrijkste call-to-actions eens na. Passen ze wel bij wat lezers nodig hebben? Of staat er überhaupt wel een call-to-action in? Zo niet, dan weet je wat je te doen staat!
We leven in een snelle wereld. Via een app vul je je boodschappen in en binnen 10 minuten staat er al een bezorger voor de deur. En met één druk op de knop heb je toegang tot alle video’s en series die je je maar wenst.
Super handig allemaal. Maar we worden er niet bepaald geduldiger van. Terwijl geduld juist zo belangrijk is als je aan de slag gaat met SEO. Je staat nu eenmaal niet van de ene op de andere dag bovenaan in Google. SEO heeft tijd nodig.
SEO is een strategie voor de lange termijn. Het duurt even voordat het werkt. Maar áls het dan eenmaal werkt, dan blijft het ook resultaten opleveren. Beat that Instagram, waar je posts na 24 uur naar de vergetelheid worden verbannen.
Houd je SEO-strategie minimaal een paar maanden vol. Geef het voldoende tijd om resultaat op te leveren. En werkt het dan nog steeds niet? Dan is er misschien wat anders aan de hand. Loop in dat geval de vijf punten in dit artikel nog eens na om te zien wat je kunt verbeteren.
Heb je ooit advertenties gedraaid via Facebook? Dan is het gebruikelijk om te beginnen met een testperiode. In deze periode van bijvoorbeeld 7 dagen geef je wat advertentiebudget uit om erachter te komen wie de advertentie liken, doorklikken naar het profiel of verder klikken naar de website. Op basis van deze gegevens beoordeelt Facebook aan welke mensen de advertentie het beste kan worden getoond.
SEO werkt op een vergelijkbare manier. Door verkeer naar je artikelen te sturen, help je het algoritme van Google om uit te vinden voor welke personen jouw content relevant is. Wanneer lezers langer op je website blijven hangen, kan dat meteen bijdragen aan je Google rankings. Google laat namelijk het liefst content zien die mensen waarderen.
Heb je een publiek? Bijvoorbeeld een e-mail lijst of social media? Promoot je content dan. Eerlijk is eerlijk: dit is misschien niet de allerbelangrijkste factor om hoger te ranken, maar het helpt wel. Daarbij: er zijn meer manieren om gratis bezoekers naar je website te krijgen dan alleen SEO. Maar daar gebruik van.
Welke van deze 5 redenen staat jouw topposities nog in de weg?
The post 5 redenen waarom jouw SEO-strategie nog niet werkt appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Long tail zoekwoorden: wat zijn dat & hoe gebruik je ze? Lees verder »
The post Long tail zoekwoorden: wat zijn dat & hoe gebruik je ze? appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Een long tail zoekwoord is een specifieke zoekterm die uit meerdere woorden bestaat. Een longtail zoekwoord kan voorkomen in de vorm van een vraag, maar ook een woordgroep die iets specifieks aanduidt.
Long tail zoekwoorden zijn dus wat langere zoektermen. Nog een kenmerk is dat long tail zoekwoorden vaak een relatief laag zoekvolume hebben. Oftewel: de exacte zoekterm wordt maandelijks relatief weinig ingetikt in Google.
Onderstaande grafiek laat het verschil tussen short tail en long tail zoekwoorden heel duidelijk zien:
(Bron: Semrush)
Long tail zoekwoorden hebben vaak weinig zoekverkeer. Er zijn maandelijks maar weinig mensen die een long tail zoekwoord precies intypen in Google. Waarom zou je er dan zoveel moeite in stoppen om te ranken voor zo’n niet-populair zoekwoord?
Een van de redenen om je te richten op long tail zoekwoorden, is dat er vaak weinig concurrentie op zit. In de meeste sectoren – er zijn uitzonderingen – is het knap lastig om hoog te scoren voor een zoekwoord waar maandelijks veel op wordt gezocht. Bij long tail zoekwoorden is dat een stuk makkelijker. Zeker wanneer jouw website nog niet zo lang bestaat of nog niet zoveel backlinks heeft, is het verstandig om voor de wat laagdrempeligere zoekwoorden te gaan.
Nog een voordeel van long tail zoekwoorden, is dat ze heel specifiek zijn. Door de juiste – specifieke – zoekwoorden te kiezen, kun je precies de juiste klanten aantrekken. Het conversieratio van long tail zoekwoorden daardoor gemiddeld een stuk hoger dan bij short tail zoekwoorden.
Waarschijnlijk trek je niet meteen honderden mensen aan met zo’n zoekwoord, maar de mensen die je aantrekt, passen waarschijnlijk wél heel goed bij jouw bedrijf. Zeker de moeite waard dus!
Vind je het tot nu toe nog wat vaag? Met een voorbeeld wordt het waarschijnlijk een stuk helderder. Stel, je verkoopt cursussen waarmee je moeders leert hoe ze zelf mooie foto’s van hun kroost kunnen maken.
Je kunt je dan richten op een algemeen zoekwoord als ‘fotografie’. De kans is echter heel klein dat je daar een positie op pagina één weet te bemachtigen. Daarbij zijn veel mensen die ‘fotografie’ zoeken waarschijnlijk niet op zoek naar een cursus kinderfotografie. Daarom wil je het wat specifieker maken.
Een zoekwoord als ‘kinderfotografie’ is al een stapje verder. Als jouw website al redelijk wat bekendheid heeft, kan het lonen om je hierop te richten. Maar wil je écht gebruik maken van de kracht van long tail zoekwoorden, dan zul je nog een stapje verder kunnen gaan.
Na wat research kom ik bijvoorbeeld uit bij termen als ‘welke sluitertijd gebruik je bij kinderen’ en ‘welke lens voor kinderfotografie’. Dit zijn hele specifieke, afgebakende termen waar letterlijk naar gezocht wordt. De kans dat je voor dit soort termen hoog scoort is groot en de zoekopdrachten passen perfect aan bij wat het bedrijf in dit voorbeeld aanbiedt.
Er zijn grofweg twee manieren waarop je long tail zoekwoorden kunt gebruiken in je content:
De vragen die je bovenin dit artikel ziet staan, zijn stuk voor stuk long tail zoekwoorden die ik vond via Google. Ik zou per vraag een los artikel kunnen schrijven. Maar dan zou ik tientallen korte artikelen over ongeveer hetzelfde onderwerp krijgen. Niet ideaal, want zo ontstaat de kans dat de verschillende artikelen met elkaar gaan concurreren. Daarbij scoren langere artikelen over het algemeen stukken beter in Google.
In plaats van meerdere korte artikelen, kies ik er dus voor om meerdere long tail zoekwoorden te verwerken in één artikel. Ik schrijf één uitgebreid artikel waarin ik de verschillende long tail keywords uitwerk als tussenkoppen. Zo kan ik met één artikel op meerdere specifieke zoektermen scoren.
Dankzij een update die Google eind 2020 doorvoerde, is het mogelijk om niet alleen met een tekst in zijn geheel, maar ook met een stukje van een tekst te scoren in Google. Daarom raad ik aan om je long tail keywords zoveel mogelijk te bundelen in langere artikelen.
Heb ik je enthousiast gekregen om aan de slag te gaan met long tail keywords? Yes, dan heb ik mijn doel met deze tekst bereikt. Ik kan me echter voorstellen dat je nog één vraag hebt voordat je ermee aan de slag kunt: ‘Hoe vind ik long tail zoekwoorden?’
Nou, dat doe je zo:
Ontdek long tail in 3 supersimpele stappen
En dat was hem al. Makkelijk hé? Op deze manier heb je binnen één minuut een mooi lijstje met langere zoekwoorden die je kunt gebruiken voor je artikel.
Ga jij voortaan gebruik maken van long tail zoekwoorden?
The post Long tail zoekwoorden: wat zijn dat & hoe gebruik je ze? appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Waarom Instagram niet je belangrijkste marketingkanaal zou moeten zijn Lees verder »
The post Waarom Instagram niet je belangrijkste marketingkanaal zou moeten zijn appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>De ene na de andere business coach raadt aan om elke dag te posten op Instagram, stories te delen, los te gaan met Reels en als het even kan ook Live te gaan.
En begrijp me niet verkeerd… consistent aanwezig zijn op Instagram kan supergoed helpen om een groot publiek te bereiken en je producten te verkopen.
Maar het is belangrijk dat je je realiseert: Instagram is niet van jou. Net als Facebook, TikTok, Twitter, Pinterest of waar je ook actief bent.
Weet je nog hoe Meta (toen nog gewoon Facebook) een paar weken geleden een enorme storing had, waardoor we de hele avond lang geen toegang hadden tot onze favo social media kanalen?
Er ontstond chaos. Menig ondernemer op Instagram raakte in paniek. De storing verpeste de lancering. Het is superhandig voor je bedrijf als je een groot bereik hebt op Instagram. Maar als er iets gebeurt met het platform, heb je er helemaal niets aan.
En dat is niet het enige.
De laatste jaren hoor je steeds meer ondernemers klagen over het algoritme van Instagram. Hoewel ze duizenden volgers hebben, bereiken ze er maar een paar honderd. Met een algoritme dat constant verandert, weet je nooit zeker of je je publiek in de toekomst nog wel kunt bereiken.
Tot zover mijn rant over waarom Instagram niet het beste marketingkanaal is. Want waar zou je focus dán moeten liggen?
Mijn advies: besteed vooral tijd aan duurzame content. Oftewel: content die voor lange tijd voor je blijft werken.
Een Instagram post wordt na zo’n 24 uur bedolven onder honderden andere posts. Bijna niemand krijgt je bericht nog te zien. De moeite die je in die post hebt gestopt, levert je even wat aandacht op. Maar voor je het weet moet je opnieuw aan de bak om relevant te blijven. Om onder de aandacht van klanten te komen, moet je blijven posten op Instagram.
Met content op je eigen website werkt dat anders. Wanneer je het voor elkaar krijgt om een keigoed artikel te schrijven dat goed scoort in Google, blijft dat je bezoekers opleveren. Deze maand, volgende maand, maar ook volgend jaar. En misschien over vijf jaar nog steeds, als je over een tijdloos onderwerp schrijft.
Dat is lekker: je stopt er één keer moeite in en het blijft voor je werken.
Herhaal dit proces elke maand en je ziet je bereik als een olievlek uitbreiden. Elke maand weten steeds meer bezoekers jouw website automatisch te vinden.
Wanneer je focust op je eigen website, gaat de moeite die je in je content steekt niet verloren. Het blijft voor je werken.
Je begrijpt hem, met duurzame content laat je jouw bereik op de lange termijn groeien.
Toch zit er ook hier nog een lek. Zodra een bezoeker jouw website sluit, ben je hem kwijt. Je weet niet zeker of hij ooit nog terugkomt. En je hebt ook niet echt een manier om hem te bereiken.
Tenzij je een e-maillijst opbouwt.
Het fijne aan e-mailmarketing is dat je mensen áltijd kunt bereiken. Je hebt geen last van plotselinge algoritmeveranderingen of storingen (tenzij het hele internet eruit ligt). Wanneer jij je nieuwe artikel wilt promoten, een product wilt introduceren of een lancering wilt draaien, belandt jouw mail met één klik op de knop in de mailbox van iedereen op jouw e-maillijst.
Let op: er zitten wel wat regels verbonden aan e-mailmarketing. Ik ben geen expert op het gebied van wetten en privacy, dus daarom verwijs ik je hiervoor door naar deze blog.
Wil jij niet alleen hustlen, maar in plaats daarvan bouwen aan een bedrijf dat op de lange termijn voor je gaat werken? Besteed dan niet al je aandacht aan social media, maar focus je (ook) op duurzame content en het bouwen van een e-mail lijst. Zo blijft alle moeite die je in je content stop ook echt resultaat blijft opleveren en hoef je niet elke dag opnieuw te beginnen.
Om af te sluiten, wil ik nog even een kleine nuance toevoegen. Ondanks mijn rant over Instagram (en social media in het algemeen) kan het wel degelijk resultaten opleveren. Ik zie veel ondernemers die keihard knallen op Instagram en op die manier een succesvol bedrijf opbouwen.
Wat ik vooral wil zeggen is: verlies de lange termijn niet uit het oog. Richt je niet alleen op social media, maar bouw ondertussen ook aan een e-maillijst. Dat kun je perfect met elkaar combineren en zo zorg je dat je niet in paniek hoeft te raken bij de volgende storing of algoritme-update.
Wil je op de hoogte blijven van mijn content? Volg me dan niet via Instagram, maar meld je aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief. Ik zal je nooit spammen, maar deel alleen maar wekelijks wat handige marketingtips.
Als je even naar beneden scrollt en je aanmeldt via het formulier onderaan de pagina krijg je er meteen een gratis blogcursus bij.
The post Waarom Instagram niet je belangrijkste marketingkanaal zou moeten zijn appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Waarom je onderscheidende teksten nodig hebt (een lesje over ons brein) Lees verder »
The post Waarom je onderscheidende teksten nodig hebt (een lesje over ons brein) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Weet je waar dat door komt? De meeste advertenties – en andere marketingberichten staan bomvol met clichés. Iedereen doet hetzelfde. Iedereen aapt elkaar na.
Ga maar na:
Hoe vaak zie jij op een dag een dropshipping-goeroe voorbijkomen die iets predikt in de trant van: ‘Wil jij 10.000 euro per maand verdienen, zonder dat je daarvoor hard hoeft te werken?’
Lifecoaches die die je helpen ‘in je kracht te staan’?
Supermarkten die beweren dat ze de allerlaagste prijzen hebben?Waarschijnlijk veel te vaak.
Het is niet erg om soms dezelfde woorden te gebruiken als een concurrent. Dankzij clichés snappen mensen sneller waar je het over hebt.
Maar als ondernemer wil je meer dan dat. Je wilt OPVALLEN. Daarom is het goed om vooral iets anders te doen dan anderen in jouw niche.
We hebben tegenwoordig het idee dat we zo ontwikkeld zijn als mensheid. Maar daar klopt geen bal van. Het grootste deel van ons brein is namelijk nog precies hetzelfde dan toen we nog met een lendendoek om ons middel over de prairie rondliepen. Op jacht naar buffels.
En weet je waar we toen mee bezig waren? Niet met welke serie we nú weer moeten bingen op Netflix. Of wat je doelen worden voor volgend jaar. We waren bezig met overleven.
In de basis houdt ons brein zich vooral bezig met de noodzakelijke functies om in eten te blijven. Eten, drinken, slapen en ademen. Dit gebeurt allemaal in je onderbewuste. Iets anders waar je onderbewuste zich mee bezighoudt, is het opmerken van gevaar. Zodra er gevaar dreigt, heb je de neiging om te vechten, vluchten of bevriezen.
Om niet de hele dag gek te worden van alle prikkels, werkt je brein gedeeltelijk op de automatische piloot. Risicovolle dingen krijgen meer aandacht, veilige dingen krijgen minder aandacht. En dat is maar goed ook. Anders zou je de hele dag onder spanning staan en niet meer normaal kunnen functioneren.
Die automatische piloot in je brein beoordeelt situaties op basis van je geheugen. Heb je iets al meerdere keren meegemaakt, zonder dat er iets gevaarlijks gebeurde? Dan zal je brein er voortaan minder aandacht aan schenken. Kom je echter in een nieuwe situatie? Dan geeft de automatische piloot een seintje en gaat je brein ‘aan’. Je wordt meteen alert. Je brein weet namelijk nog niet of de nieuwe situatie veilig is of niet.
Door clichés te vermijden en in plaats daarvan iets nieuws te zeggen, zorg je dat jouw woorden veel meer opvallen.
Wanneer je iets anders zegt dan alle anderen, val je op. Alles wat onbekend is trekt immers de aandacht. Daarom is het belangrijk om unieke aspecten van je bedrijf naar voren brengen.
Vermijd de marketingtaal als je het over jezelf hebt. Zeg in plaats daarvan iets wat jouw klanten nog nooit eerder hebben gehoord. Zo trek jij de volle aandacht. Je zorgt dat jouw woorden binnenkomen. En uiteindelijk dat een klant voor JOU kiest en niet voor de concurrent.
Om de aandacht op te eisen die je verdient, moet je dus op zoek gaan naar iets wat jou uniek maakt. Veel mensen zijn geneigd om naar iets groots te zoeken waarin ze anders zijn. Vaak zit de unieke factor in de kleine dingen. Dingen waarvan je niet eens doorhebt dat ze uniek zijn.
Misschien vind jij het vanzelfsprekend dat je iedereen een persoonlijke ervaring bezorgt, altijd binnen een uur op een mailtje reageert of meer levert dan je belooft. Je staat er niet bij stil dat anderen dit niet zo doen.
Toch kunnen klanten juist deze dingen als heel bijzonder ervaren. Het kan voor hen een reden zijn om jou te kiezen. En niet die concurrent.
De kans is groot dat je – net als de meeste mensen – niet meteen weet wat jou uniek maakt. Met een hele simpele oefening, kun je er toch achter komen. Het werkt heel simpel: vraag je favoriete klanten eens wat zij zo uniek aan jou vinden. Wat is voor hen de reden om met jou te werken?
De kans is groot dat hier antwoorden uitkomen waar je zelf niet zo snel aan had gedacht. Zelf heb je een blinde vlek voor wat er bijzonder is aan jou. Maar klanten kunnen het je vaak meteen vertellen.
Heb jij jouw unieke punten ontdekt! Dan heb ik goed nieuws voor je: het moeilijkste is achter de rug. Nu hoef je deze info alleen nog maar te verwerken op slimme plaatsen op je website. Zorg dat het prominent naar voren komt op je verkooppagina’s, productpagina’s en/of dienstenpagina’s. En kijk ook eens hoe jij jouw unieke factor kunt toevoegen aan je homepage.
Breng jouw unieke detail overduidelijk onder de aandacht en focus je marketing erop. Dit is jouw kans om je écht te onderscheiden. Om niet zomaar iedereen na te apen, maar om zélf voorop te lopen. En dat zou zomaar een hele mooie stap in jouw business kunnen zijn.
The post Waarom je onderscheidende teksten nodig hebt (een lesje over ons brein) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Zo maak jij een ijzersterke content planning voor 2022 Lees verder »
The post Zo maak jij een ijzersterke content planning voor 2022 appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Misschien deel je uiteindelijk alsnog iets, maar is de rode draad in al je content ver te zoeken. Je hebt je boodschap niet helemaal duidelijk en je speelt eigenlijk ook niet echt in op de doelen die je voor de komende tijd hebt.
Herkenbaar? Dan is het tijd om een content planning te maken.
Met een content planning bewaar je het overzicht. Je weet op elk moment waar je over moet schrijven én je weet dat het bijdraagt aan je doelen. Je kunt vooruitwerken en weet altijd waar je over kunt schrijven. Al met al geeft een content planning veel rust. too
Door van tevoren een content planning te maken, denk je bewuster na over wat je precies deelt. Je kunt zo strategischer werken, waardoor je content meer gaat opleveren. Daarbij weet je dankzij een goede planning altijd welke content op welk moment online moet verschijnen. Je hebt duidelijke deadlines en of je nu maandelijks, wekelijks of meerdere keren per week iets deelt: je vergroot de kans dat je het volhoudt.
De belangrijkste reden om een content planning te maken, is dat het je helpt om op een strategische manier naar je doelen toe te werken. Maar dan moet je natuurlijk wel weten wat jouw doel wordt. Een goede content planning maken, begint daarom met het vaststellen van je doelen.
Welke producten en diensten wil je dit jaar lanceren? En wanneer? Waar wil je de komende tijd op gaan focussen? Wil je vooral richten op omzet, meer klanten binnenhalen, meer volgers krijgen, een e-maillijst opbouwen of meer bezoekers naar je website aantrekken? Schrijf dit eerst voor jezelf op. Hier ga je uiteindelijk je content planning omheen bouwen.
Nog een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voordat je een content planning gaat maken: waar wil je content gaan delen? Je kunt jouw kanalen kiezen op basis van twee dingen:
Het is belangrijk om onderscheid te maken in content die op de lange termijn voor je blijft werken (zoals blogs, YouTube video’s en podcasts) en content die vooral op korte termijn effect heeft (zoals posts en Stories op social media). Het beste is om voor een combinatie te gaan: zorg dat je actief bent op minimaal één social media kanaal om top of mind te blijven en de interactie met mensen aan te gaan, maar creëer ondertussen ook content die op lange termijn voor je werkt.
Zorg er bij het bepalen van de kanalen waar je actief wilt worden voor dat het haalbaar blijft. Het klinkt heel leuk om een podcast, YouTube kanaal en blog te hebben en ondertussen ook elke dag actief te zijn op Pinterest, Instagram en Facebook. Maar is het ook haalbaar? Waarschijnlijk niet. En het heeft waarschijnlijk ook niet echt effect. Je kunt beter één kanaal heel goed doen dan alles een beetje.
We gaan even door op het vorige punt, want ook hier is het belangrijk om te kiezen voor een frequentie die haalbaar is voor jou. De gemiddelde marketingguru kan er nog zo op hameren hoe belangrijk het is om elke dag zichtbaar te zijn, maar dan moet je het wel kunnen volhouden. Kijk daarom in eerste instantie naar wat jij op lange termijn kunt volhouden. Heb je sommige weken wat meer tijd en inspiratie? Dan kun je altijd nog wat extra’s doen.
Het is bij het creëren van content handig om te werken met drie tot vijf vaste thema’s. Dit kunnen thema’s zijn die met jouw vakgebied te maken hebben, maar het kan ook iets persoonlijks zijn, om te bouwen aan je personal brand.
Door te werken met thema’s zorg je voor consistentie. Je zorgt dat er een rode draad zit in de content die je maakt en maakt mensen duidelijk waarvoor ze bij jou moeten zijn. Dit helpt je om een expertpositie in een bepaald gebied op te bouwen. Ook helpt het je bij branding. Je zorgt dat mensen jou gaan associëren met een aantal vaste thema’s.
Nog een voordeel aan het werken van thema’s: het zorgt voor meer structuur bij verzinnen van onderwerpen en maken van content. Je weet vooral al over welk hoofdonderwerp je schrijft. Je geeft jezelf een kader waarbinnen je creatief kunt zijn.
Nu je een aantal belangrijke elementen in je content marketing strategie hebt vastgesteld, kun je je content kalender gaan vullen. Pak er een lege planner bij en begin met het invullen van je lanceringen. Ook kun je alvast eventuele feestdagen invullen waar je iets mee wilt doen. Bepaal alvast welke content je in aanloop naar je lancering wilt delen en zet dit in grote lijnen in je content planning.
Is er content die je op speciale dagen wilt delen? Denk bijvoorbeeld aan je verjaardag, een jubileum van je bedrijf, de zomermaanden of juist de wintermaanden. Plan ook deze content alvast in. Zodra de vaste dagen staan ingepland, kun je de rest van je planning invullen.
Je kunt natuurlijk meteen een jaar vooruitwerken, maar dat is niet altijd de handigste manier. Je speelt zo minder makkelijk in op actualiteiten. Er kan in een jaar tijd heel veel veranderen – daar is dit jaar een perfect voorbeeld van – en ook jij kunt als persoon veel ontwikkelen. Door net wat minder ver vooruit te plannen, houd je je planning flexibel.
Ik vind het zelf het fijnst werken om content ongeveer een maand vooruit te plannen. Je kunt er afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en hoe flexibel je wilt zijn ook voor kiezen om je planning per week of per kwartaal te maken. Hoe ver je ook vooruitwerkt, plan elke periode een blok/dag in waarin je je content planning gaat vullen.
Tip: inspiratie nodig om onderwerpen te bedenken? Na het lezen van deze blog heb je sowieso genoeg content ideeën.
Wanneer je alle vorige stappen doorloopt, heb jij jouw content planning voor 2022 on point. Met deze tips maak je het jezelf nog net een stukje makkelijker:
Wil je dat ik met je meedenk om dit jaar écht het verschil te gaan maken met jouw content? Lijkt het jou mega handig om een kant-en-klare contentplanning te hebben? Of kun je wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van blogs of social media captions? Stuur dan gerust even een berichtje.
The post Zo maak jij een ijzersterke content planning voor 2022 appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>De allersimpelste blog strategie ooit (werkt voor elk type bedrijf) Lees verder »
The post De allersimpelste blog strategie ooit (werkt voor elk type bedrijf) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Toch stellen veel ondernemers het maken van content eindeloos uit. Misschien vind je het hele idee van een contentstrategie wat ingewikkeld. Of duizelt het je als je bedenkt dat je iets met SEO moet doen.
De oplossing is simpel… begin gewoon! Uiteindelijk zul je zien dat het best mee valt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom wil ik het nog wat eenvoudiger maken.
In dit artikel deel ik een extreem eenvoudige blog strategie die je kunt toepassen voor elk type bedrijf. In een paar hele simpele stappen laat ik je zien hoe je elke maand één of meerdere blogs publiceert waarmee je jouw doelgroep helpt en nieuwe klanten aantrekt.
Doe je mee?
Wil jij beginnen met bloggen, maar wil je het jezelf vooral niet te ingewikkeld maken? Volg dan de volgende stappen:
Stap 1: Zorg dat je één centrale plaats hebt waar je al je ideeën verzamelt. Dit kan een notitieboek zijn, maar bijvoorbeeld ook een Word-document of notitie app.
Stap 2: Run je bedrijf zoals je normaal zou doen. Denk vooral niet te veel na over je blog. Ik wil je echter één opdracht geven: let extra goed op wanneer je met klanten in gesprek bent. Niet alleen tijdens afspraken, maar ook aan de telefoon of tijdens het mailen.
Stap 3. Stelt een klant een vraag? Schrijf (of type) deze op de centrale plaats die je in stap één hebt gekozen.
Stap 4: Kies een vast moment per maand waarop je je notities er nog eens bij pakt. Lees alle vragen door en markeer de vragen die mogelijk ook voor andere potentiële klanten relevant kunnen zijn.
Stap 5: Schrijf voor elke vraag een zo uitgebreid mogelijk antwoord, zoek er een leuk plaatje bij en publiceer dit als blog op je website.
En dat was het al! Zo simpel kan het zijn. Door deze stappen te volgen en elke maand even een uurtje (of twee) te gaan zitten voor je blog, kun je langzaam maar zeker steeds meer bezoekers naar je website aantrekken. En dat zonder dat je daar een al te ingewikkelde strategie voor nodig hebt.
In de basis doet vrijwel elk bedrijf hetzelfde: je helpt klanten een probleem op te lossen of een behoefte te vervullen.
En weet je wat klanten met een probleem of een behoefte vaak doen? Ze gaan naar Google.
Probeer het maar eens uit… Leg je telefoon een dag zoveel mogelijk liggen. Hoe vaak voel jij de neiging om even snel iets te Googelen? Bij mij is dat vaker dan ik op twee handen kan tellen. En ik weet dat ik daar niet de enige in ben.
Potentiële klanten gaan dus naar Google om een oplossing te vinden voor een probleem of om te voldoen aan een behoefte. Vaak gebeurt dat in de vorm van een vraag.
Zoals:
‘Hoe maak ik thuis een chai latte?’ of ‘Hoe voeg ik een webshop toe aan mijn website?’
Wanneer een potentiële klant zo’n vraag in Google intypt, wil jij degene zijn die naar voren komt in de zoekresultaten. Dat doe je door de vragen van jouw klanten zo compleet mogelijk te beantwoorden.
Als je een vraag krijgt van een klant, is de kans groot dat er nog veel mensen zijn die dezelfde vraag hebben. In plaats van dat zij deze vraag rechtstreeks aan jou stellen, zoeken zij het antwoord in Google. Daarom is het een goed idee om vragen die je van klanten krijgt te beantwoorden in een blog.
Eerlijk is eerlijk… om de allerbeste resultaten te halen, is het slim om wat strategischer te werk te gaan. Een goede contentstrategie helpt je om je blogs gericht in te zetten en zo snel mogelijk te groeien.
Alleen weet je wat het probleem is?
Zo’n contentstrategie is voor veel ondernemers een metershoge drempel. Dat content maken goed is voor je business, wist je allang. Maar een strategie bedenken en er daadwerkelijk mee beginnen… Dat is helaas iets wat veel ondernemers voor zich uitschuiven.
En dat is jammer. Want in die tijd dat je het voor je uitschuift om te beginnen met je blog, had je al een paar mooie stappen kunnen maken. Je had al een begin kunnen maken aan jouw blog – bijvoorbeeld met deze simpele strategie – én al je eerste resultaten kunnen zien.
Heb jij nu écht geen zin om met een content strategie aan de slag te gaan? Maar wil je wél dat jouw website goed gaat scoren in Google, op de automatische piloot nieuwe klanten aantrekt en op de lange termijn voor je blijft werken? Dan is een blogabonnement misschien wel iets voor jou!
Lees hier meer over het blogabonnement.
The post De allersimpelste blog strategie ooit (werkt voor elk type bedrijf) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Zo schrijf jij inspirerende webteksten (5 tips) Lees verder »
The post Zo schrijf jij inspirerende webteksten (5 tips) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Een saaie tekst is dus vervelend, want zo kun je je producten en diensten niet goed overbrengen.
Gelukkig is alle hoop nog niet verloren, want er zijn een heleboel dingen die je kunt doen zodat jouw teksten aantrekkelijker worden om te lezen. Met deze handige tips schrijf jij binnen de kortste keren inspirerende webteksten die je lezer wél boeien.
Het belangrijkste doel van een webtekst is natuurlijk gelezen worden. Met een saaie tekst gebeurt dat veel minder snel dan met een interessante tekst. Wil je dat jouw tekst echt gelezen wordt? Betrek je lezer dan bij de tekst. Schets een herkenbaar probleem en geef daar oplossingen voor. Deel een levensles die je zelf hebt geleerd, of een mantra dat je helpt bij het probleem.
Verder kun je je tekst schrijven alsof je tegen een vriend praat, zodat de lezer zich betrokken voelt. Hoewel schrijvers bij professionele teksten vaak neigen naar formele taal, is informeel taalgebruik juist heel effectief. Je kunt beter simpele en eenvoudige taal gebruiken om je punt te maken, dan ingewikkeld jargon waarmee je de lezer geheid verliest.
Veel schrijvers proberen bij webteksten hun persoonlijkheid weg te cijferen om professioneler over te komen. Maar een onpersoonlijke tekst is juist heel saai. Vergeet niet dat de lezer van je tekst ook een mens van vlees en bloed is, dus gebruik je persoonlijkheid in je voordeel.
Maak een grapje of vertel een leuke anekdote. Schrijf je tekst met een lichte dosis zelfspot om een connectie met de lezer aan te gaan. Als lezers zich herkennen in jouw problemen verklein je in de tekst de afstand tussen schrijver en lezer, waardoor het veel persoonlijker wordt.
Een beetje luchtigheid in je tekst kan dus geen kwaad. Hetzelfde geldt voor een luchtige schrijfstijl. Niets is zo vervelend als het lezen van een tekst die vol staat met lange ingewikkelde zinnen en een reeks lastige werkwoorden. Wil je de aandacht van de lezer behouden? Schrijf dan actief, to the point en maak het je lezer vooral niet te ingewikkeld.
Schrijf niet:
Om het de lezer makkelijker te maken, wordt de webtekst geschreven in eenvoudige taal
Maar:
Schrijf de webtekst in eenvoudige taal, dat is makkelijker voor de lezer.
Zie je het verschil tussen deze twee zinnen? De tweede is veel makkelijker om te lezen. Zo behoud je de aandacht van je lezer.
Lezers willen graag geprikkeld worden bij het lezen van een tekst. Als je ze steeds hetzelfde riedeltje laat lezen, raken ze verveeld. Wil je echt een goede tekst schrijven? Dan moet je je tekst interessant maken voor de lezer. Dat doe je door risico te nemen in je teksten. Natuurlijk wil je een goedverzorgde webtekst afleveren en misschien lijkt het alsof risico nemen en een nette tekst afleveren lijnrecht tegenover elkaar staan. Toch is dat niet zo.
Juist door te spelen met de grenzen van wat wij zien als ‘correct’ Nederlands kun je innoveren. Taal is een altijd veranderend iets en hetzelfde geldt voor grammatica, spelling en woordenschat. Denk maar aan de vele pannenkoekenhuizen die nog steeds ‘pannekoekenhuis’ heten, omdat de spelling ondertussen veranderd is.
Vooral in je stijl en taalgebruik kun je altijd risico’s nemen. Gebruik prikkelendere taal, voeg stopwoordjes toe in je tekst, of misschien durf je zelfs wel nieuwe woorden te verzinnen. Twijfel je of je een bepaalde uitdrukking wel kunt gebruiken, of weet je niet zeker of dat ietwat beschamende verhaal niet te persoonlijk is? Schrijf het gewoon, dan zie je wel wat er van komt.
Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je tekst overtuigend en zelfverzekerd schrijft. Vertrouw op je eigen kunnen en schrijf met daadkracht. Doe wat jij denkt dat goed is, want twijfel zie je gelijk terug in de tekst, bijvoorbeeld door langere werkwoordreeksen zoals ‘zou kunnen’ of onzekere woorden zoals ‘misschien’ en ‘mogelijk’.
Als je in een winkel iets wil kopen en de medewerker probeert je het product heel stuntelig en aarzelend aan te smeren, dan zul je er niet zo snel op ingaan. Verkoopt de medewerker het product daadkrachtig en zelfverzekerd, dan zul je het sneller kopen. Zo werkt het ook met teksten.
Door deze tips schrijf je binnen no time een inspirerende tekst. Vind je dit nu toch moeilijk, neem dan even contact op.
The post Zo schrijf jij inspirerende webteksten (5 tips) appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>De ultieme Pinterest gids om meer bezoekers naar je (zakelijke) blog te krijgen Lees verder »
The post De ultieme Pinterest gids om meer bezoekers naar je (zakelijke) blog te krijgen appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Hoe kreeg ik het voor elkaar om in zo’n korte tijd zoveel extra bezoekers aan te trekken? En nog veel belangrijker: hoe kun jij Pinterest inzetten om jouw eigen blog te laten groeien? In dit artikel deel ik alles wat je moet weten om met Pinterest aan de slag te gaan voor jouw bedrijf én geef ik je een kijkje in mijn eigen Pinterest strategie.
First things first, wat is Pinterest precies? Je kunt Pinterest zien als een prikbord waar je je favoriete quotes, inspiratie voor je nieuwe huis of recepten die je nog eens wilt maken bewaart. Het doel van Pinterest is inspiratie delen, vinden en bewaren. Je kunt deze inspiratie in de vorm van foto’s (Pins genoemd) bewaren in verschillende verzamelingen: Pinterest borden.
Je kunt elk van je borden een naam en beschrijving meegeven. Zoals: ‘Leuke ontbijtrecepten’. Of wat meer gericht op een zakelijke blog: ‘Productiviteit tips’. Anderen kunnen jouw profiel of een van je borden volgen en je kunt ook borden van anderen volgen.
Vaak wordt Pinterest in één adem genoemd met social media platformen zoals Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter. Pinterest is echter niet zomaar een social media platform. Het is meer een zoekmachine. Een visuele zoekmachine welteverstaan. Of zoals Pinterest het zelf noemt: een visuele ontdekkingsmachine.
In plaats van volgers, reacties en persoonlijke gesprekken draait Pinterest meer om het delen en vinden van informatie. Hierdoor kun je Pinterest beter vergelijken met Google dan met social media.
Hieronder zie je een overzichtje van mijn nieuwste pins. Vergeet je niet op ‘volgen’ te klikken onderaan de feed?
De intentie waarmee mensen op Pinterest zitten is heel anders dan bij social media. Op Instagram zijn mensen over het algemeen wat gedachteloos aan het scrollen of door stories aan het tikken. Op een link klikken om een blog te lezen is dan al snel te veel moeite.
Op Pinterest zijn mensen vaak juist heel bewust ergens naar op zoek. Of dat nu een mooie nieuwe kast voor in de woonkamer is of inspiratie voor je nieuwe huisstijl, je zit op Pinterest en hebt wat te zoeken. Wanneer je specifiek naar inspiratie zoekt, is de kans juist heel groot dat je op een Pin klikt en naar de website gaat om verder te lezen.
Uit cijfers van Pinterest blijkt dat 87% van de gebruikers weleens iets koopt via het platform. Onderzoek vanuit Pinterest laat zien dat mensen het platform vooral tijdens de oriënterende fase gebruiken. Maar liefst 93% van de Pinterest-gebruikers plant wel eens nieuwe aankopen via het platform. Door actief aan de slag te gaan met Pinterest, zorg je dat toekomstige klanten jouw bedrijf tegenkomen wanneer ze inspiratie opdoen voor een nieuwe aankoop.
Naast de intentie van Pinterest gebruikers, zijn er nog meer redenen waarom het slim is om Pinterest in te zetten voor je bedrijf. Zo is het platform heel efficiënt: een Pin die je vandaag deelt, kan nog maandenlang bezoekers naar jouw website aantrekken. Waar de gemiddelde levensduur van een Instagram post hoogstens anderhalve dag is, gaat een Pin gemiddeld zo’n 3,5 maanden mee. Ik merk zelfs dat sommige Pins die ik een jaar geleden heb gedeeld nog altijd bezoekers naar mijn website doorsturen.
Bij de gemiddelde Pinterest gebruiker denken veel mensen nog altijd aan vrouwen die hun tijd het liefst besteden aan leuke DIY-projecten en de mooiste traktaties van de klas willen maken. Dat is misschien ook niet heel gek, want van alle Pinterest gebruikers is 68% vrouw en de populairste thema’s op het platform zijn nog altijd: huisdecoratie, beauty, mode en kinderen.
Toch is er een verschuiving gaande. Langzaam maar zeker ontdekken ook steeds meer mannen (inmiddels 32%) het platform en wordt er steeds meer over business-gerelateerde onderwerpen gedeeld. Nog wat interessante cijfers:
Ook als B2B organisatie kan het de moeite waard zijn om uit te vinden of jouw doelgroep actief op Pinterest. Dat kun je doen door het gewoon eens een tijdje uit te proberen en te zien wat er gebeurt.
Van tevoren wist ik niet zeker of mijn doelgroep actief zou zijn op Pinterest, maar achteraf is het eigenlijk heel logisch. Ik schrijf vooral over bloggen, SEO en content marketing. En op Pinterest bereik ik daarmee een fijn publiek bestaande uit (startende) ondernemers en mensen met de ambitie om een succesvolle blog te bouwen.
Naast dat je doelgroep op het platform aanwezig moet zijn, is het ook handig om bij jezelf na te gaan of Pinterest bij jouw bedrijf past. Pinterest werkt het beste wanneer je regelmatig nieuwe content deelt. Het platform is ideaal voor bloggers, maar werkt ook goed als je bijvoorbeeld een podcast hebt of mooie foto’s deelt.
Deel jij vaak nieuwe content en vermoed je dat jouw doelgroep best wel eens actief kan zijn op Pinterest? Wil je mensen inspireren met jouw content? Dan ben je good to go om aan de slag te gaan met Pinterest voor jouw bedrijf!
Zoals je eerder las, heeft Pinterest meer weg van een zoekmachine dan van een social media platform. Net als good old Google werkt ook Pinterest met zoekwoorden. Die type je bovenin de zoekbalk in om de inspiratie te vinden waar je naar zoekt. Daarnaast gebruikt het algoritme van Pinterest zoekwoorden om gerelateerde Pins aan te raden.
Hoe zorg je dat jouw Pins naar voren komen als iemand een gerelateerde zoekterm intypt? Door gebruik te maken van SEO! Voordat de moed je in de schoenen zakt: dit is een stuk simpeler dan het klinkt.
Voordat je je Pinterest profiel en Pins kunt optimaliseren, moet je – net als bij SEO voor Google – eerst een zoekwoordonderzoek doen. Dat doe je door in de zoekbalk een algemene term (gerelateerd aan jouw business) in te typen, maar nog niet op enter te drukken. Je krijgt dan suggesties te zien waar veel naar gezocht wordt. Dit zijn goede zoekwoorden die je later kunt gebruiken om jouw profiel of Pins beter vindbaar te maken.
Gebruik de zoekbalk om relevante zoekwoorden te achterhalen die passen bij jouw business en de onderwerpen waar je over wilt gaan pinnen. Schrijf alle relevante zoektermen die je tegenkomt op. Deze heb je nodig in de volgende stap: het optimaliseren van je profiel.
Net als Google werkt ook Pinterest op basis van zoekwoorden. Toch is er wel degelijk een verschil. Zo leg ik in dit artikel uitgebreid uit hoe je een zoekwoordonderzoek voor Google doet. Alvast een spoiler: het kan slim zijn te kiezen voor hele specifieke zoekwoorden, ook wel longtail zoekwoorden genoemd. Die zoekwoorden zijn vaak extreem relevant, terwijl het relatief makkelijk is om er een goede positie voor te bemachtigen.
Bij Pinterest SEO werkt dat totaal anders. Mensen gaan in Google vaak op zoek naar iets heel specifieks. Op Pinterest zitten mensen vaak nog in de oriëntatiefase. Daarom is het juist verstandig om ook wat bredere zoekwoorden te gebruiken.
Nog een verschil tussen SEO voor Google en SEO voor Pinterest, is dat er voor Google allerlei tools zijn waarmee je precies kunt zien hoe vaak er naar dat desbetreffende woord wordt gezocht. Voor Pinterest zijn dat soort tools er (nog) niet. Hierdoor ben je dus beperkt tot de suggesties die je krijgt via de Pinterest-zoekbalk.
Voordat je je volledig stort op het creëren en delen van Pins, is het belangrijk om eerst je profiel een beetje slim in te richten. Zo zorg je voor een goede eerste indruk én dat je profiel goed vindbaar is.
Met je profielfoto geef je een eerste indruk van jouw profiel en maakt je herkenbaar. Ben je een eenpitter en ben jij het gezicht van jouw bedrijf? Ga dan voor een duidelijke foto van jezelf. Beheer je het Pinterest account voor een groter bedrijf? Dan kun je wellicht beter het logo gebruiken.
In je Pinterest naam wil je je eigen naam en/of je bedrijfsnaam verwerken. Daarnaast is je naam ook de perfecte gelegenheid om je profiel beter vindbaar te maken. Zie je bij de afbeelding hierboven hoe er ook een paar accounts worden aanbevolen als ik naar ‘personal branding’ zoek? Door de belangrijkste zoekwoorden voor jouw bedrijf in je Pinterest naam te verwerken, verbeter je jouw vindbaarheid enorm.
In je beschrijving heb je een kleine 200 tekens de ruimte om duidelijk te maken waar jouw profiel over gaat. Vertel hier in één zin wie je bent en wat je doet en gebruik waar mogelijk een aantal zoekwoorden. Zet er ook een call-to-action in, bijvoorbeeld waarmee je mensen verwijst naar je blog of een gratis download.
Wanneer je Pinterest wilt inzetten voor jouw blog, is het heel handig om je account over te zetten naar een bedrijfsaccount. Dit kost je niets en levert je veel voordelen op. Zo krijg je uitgebreide statistieken te zien over hoe jouw pins presteren en hoeveel mensen op je link klikken.
Op je Pinterest profiel kun je verschillende borden aanmaken om je Pins in te delen. Ik raadt aan om te beginnen met borden voor alle categorieën waar je over blogt én een apart bord waarop je alle pins voor jouw bedrijf deelt. Deze basis kun je later altijd uitbreiden als je merkt dat je Pins wilt delen over andere onderwerpen.
Verwerk als het even kan een relevant zoekwoord in de naam van je borden. Dit vergroot de kans dat jouw pins naar voren komen in zoekopdrachten. Ook kun je per bord een beschrijving invullen. Laat hierin weten wat mensen zoal kunnen verwachten en verwerk ook hier waar mogelijk wat zoekwoorden in de tekst.
Tip: Ga niet zomaar strooien met zoekwoorden om maar beter gevonden te worden. Richt je altijd in de eerste plaats op waarde voor je doelgroep en goed leesbare content.
Door jouw website te claimen, bewijs je aan Pinterest dat jij de eigenaar bent van die website. Dat is belangrijk voor de betrouwbaarheid van je account, waardoor jouw Pins mogelijk hoger in de zoekresultaten komen. Ook krijg je zo nóg meer inzicht in de statistieken van Pins die linken naar jouw website.
Nu je profiel compleet en goed geoptimaliseerd is, is het tijd voor het echte werk: Pins maken en delen.
Pinterest is een heel visueel ingesteld platform. Daarom is het belangrijk dat je Pins er aantrekkelijk uitzien. Idealiter ga je voor een mooi design dat past bij de branding van je bedrijf.
Maak je Pins in een staand formaat, met een 2:3 verhouding. Pinterest toont afbeeldingen altijd in een vaste breedte. Door je Pins staand te maken, wordt de afbeelding groter weergegeven en valt hij beter op. Sinds steeds meer mensen Pinterest zijn gaan gebruiken op hun telefoon, is dit staande formaat van afbeeldingen nog belangrijker geworden. Wanneer je een pin in de 2:3 verhouding maakt, vult hij bijna het hele telefoonscherm en val je dus extra goed op.
Tip: Gebruik een aantal vaste Pin-templates die je steeds opnieuw aanpast met nieuwe afbeeldingen en tekst. Dit zorgt voor een stukje herkenbaarheid en is efficiënter dan steeds met een leeg document te beginnen.
Ik gebruik zelf vijf verschillende templates die ik steeds rouleer. Niet zo’n op grafisch gebied? Ik ook niet, maar door een standaard Canva-sjabloon aan te passen met de lettertypes en kleuren uit jouw huisstijl kom je al een heel eind.
Als je even op Pinterest scrollt, zie je heel wat verschillende designs. In de basis komen de meeste Pins echter op hetzelfde neer. Zo wil je dat je Pin de volgende onderdelen bevat:
Handig om te weten: ik zuig deze richtlijnen niet zomaar uit mijn duim. Ik leerde ze tijdens een webinar vanuit Pinterest zelf. Daarom is het zeker de moeite waard om je eraan te houden.
Het ontwerp van je Pins is belangrijk, maar de inhoud is nog veel belangrijker. Een goede Pin bevat een pakkende titel die uitnodigt om te klikken. Andere opties om op je Pin te zetten: alvast een tip of een teaser voor de inhoud.
Om te zorgen dat mensen je Pins op den duur gaan herkennen, kun je wat branding documenten toevoegen. Zet bijvoorbeeld je logo, bedrijfsnaam of de URL van je website op je Pin.
Een afbeelding is niet per se noodzakelijk, maar kan wel helpen de juiste sfeer neer te zetten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van (gratis) stockfoto’s, maar het is nóg beter om je eigen foto’s te gebruiken.
Profiel in orde, check. Pins gemaakt, check. Er staat je nog één ding te doen: je Pin inplannen. Je raadt het al, ook hier zijn er de nodige dingen waarop je moet letten.
Bij het inplannen van je Pin kun je een titel, beschrijving en URL toevoegen. Ook kun je bepalen op welk bord de Pin geplaatst moet worden en kun je de datum en tijd kiezen waarop je Pin moet worden gedeeld.
De allerbelangrijkste stap hier is de URL naar je website. Voeg altijd een URL toe naar de pagina waar je bezoekers naartoe wilt sturen. Zonder URL kunnen Pinterest gebruikers niet doorklikken vanuit je Pin en komen ze niet op je website terecht. Zonde, want dat is uiteindelijk waar je het allemaal voor doet.
Naast de URL zijn ook de titel en omschrijving belangrijk bij het inplannen van je Pin. Schrijf een titel en omschrijving waarmee je de aandacht van je bezoeker trekt en verwerk er ook een aantal zoekwoorden in. Probeer hier lopende zinnen te gebruiken, maar het is (anno juli 2021) ook geen al te groot probleem om in beperkte mate wat extra zoekwoorden toe te voegen aan het einde van je beschrijving.
Tip: Tijdens het schrijven van mijn blog zorg ik ervoor dat mijn titel en introductie goed zijn geoptimaliseerd voor Google. Dit copy-paste ik naar Pinterest. Het is misschien niet de allerbeste manier, maar het werkt wel en is efficiënter dan voor elke Pin opnieuw een titel en omschrijving verzinnen.
Je kunt één afbeelding delen op meerdere borden, maar deel niet zomaar dezelfde afbeelding opnieuw op hetzelfde bord. Wel kun je één URL best meerdere keren delen op hetzelfde bord, maar zorg dan wel steeds voor een andere afbeelding.
Tip: Werk met meerdere vaste templates voor het maken van je Pins. Zo maak je heel makkelijk in één keer meerdere versies van een Pin.
De best practices voor hoe vaak je Pins moet delen zijn de laatste jaren – gelukkig – nogal veranderd. Eerst was het de normaalste zaak van de wereld om tot wel 30 Pins per dag te delen. Veel bloggers hadden er een dagtaak aan om hun Pinterest-account actief te houden. Maar het werkte, dus ook toen was het de moeite waard.
Gelukkig is het tegenwoordig een stuk makkelijker. Pinterest is meer waarde gaan hechten aan unieke content en minder aan het steeds weer opnieuw delen van dezelfde content. Volgens de nieuwste best practices van Pinterest zou je minimaal één keer per week een unieke Pin moeten delen. Beter is het om minimaal één keer per dag een unieke pin te delen.
Dat is makkelijker dan het lijkt. Je hoeft namelijk helemaal niet elke dag op Pinterest rond te hangen om Pins te delen. Via Pinterest zelf kun je je Pins tot twee weken vooruit inplannen. Ook kun je best makkelijk meerdere pins tegelijk inplannen, waardoor je best efficiënt te werk kunt gaan.
Over efficiëntie gesproken: in dit artikel deel ik mijn volledige Pinterest workflow waarmee ik een maand aan Pinterest-content maak en plan in één uur tijd
Zoals ik al zei, waardeert Pinterest het als je minimaal elke week – of het liefst elke dag – unieke pins deelt. Het gaat er hierbij om dat de afbeelding nieuw is. Ofwel door een compleet ander Pin-design te gebruiken, je afbeelding anders te croppen of een andere afbeelding en tekst in hetzelfde design te gebruiken.
De content waarnaar je verwijst, hoeft dus niet per se nieuw te zijn. Je kunt zeker meerdere pins voor één blogartikel maken, als je maar steeds een andere afbeelding of een ander design gebruikt. Ook het delen van oudere content is geen probleem, zolang je content nog steeds relevant is en je er een nieuwe afbeelding voor maakt.
Pro tip: Je maakt heel gemakkelijk meerdere pins per blog door gebruik te maken van een template. Pas het aan naar je huisstijl, verander de titel, verander het plaatje en ta-dah, jij hebt binnen no-time vijf nieuwe pins af. Klik hier om mijn Pinterest Templates te downloaden.
Elke dag Pinnen is een aardige klus, zelfs als je je Pins vooraf inplant via Pinterest. Dankzij een tool genaamd Tailwind is het echter zo gebeurd. Als je het mij vraagt is Tailwind echt onmisbaar als je Pinterest wilt gaan gebruiken voor je bedrijf. Waar ik eerst een half uur per week bezig was met het inplannen van mijn Pins, is het nu binnen een paar minuten gebeurd.
Tailwind is een vrij uitgebreide tool, dus voor nu houd ik het even bij de belangrijkste functies.
Het enige nadeel: Tailwind is een betaalde tool en kost 15 dollar per maand. Gelukkig kun je Tailwind wel voor 100 Pins gratis uitproberen, zonder dat je ergens aan vast zit. En ben je net zo fan van Tailwind als ik? Door je aan te melden via deze link ontvang je bovenop die 100 gratis Pins ook je eerste maand gratis.
Pinterest is een geweldige manier om een boost te geven aan je blog. Maar onthoud dat het een middel is en geen doel op zich. Aan alleen een booming Pinterest account heb je niet zoveel. Je hebt er echter wél iets aan als je Pinterest kunt gebruiken om bezoekers naar je website te sturen en daar vervolgens klanten uit haalt.
Je haalt pas écht iets uit Pinterest als je content goed is. Richt je aandacht daarom vooral op het schrijven van goede blogs en gebruik Pinterest vooral ter ondersteuning.
Wil jij er zeker van zijn dat jouw blogs voortaan on point zijn? Download dan de gratis Blog Guide.
The post De ultieme Pinterest gids om meer bezoekers naar je (zakelijke) blog te krijgen appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Zoekwoordonderzoek: zo bepaal je de juiste zoekwoordenvoor Google Lees verder »
The post Zoekwoordonderzoek: zo bepaal je de juiste zoekwoordenvoor Google appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>Door een zoekwoordonderzoek uit te voeren kun je bepalen welke zoekwoorden je gaat gebruiken. Je kunt precies achterhalen welke woorden mensen gebruiken in Google en ontdekken welke informatie jouw doelgroep precies zoekt. Hier kun je je vervolgens jouw teksten op aanpassen. Door jouw potentiële klanten de antwoorden te geven die ze zoeken, scoor je niet alleen goed in Google, maar laat je ook een positieve indruk achter.
Voordat we beginnen: het kan zijn dat sommige termen in deze blog je wat onbekend in de oren klinken. Bij SEO komen soms best wat technische termen kijken. Daarom maakte ik de SEO-begrippenlijst, waarin je terugvindt wat alle SEO-termen betekenen.
Laten we beginnen bij het begin. Hoe weet je of een zoekwoord goed is? Om dat te bepalen, kun je naar een aantal factoren kijken, namelijk:
Idealiter wil je goed scoren voor een zoekwoord waar veel naar gezocht wordt, wat super relevant is voor jouw bedrijf en waar de concurrentie niet al te sterk voor is. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Veel algemene zoekwoorden hebben een hoog zoekvolume. De concurrentie is echter ook enorm. Als kleine ondernemer is het héél moeilijk om goed te scoren voor dat soort zoektermen. Daarom kan het slimmer zijn om te kiezen voor een long tail zoekwoord.
Zoekwoorden worden vaak onderverdeeld in twee verschillende categorieën: short tail en long tail zoekwoorden.
Short tail zoekwoorden zijn korte algemene zoekwoorden waarop maandelijks veel wordt gezocht in Google.
Long tail zoekwoorden daarentegen, zijn korte zinnetjes die precies omvatten waarnaar iemand op zoek is. Op deze termen wordt maandelijks een stuk minder vaak gezocht, maar ze kunnen juist wel superrelevant zijn voor jouw bedrijf.
Klinkt het allemaal nog een beetje vaag? Ik licht het even toe met een voorbeeld.
Stel, je bent fotograaf en richt je vooral op vrouwelijke ondernemers. Een eerste zoekwoord waar je aan zou kunnen denken is: ‘fotograaf’. Dit is een typisch short tail zoekwoord. Heel kort, heel algemeen en met ontzettend veel concurrentie van grote websites. Kortom: het wordt heel moeilijk om voor dit zoekwoord te scoren en eigenlijk is het ook niet heel relevant. Want misschien willen mensen wel meer over het beroep weten of zijn ze geïnteresseerd in een heel andere vorm van fotografie.
Om echt iets te bereiken met een zoekwoord, wil je het wat specifieker maken. Je kunt er bijvoorbeeld van maken ‘fotograaf voor vrouwelijke ondernemers’. En wil je helemaal zeker weten dat iemand precies naar jouw dienst op zoek is, kun je het zelfs nóg specifieker maken. Bijvoorbeeld: ‘fotoshoot voor vrouwelijke ondernemers boeken’.
Wanneer iemand een dergelijke zoekterm intypt in Google, weet je zeker dat diegene precies naar iemand als jij op zoek is. Het is daarom super waardevol om op dat soort (long tail) zoekwoorden gevonden te worden. Door je vooral te richten op hele specifieke long tail zoekwoorden, kun je jouw doelgroep heel specifiek aanspreken, heb je een grotere kans dat iemand daadwerkelijk iets bij je koopt en heb je ook nog eens stukken minder concurrentie.
Een win-win-win situatie dus!
Nu je weet wat goede zoekwoorden zijn voor Google, is het tijd om een aantal goede zoekwoorden te vinden. Dat kun je doen in de volgende drie stappen:
Nu je een beetje een idee hebt van de verschillende soorten zoekwoorden die er zijn, is het tijd om aan de slag te gaan en de juiste zoekwoorden voor jou te bepalen. Maar hoe kom je erachter waar jouw doelgroep naar zoekt in Google? En welke vragen spelen er eigenlijk bij jouw potentiële klanten? Er zijn meerdere manieren en tools om de antwoorden op deze vragen te ontdekken en ideeën op te doen voor goede zoekwoorden.
Pak er voordat je aan de slag gaat een leeg Excel document bij. Maak hierin een lijst van alle zoekwoorden waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor jouw bedrijf. Voeg alles toe wat je kunt bedenken en wat uit de verschillende tools komt.
Een goede manier om je zoektocht naar de juiste zoektermen te beginnen, is door te brainstormen. Kruip hiervoor in de huid van je doelgroep. Met welke vragen kampt jouw ideale klant? En wat zou hij of zij intypen in Google om het antwoord op die vragen te vinden? Of misschien nog specifieker: wat zou jouw potentiële klant intypen om een dienst zoals die van jou te vinden?
Google zelf is een superhandig hulpmiddel om te ontdekken waar andere mensen naar zoeken in Google. Het werkt als volgt. Type een algemeen zoekwoord in dat past bij jouw product of dienst in Google, maar druk nog niet op enter. Google geeft vervolgens suggesties voor mogelijke zoektermen. Het handige aan dit trucje is dat de zoektermen die Google voorstelt ook daadwerkelijk worden gezocht door mensen.
We zijn nog niet klaar met Google. Type vervolgens wél op Enter en scroll helemaal naar beneden op de pagina met zoekresultaten. Daar vind je een lijst aan zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de term waar je zojuist op hebt gezocht. Herhaal deze twee stappen voor zoveel woorden als je wilt om eindeloos zoekwoordinspiratie op te doen.
Nog een handige tool van Google zelf: Google Search Console. Met deze tool kun je kijken hoe jouw website momenteel scoort in Google en op welke zoekwoorden je al gevonden wordt.
Zijn er relevante zoekwoorden waar je al aardig op wordt gevonden? Bijvoorbeeld in de top 30? Dan kun je deze pagina verder verbeteren en hiermee je positie in Google verhogen.
Kijk ook zeker naar de zoekwoorden waarop je nog niet zo goed wordt gevonden. Dit zijn stuk voor stuk zoekwoorden die mensen gebruiken en waarvan Google denkt dat ze relevant zijn voor jouw website. Ik vind dit zelf een echte goudmijn als het gaat om het vinden van nieuwe zoekwoorden om op te richten.
Met Ubersuggest kun je jouw verzameling aan potentiële zoekwoorden nog verder uitbreiden. Type een zoekterm in en Ubersuggest geeft je aanbevelingen van gerelateerde zoektermen.
Een andere manier waarop je dit hulpmiddel kunt gebruiken, is door te kijken welke zoekwoorden jouw concurrent gebruikt. Dit doe je – heel eenvoudig – door de URL van jouw concurrent in te voeren in Ubersuggest. Vervolgens krijg je een lijst met zoekwoorden waarop jouw concurrent in Google verschijnt, inclusief posities.
Weten welke zoekwoorden jouw concurrent gebruikt kan een goed uitgangspunt zijn om jouw zoekwoorden te bepalen en je concurrent te verslaan in de zoekresultaten. Of om juist nét andere zoekwoorden te kiezen, zodat jij je goed kunt onderscheiden van je concurrent.
Meer weten over hoe Ubersuggest jou kan helpen om de juiste zoekwoorden te vinden? Wie kan het beter uitleggen van SEO-Guru en ontwikkelaar van Ubersuggest Neil Patel:
Ubersuggest is top en tot op zekere hoogte gratis te gebruiken. Na zo’n 3 zoekopdrachten per dag houden de gratis functies helaas op. Wil je next level gaan met jouw zoekwoordonderzoek? Dan is een betaalde tool als SE Ranking wellicht iets voor jou. Voor twee tientjes per maand, kun je een onbeperkt aantal zoekwoorden invoeren, waarna je een hele lijst aan gerelateerde termen te zien krijgt. Ook voor het checken van zoekvolumes, de concurrentie voor een zoekwoord en het bepalen van de juiste zoekwoorden (oftewel de volgende stappen) is dit programma errug handig.
In dit artikel lees je een uitgebreide gids over hoe je SE Ranking kunt gebruiken.
En ben je nieuwsgierig naar hoe goed SE Ranking kan werken voor jou? Via deze link kun je de tool 14 dagen gratis uitproberen.
Met de verschillende tools uit de vorige stap, heb je als het goed is een hele lijst aan relevante zoekwoorden gevonden. In deze stap gaan we kijken of mensen wel daadwerkelijk naar deze termen zoeken. We gaan daarvoor nog even verder met Ubersuggest. Ubersuggest is een van de weinige gratis tools waarmee je het zoekvolume van een zoekwoord achterhaalt. Wil je het jezelf nog gemakkelijker maken, dan raad ik aan om SE Ranking te gebruiken.
Tip: In het Kickstart Jouw Blog-programma laat ik in een video precies zien hoe ik een zoekwoordonderzoek doe met behulp van SE Ranking en Ubersuggest
Voor ik te hard van stapel loop… wat is een zoekvolume? Het zoekvolume is het aantal mensen dat maandelijks een bepaalde zoekterm intypt in Google. Dit is belangrijk om te weten, want op basis hiervan kun je bepalen of een zoekwoord de moeite waard is of dat je je beter op een andere zoekterm kunt richten.
Belangrijk om te weten is dat de zoekvolumes van Ubersuggest niet altijd 100% accuraat zijn. Wel geeft het je een goede indicatie en helpt het je enorm om een keuze te maken.
Handen uit de mouwen! Pak je lijst met zoekwoorden die je in de vorige stap hebt vastgesteld erbij en zet overal het bijbehorende zoekvolume achter. Deze lijst hebben we nodig om in de volgende stap een selectie te maken.
Nu je een idee hebt van wat mogelijke zoektermen zijn om je op te richten én hoe vaak mensen per maand zoeken naar deze termen, is het tijd om een keuze te maken. Je tijd is immers beperkt en je kunt onmogelijk voor alle zoekwoorden optimaliseren. Pak je lijst met zoekwoorden en zoekvolumers er weer bij, want het is tijd om te schrappen en selecteren.
Over het algemeen zijn er drie dingen belangrijk om op te letten als je gaat kiezen op welke zoekwoorden je wilt inzetten:
Ik leg ze één voor één uit.
Het is altijd leuk als jouw site een hoge positie scoort in Google, maar je hebt er pas écht iets aan als jouw content en aanbod passen bij waar iemand naar op zoek is. Kortom: je wilt gevonden worden op zoektermen die ook echt relevant zijn voor jouw bedrijf. Kijk nog eens kritisch naar de lijst met zoekwoorden die je hebt gemaakt. Welke zijn het meest relevant voor jouw bedrijf? En waarmee verwacht je écht jouw ideale klant aan te trekken? Dit zijn de zoekwoorden die jou waarschijnlijk het meest gaan opleveren.
Een andere belangrijke factor bij het bepalen van de juiste zoekwoorden is het zoekvolume. Het heeft over het algemeen weinig zin om veel moeite te steken in een zoekwoord waar (bijna) nooit iemand naar zoekt. Aan de andere kant heb je er ook weinig aan om moeite te doen voor een zoekwoord met een heel hoog zoekvolume. Grote kans dat de eerste pagina voor dit zoekwoord alleen maar bestaat uit grote namen. Het kost veel tijd, geld en moeite om hiermee te concurreren.
Een zoekwoord kan een geweldig zoekvolume hebben en hartstikke relevant zijn voor je bedrijf, maar als de concurrentie (nog) te sterk is, heeft het alsnog weinig zin om er al te veel moeite in te steken. Het is knap lastig om te concurreren met grote websites die al jarenlang bestaan. Het is beter om te beginnen met de wat makkelijkere zoekwoorden, zo je vindbaarheid langzaam uit te breiden, je bedrijf te laten groeien en later – als je groot bent – alsnog de concurrentie aan te gaan. Je kunt de concurrentie voor een zoekwoord op twee manieren achterhalen:
In het ideale geval kies je voor een zoekwoord dat mega relevant is voor jouw bedrijf, een aardig zoekvolume heeft en een niet al te hoge moeilijkheid heeft. Pak de lijst die je in eerste instantie gemaakt hebt er nog eens bij en beoordeel voor elk zoekwoord of het de moeite waard is om er iets mee te doen. Als het goed is komen er een aantal zoekwoorden uit die aardig scoren op alledrie de punten.
Ziezo: dat is hoe je een zoekwoordonderzoek doet en bepaalt wat goede zoekwoorden zijn voor Google.
En ta-dah! Volg deze stappen en je hebt een goed beeld van welke zoekwoorden je kunt gebruiken om jouw website te optimaliseren voor Google. Ben jij er klaar voor om jouw website op de eerste pagina in Google te krijgen? Maar weet je nog niet precies hoe? Download dan mijn gratis SEO Quickstart Guide! Naast dat je in de guide leest over de basis van SEO, vind je er ook een gratis SEO Cheat Sheet om jouw content heel eenvoudig te optimaliseren voor Google.
The post Zoekwoordonderzoek: zo bepaal je de juiste zoekwoordenvoor Google appeared first on Deborah Schoonen - SEO, Content & Copy.
]]>